Vizita za živali > Novice
6488 ogledov

Zato je mačkam všeč, da jih praskate po glavi

Mačka
Zakaj se nekatere mačke kar stopijo od veselja, ko jih popraskate po glavi?

Odgovor je odvisen od vsake mačke posebej, a večina čohanje razume kot izraz naklonjenosti, poleg tega pa jih s tem praskate po delu telesa, ki ga same s svojimi tačkami ne dosežejo. "Gre za relativno nedostopno področje, ki ga lahko dosežete namesto njih, zato jim v tem smislu delate uslugo," je za portal Live Science dejal Nicholas Dodma, profesor na Cummings School of Veterinary Medicine na Univerzi Tufts.  

Mačke prijazno božanje po glavi, licih ali bradi spominja na njihovo rutinsko čiščenje. Lahko pa jih spominja tudi na prve dni življenja, ko so jih matere lizali po glavi. Naposled lahko praskanje po glavi mačke razumejo kot personalizirano negovalno storitev, ki jim jo ponujate ali pa skrbnika vidijo kot mater, saj so jim pred tem to počele one.

S tem širijo svoj vonj

Poleg tega da imajo žleze, iz katerih se izločajo feromoni, po celem telesu, so te še posebej skoncentrirane na čelu, obrazu in bradi. "Ko se drgnejo ob stvari - naj si bo na vaši roku, kotu zidu ali drugi mački - s tem širijo svoj vonj. Puščanje vonja je način, na katerega označujejo svoje ozemlje in verjamemo, da ima zanje tudi nekaj pomirjevalnih učinkov," je dejal Mikel Delgado, doktorski študent psihologije na Univerzi Berkeley, ki je tudi certificirani strokovnjak za obnašanje mačk.

A eno drgnjenje premaga vse, in sicer ko se mačka s svojim čelom drgne ob človeka. "Gre za zelo ljubečo potezo," pravi Delgado in dodaja, da tovrstno dejanje služi dvema namenoma: za označevanje teritorija in izražanje prijaznih čustev.

Komentarjev 3
  • Avatar gujdek
    gujdek 16:37 02.januar 2018.

    Mačke so carice. 14 let sem imel snežno belega mačka. Ko je umrl je z njim umrl tudi velik del mene. 11 let in 99 mesecev je od takrat, jaz pa se še vedno vsak dan po nekajkrat spomnim nanj ...prikaži več in ko o njem komu govorim, se mi še vedno vselej orosi oko...

  • supreme 07:42 02.januar 2018.

    tudi človeku paše praskanje po glavi .....no vsaj meni

  • LEDENA8 22:35 01.januar 2018.

    Kdorkoli je ze skreiral ta cudovita bitja,vsa cast in globok poklon.

Sorodne novice