Vreme
6541 ogledov

Ste mislili, da je bila suša? Tako je bilo v resnici!

Vreme: Sonce in oblaki Profimedia
Čeprav se nam je zdel avgust rekordno suh, očitno ni bilo prav tako.

Agencija za okolje vreme je objavil kazalnik višine padavin avgusta 2022 glede na povprečje tridesetletnega referenčnega obdobja 1981–2010. Pri tem so upoštevali sorazmerno majhno število merilnih postaj, saj za mnoge postaje zaradi kratkega niza meritev še niso izračunali dolgoletnega povprečja ali pa potrebni podatki v času nastanka poročila niso bili na voljo.

Glede na prostor, je bil letošnji avgust najmanj namočen v srednjem delu Slovenije, v pasu med Gorenjsko in Koroško na severu, prek osrednje Slovenije do Kočevskega. Tam je kazalnik padavin izmeril med 35 in 50 odstotkov, na nekaterih območjih osrednje in zahodne Slovenije ter Koroške tudi samo med 15 in 35 odstotkov. 

V smeri vzhoda in zahoda od tega osrednjega pasu so izmerili večjo količino padavin, večinoma med 50 in 80 odstotkov. V Prekmurju je bilo padavin na nekaterih območjih povprečno ali celo nadpovprečno. 

Čeprav "kljun" Slovenije izgleda precej namočen, je potrebno biti previden, saj je za to območje podatkov še premalo. Na samodejni postaji Jeruzalem so izmerili 145 mm padavin, kar znaša približo 146 odstotkov povprečne vrednosti. 

Na določenih postajah so sicer izmerili še večjo količino padavin, vendar je teh vseeno precej manj glede na povprečje. Glede na razpon višine padavin v obdobju 1981–2010 je bil avgust v omenjenem osrednjem pasu suh, v posameznih točkah in severneje pa zelo suh. 

Jesensko vreme Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Znano, kaj si lahko obetamo po 15. septembru Vreme: Ne bo še miru. To lahko pričakujemo. - Oblaki Vreme Slovenija Napoved za prihodnji teden marsikomu ne bo všeč
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.