Vizita za živali
1045 ogledov

"Prepoved odstrela bi imela nepopravljive posledice"

Rjavi medved EPA
"Načrtovana višina odstrela ne ogroža dolgoročnega obstoja medveda, njegova prepoved pa bi ga lahko," opozarja Zavod za gozdove Slovenije.

Po raziskavi, izvedeni v okviru projekta Life Dinalp Bear, je bila številčnost medveda v Sloveniji lani ocenjena med 750 in 975 medvedov, kar pomeni, da je v zadnjih 10 letih narasla za več kot 60 odstotkov. Lokalne gostote medvedov v Sloveniji znašajo 40 osebkov na 100 kvadratnih kilometrov, tako imamo pri nas ene od najvišjih populacijskih gostot medvedov na svetu. 

Zavod za gozdove Slovenije zatrjuje, da odstrel 175 medvedov, ki ga je za letos potrdila vlada poleg dodatnih predvidenih izgub, kot sta povoz in pogin, v višini 25 medvedov, ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja medveda. "Predlagana višina odstrela namreč sovpada z letnim prirastkom v populaciji. Za razliko od odstrela pa bo lahko imela njegova prepoved, o čemer trenutno odloča upravno sodišče, nepopravljive posledice," so ocenili.

Upravno sodišče RS je v začetku leta zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra predviden odvzem 200 medvedov. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je vložila okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. Pred nepopravljivo škodo zaradi neodstrela medvedov so že posvarili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Medved | Avtor: Profimedia Profimedia

Povečala se bo možnost konfliktnih situacij

Nadaljnje povečevanje številčnosti populacije bo po njihovem povzročilo pogostejše zahajanje medvedov v bližino naselij in s tem postopno izgubo strahu pred človekom. S tem se bo povečala možnost konfliktnih situacij, kar bo vodilo v močno nasprotovanje pri ljudeh, ki z medvedom sobivajo. To pa po njihovih opozorilih pomeni resno grožnjo dolgoročni ohranitvi medveda v Sloveniji.

Medved KGZS šokiran Vizita za živali "Prebivalce zapreti v ograje, da bo prostor za zveri?"

V zavodu so še pojasnili, da medved ni vrsta, ki bi branila svoj teritorij, in tudi nima drugih izrazitih mehanizmov, ki bi preprečevali njihovo visoko gostoto na določenem območju. Rast gostote omejuje razpoložljivost hrane, česar v Sloveniji in drugje v srednji Evropi, kjer se urbana, kmetijska in gozdna krajina tesno prepletajo, ni.

V Sloveniji številne dobre prakse

V Sloveniji imamo po njihovih navedbah vzpostavljene številne primere dobre prakse upravljavskih ukrepov. Med te poleg odstrela sodijo preprečitev dostopa do hrane človeškega oz. antropogenega izvora s pomočjo medvedovarnih smetnjakov in kompostnikov, pa tudi varovanje drobnice s pastirskimi psi in visokimi elektroograjami. Pri izvajanju ukrepov je ključnega pomena ozaveščenost prebivalstva.

Medved Zaščitena vrsta Vizita za živali Kaj bodo naredili s slovenskimi medvedi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
Sorodne novice