Vizita za živali
540 ogledov

V tem so sloni celo boljši od ljudi

Azijski slon Elephas maximus
Najboljši so azijski sloni, odlični naj bi bili tudi šimpanzi in čebele.

Čebele razumejo abstraktni koncept nule, šimpanzi lahko ocenijo število sovražnikov, preden se odločijo za napad, in liske preštejejo število jajc v gnezdu. Nekaterim živalim matematika in števila niso tuja. Glede na članek v Journal of Ethology (Etološka revija) japonskih biologov pa so največji mojstri številk v živalskem kraljestvu azijski sloni.

Mačka Vizita za živali Družba najboljšega prijatelja ali kosmatinca?

Slonica Authai pokazala svoje matematično znanje

števila, številke, numerologija | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Japonski biologi so slonico Authai naučili uporabiti velik računalniški zaslon, ki je prikazoval različne množice sadja. Na začetku so ji pokazali slike z med nič in štirimi kosi sadja, če se je slonica odločila pravilno je prejela pravi kos sadja.

Dejanski eksperiment je bil nato nekoliko težji. Authai so pokazali slike z med nič in desetimi kosi sadja, da bi zagotovili, da žival res šteje in ne oceni le večjega števila sadja glede na ploskev, so bila jabolka, banane in melone različno velike. Slonica je pravilno preštela sadje v 181 od 271 primerih (66,8 odstotka).

Avstrija, sneg Nemčija Vizita za živali Tako bodo pomagali divjim živalim

Hitrejša od ljudi

Posebej je presenetilo znanstvenike, da je Authai lahko razločevala med večjimi števili kot so sedem in osem, enako hitro kot med manjšimi števili, npr. dva in tri. Odzivni čas ljudi se pri takih eksperimentih podaljša glede na število predmetov.

Podobno kot ljudje, pa tudi sloni hitreje razločijo dva števila, če je med katerima večja razlika (npr. dva in sedem). Običajna razlaga znanstvenikov je, da lahko možgani večje razlike razločijo že na "prvi" pogled, medtem ko mora kognitivni sistem za razločevanje majhnih razlik (npr. sedem in osem) dlje časa inšpicirati predmete.

Tzlepotazdravje11.06.08...sadje...foto: iStock | Avtor: iStock iStock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.