Vizita za živali
2070 ogledov

Preden psa oddate v varstvo, si odgovorite na ta vprašanja

Festival za živali Saša Despot
Oddaljeni tropski kraji ali nastanitve, kjer hišni ljubljenčki niso dovoljeni ... So primeri, ko naš kosmatinec na počitnice ne more z nami. Na kaj moramo biti pozorni?

Je moj pes primeren za varstvo?

Kot pojasnjuje Primož Podgoršek, glavni oskrbnik hotela za pse Pasja hiša iz Kranja pojasnjuje, da morajo biti psi "osnovno socializirani, brez ločitvene tesnobe ter normalno shajajo s psmi in ljudmi, torej niso agresivni."

Pred izbiro varstva tudi preverite, kje bo vaš ljubljenček nastanjen - v boksu zunaj ali v hiši. V Pasji hiši denimo ponujejo samo varstvo v hiši, zato morajo biti psi vajeni bivanja v notranjih prostorih. 

Za pse z ločitveno tesnobo bo bolj primerno varstvo, ki ga pes že pozna in je nanj navajen. Če ima vaš ljubljenček vedenjske težave, na njih ne pozabite opozoriti 'začasnega vodnika', saj se bo le tako lahko primerno odzval oziroma jih preprečil.

Kaj morajo imeti s sabo?

Obvezno potni list, pravi Podgoršek, pogosto pa lastniki pripeljejo še hrano in hišni boks. "Vsak najbolj pozna svojega psa in ve, kaj rabi, da se bo počutil udobno. Nekateri pripeljejo še posteljo in priljubljene igrače."

Kdaj moram rezervirati varstvo?

Čim prej. V času šolskih počitnic so namreč tudi pasji hoteli polno zasedeni. "Pri nas se običajno pokliče kakšen mesec pred dopustom," pravi sogovornik. Preden pes pride, se dobijo še na spoznavnem obisku. "Da se vsi spoznamo in tudi vidimo, kako se pes v okolju počuti."

Ok, imamo varstvo, kaj sedaj?

Na dan, ko psa odpeljete v pasji hotel, se ne poslavljajte. "Že na spoznavnem obisku lastnikom povemo, da potem, ko kužka pripeljajo, to naredimo čim hitreje, brez poslavljanja. Da mu ne povzročajo dodatnega stresa."

Vi se imate fajn. Pes tudi?

"Kužki živijo v trenutku in ne pogrešajo tako, kot si ljudje predstavljamo. Običajno se hitro unesejo, ko spoznajo nova pravila in novo družbo," pojasnjuje Podgoršek. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.