Vizita za živali
15064 ogledov

Slovenija - pasja dežela: Kje in kako končajo pasji iztrebki

Žurnal
Polni škodljivih bakterij: Povprečen pes na dan izloči okoli 300 gramov iztrebkov, kar znaša približno 125 kilogramov na leto.

Že bežen sprehod po mestu dokazuje, koliko psov je v naših družinah. Po uradnih ocenah je Slovenija pasja dežela, saj po številu psov na gospodinjstvo sodimo v evropski vrh. V Sloveniji ima psa skoraj vsako tretje gospodinjstvo, je nedavno nazaj ugotovilo Evropsko interesno združenje proizvajalcev hrane za male živali.

Povprečen pes na dan izloči okoli 300 gramov iztrebkov, kar znaša približno 125 kilogramov na leto. Glede na podatke centralnega registra psov, je samo v prestolnici registriranih okoli 29.000 psov, število je seveda še višje, saj niso vsi registrirani. Zamislimo si torej, koliko tovrstnih odpadkov se nabere na dan...

V pravi zabojnik

Z ljubljanske Snage, kjer sprejmejo in obdelajo največ odpadkov v Sloveniji, so nam odgovorili, da podatkov o dnevno prispeli količini "pasjih drekcev ljubljanskih psov" ne beležijo. Sicer je zanje najbolj pomembno to, da jih lastniki odvržete v pravi zabojnik. 

Pasji odpadki nikakor ne sodijo v koše za biološke odpadke, sporočajo tistim, ki to še vedno počno. "Biološki odpadki so pri sprejemu v obdelavo v RCERO Ljubljana pregledani, zato večja količina nečistoč pomeni dodatno delo, v najslabšem primeru pa povzročajo dodatne težave v procesu," dodajajo.

Iztrebki na kompost in v zabojnike za biološke odpadke nikakor ne sodijo. 


Tudi iztrebki so odpadki, zato je torej še kako pomembno, da jih odvržemo v pravi zabojnik. Pri nas so se teh težav lotili s postavljanjem zbiralnikov za iztrebke z vrečkami, saj želijo na tak način spodbuditi ljudi, da ljudje počistijo za živalmi. Če teh zbiralnic v vašem domačem okolju ni, ti odpadki sodijo v zabojnik za mešane odpadke, ki je v večini slovenskih mest črne barve.

Kje pristanejo?

Pasje iztrebke v Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana biološko obdelajo. "Najprej gredo v proces anaerobne razgradnje, ki poteka tri tedne, čemur sledi še aerobna obdelava, ki traja od enega do največ dveh tednov. V tem času so iztrebki razgrajeni," pojasnjujejo na Snagi. "Treba je povedati, da ločeno obdelujemo ločeno zbrane biološke odpadke, iz katerih nastane kompost, in biološke odpadke, izločene iz mešanih komunalnih odpadkov.To poudarjamo zato, da ne bi kdo mislil, da pasji iztrebki končajo v kompostu. To pomeni, da se ločeno zbrani biološki odpadki in bio odpadki, izločeni iz mešanih odpadkov, v procesu ne srečajo," dodajajo.

ZDA: Odvrzite v stranišča

Iztrebek vašega ljubljenca torej poberite, dajte v PVC vrečko, zavežite in odložite v primeren zabojnik. Sicer ste na javnih površinah dolžni pospraviti za svojim psom, saj vam to nalagajo občinski odloki. Za primerjavo še pogled v ZDA, kjer lastnikom štirinožcev priporočajo kar stranišča. "Pasje iztrebke odvrzite v stranišče in potegnite vodo. Seveda ga ne smete vreči skupaj z vrečko, ali pa za to uporabite prav za to namenjeno vodotopno vrečko," svojim prebivalcem svetuje Ameriška agencija za varovanje okolja.

Vrečke po nekaj urah izginejo

Najbolj ekološki in okoljevarstveni način odstranjevanja pasjih iztrebkov je resda stranišče. Vrečka je namreč dodatni odpadek, posebni koši za pasje odpadke pa dodatni strošek -  da o tem, da kakcem namenjenih vrečk, ki so seveda zastonj, že po nekaj urah ni več, sploh ne govorimo. Ker si je težko predstavljati, da bi v papir zavite pasje kakce nosili domov, nam preostane vrečka, ki jo ima skrbni lastnik ves čas v žepu. Pobiranje za lastnim psom mu je namreč samoumevno.

Polni škodljivih bakterij

Na Snagi še opozarjajo; poleg tega, da so neokusni na pogled, so tudi polni škodljivi bakterij. "Za razliko od drugih onesnaževalcev okolja vsebujejo pasji iztrebki bakterije, parazite in viruse, ki so lahko nevarni za naše zdravje. V pasjih iztrebkih so številne bakterije in virusi, med katerimi so salmonele, E.coli, odpadne koliformne bakterije, pasja kuga, korona virus, hepatitisi in parvovirusi. Na terenu opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje, žal pa so še vedno lastniki, ki za svojimi ljubljenčki ne pospravijo," dodajajo.

Pasji iztrebki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zato je še kako pomembna preventiva. V okviru Mestne občine Ljubljana zato poteka kampanja Človek, čuvaj svoje mesto, v okviru katere delijo vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. S tovrstnimi akcijami bodo nadaljevali tudi v prihodnje, ko bodo poleg razdeljevanja biorazgradljivih vrečk za pasje iztrebke po posameznih četrtnih skupnostih tudi prek spletnih kanalov, družbenih medijev in plakatnih mest opozarjali ter ozaveščali o nujnosti pobiranja pasjih iztrebkov, so nam sporočili.

 | Avtor: Žurnal Žurnal

Sicer koše za pasje iztrebke Snaga prazni vsak dan oziroma vsak drugi dan, odvisno od izpostavljenosti lokacije. "V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič imamo urejeni tudi dve pasji stranišči na prostem, na območju Mestne občine Ljubljana pa je na javnih površinah postavljenih 234 košev za pasje iztrebke, v katere redno nameščamo roloje z vrečkami. Novih košev za pasje iztrebke na nove lokacije ne nameščamo več, ker pasje koške zdaj nadomeščamo s smetnjaki tipa Koško z nastavki za vrečke," so še pojasnili.

Odgovorno skrbništvo živali bo rdeča nit tudi letošnjih dogodkov Žurnala24.si - Festivala za ljubitelje živali v Novi Gorici in Festivala za ljubitelje živali v Domžalah. Več o brezplačnih, poučnih in dobrodelnih dogodkih za otroke v spodnjem članku:

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 


 

 

 

Komentarjev 21
  • Vesoljec 21:34 05.maj 2018.

    Zopet gonja proti lastnikom psov. Da, GONJA. No, pa dajmo šikinirati še mačke, miši, podgane, zajce, MALČKE (ki jih nekateri starši puščajo strat ob vrtcih, šolah, parkih,...), velike in majhne ptice, žabe...Pa visoke kazni za vsako občino, katere živež meče ...prikaži več po tleh cigaretne ogorke. Ojoj ojoj, koliko bo to zbranega denarja!!!

  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 17:41 05.maj 2018.

    "Najprej gredo v proces anaerobne razgradnje, ki poteka tri tedne,nakar jih prodajo obratom za proizvodnjo raznih dobrot kot so pasje radosti,piškoti,narezki, ipd.....v dreku je denar! Več na: https://www.zurnal24.si/vizita-za-zivali/slovenija-pasja-dezela-kje-in-kako-koncajo-pasji-iztrebki-309210 - www.zurnal24.si

  • Mali Miha 21:58 04.maj 2018.

    Če bi se lotili še človeških iztrebkov, polnih smrtonosnih bakterij in virusov ter prebavljenih zdravil, ki jih prevzemajo čistilne naprave, potem američani niso le tako neumni. V biološki razgradnji se slabe bakterije in ostale snovi nevtralizirajo in kompostirajo v humus ...prikaži več s katerim gnojijo cvetje v parkih.