Vizita za živali
6566 ogledov

Zaskrbljujoči pojav gigantskih črvov

bipalium kewense, črv Pierre Gros
Invazija ogromnih črvov, ki izvirajo iz Azije.

Francoski ljubiteljski biolog Pierre Gros je že leta 2013 zabeležil pojav ogromnih, v Franciji nikoli prej opaženih črvov in o odritju obvestil francoske strokovnjake s tega področja.

Po njegovem odkritju so pozvali državljane, naj bodo tudi sami pozorni na pojav črva bipalium kewense. Okrog sto Francozov je s posnetki pomagalo indentificirati pet vrst ogromnih črvov, piše Washington Post. Najstarejši pridobljen posnetek sega v leto 1999; avtor je posnetek tako dolgo hranil ravno zaradi tega, ker takšnega črva v življenju še ni videl, sploh pa ne na svojem vrtu.

Do današnjega dne so se črvi namnožili širom Francije in Korzike; biologi verjamejo, da so na evropska tla pripotovali z rastlinami iz Azije.

piranski zaliv piran morje Grožnja Vizita za živali Nevarna invazivna vrsta v našem morju

bipalium kewense, črv | Avtor: Pierre Gros Pierre Gros

Francoski zoolog Jean-Lou Justine je včeraj objavil študijo o invaziji ogromnih črvov, ki v dolžino lahko zrastejo tudi do 27 centimetrov. Ko je prvič videl fotografije teh črvov, posnete v Franciji, je bil prepričan, da gre za pomoto, da takšne vrste na francoskih tleh ne živijo.

Gre za vrtinčarja bipalium kewense, ki se je v petih letih namnožil v tolikšni meri, da francoski biologi govorijo o invaziji. Gigantski črvi napadajo manjše črve, ki jih najprej zastrupijo.

Zoolog Justine sicer meni, da v Franciji živijo že kakih dvajset let, le da niso bili odkriti. "Še vedno sem šokiran. Ne razumem, kako je to možno." Za biologe je invazija teh gigantskih črvov v Franciji še neznanka; odgovoriti ne znajo predvsem na vprašanje, v kolikšni meri bo porušil naravno ravnovesje.

Ubita ptica Mačke Vizita za živali "Iztrebljajo ogrožene vrste" Orjaški islandski črv Dolg več kot 90 metrov Slovenija Posnel orjaškega islandskega črva!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:08 24.maj 2018.

    Globalizacija ima svoje stranske učinke.

  • kapibara1 13:05 23.maj 2018.

    Nič panike, bodo Kitajci kuj ugotovili, kako in s čim jih pripraviti..