Vizita za živali
271 ogledov

Tako bodo pomagali divjim živalim

srne divjad sneg
Medtem ko večina divjih živali trpi zaradi visoke snežne odeje, se bodo čebele lahko končno spočile.

Gromozanske količine snega v Avstriji in južni Nemčiji ne pomenijo le velike nevarnosti za ljudi, ampak tudi divje živali, ki so jim nemočno izpostavljene. Za nekatere gozdne živali situacija postaja že kritična, saj zaradi snega ne najdejo dovolj hrane.

Sneg v Avstriji Svet V Avstriji sneg še vedno povzroča plazove in ogroža ljudi

Bavarsko lovsko združenje zaradi ekstremnih razmer razmišlja tudi o ukrepih, ki bi pomagale živalim. Med drugim želijo nad močno zasneženimi območji s helikopterji odvreči seno. "Ekstremne situacije zahtevajo ekstremne ukrepe," je za nemški Spiegel povedal predstavnik Bavarske lovske zveze Thomas Schreder.

Posebej je sneg prizadel divjad in lisice, ki se le težko prebijajo skozi več metrov visoko snežno odejo. Predvsem živali, ki so bolne ali starejše, lahko zaradi takih razmer poginejo.

Srnjak Slovenija Vizita za živali Zakaj umira naša divjad

Mnoge živali bo rešilo zimsko spanje

Živali, ki spijo zimsko spanje, kot so svizci, polhi in netopirji, bodo velike količine snega enostavno prespale v svojih brlogih. Tudi jazbeci in veverice se bodo v svojih brlogih skrivali dokler vremenske razmere ne bodo dovolile ponovno iskanje hrane. Nekatere živali pa imajo tudi posebne strategije za preživetje v ekstremnih snežnih razmerah. Gamsi poiščejo pobočja, kjer sije sonce in veter odnaša sneg, belke se celo zavestno skrijejo v sneg in si tako ustvarijo "igluje", v katerih je topleje kot zunaj na mrazu in vetru.

Tudi čebele so varne pred snegom in mrazu, saj se živali v svojih panjih stiskajo v zimski grozd in jih tako ne zebe. Sneg ima na čebele celo pozitivni učinek. "Tako bo kraljica lahko imela lepo dolgo zimsko mirovanje," pravi Peter Maske, predsednik nemškega združenja čebelarjev.

Zavetisce, pes ZDA Vizita za živali V trgovinah le še rešene živali
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.