Zanimivo
692 ogledov

Haiku Garden: turneja se je spremenila v nočno moro

Haiku Garden Katarina Deskovič
"Slovenska glasbena scena je stopila skupaj v pomoč vse bolj popularnim mladim glasbenikom."

Le dober mesec po izidu doma in v tujini izjemno pozitivno sprejetega dolgometražnega prvenca “Where If Not Now”, izdanega pri alternativni založbi Kapa records, se je zasedba Haiku Garden sredi evropske turneje znašla v hudih težavah. Po uspešno odigranih nastopih v Španiji so se pripravljali na kratek premor, ko so jim zlikovci v trenutku nepripravljenosti vlomili v kombi, odtujili večino težko pridobljene glasbene opreme in jih oškodovali za približno 9000 evrov. Kljub težkemu udarcu se bend ni predal in zagnal GoFundMe kampanjo, v okviru katere se je do danes nabralo že 3.096 dolarjev od skupno 5.000, ki so si jih zadali za cilj.

Najhujša nočna mora, ki se lahko bendu zgodi na turneji, je po lansiranju kampanje sprožila izjemen odziv med domačimi glasbeniki, podporniki scene in ostalimi glasbenimi navdušenci.

Podprite jih še vi

Svojo podporo enemu najbolj vročih domačih podtalnih zasedb ta hip lahko izkažete tudi z obiskom benefit koncerta, ki ga organizirata “domači” klub Gala Hala in hišna založba Kapa Records, pri kateri je bend konec oktobra izdal enega najboljših domačih albumov leta 2018. Na dobrodelnem koncertu, ki se bo na omenjenem prizorišču zgodil v četrtek, 13.12., bosta poleg Haiku Garden nastopili še zasedbi The Canyon Observer in Svemirko, plesno razpoložene pa bodo po koncertih s svojimi elektronskimi seti razgibavali Nitz, Nulla, Shekuza in R36. Vsi, ki vas takrat ne bo v Ljubljani, lahko bendu pomagate tudi z nakupom mercha, CD-jev ali naročilom vinila, ki bo na Kapinem Bandcampu predvidoma dostopen že v začetku prihodnjega leta.

Haiku Garden | Avtor: Katarina Deskovič Katarina Deskovič

"Odzvali smo se povabilu festivala Monkey week v Sevilli in si glede na oddaljenost kraja zorganizirali še druge nastopoe v Španiji in Franciji. Kilometrov je bilo veliko, utrujenost prisotna, tako da smo po štirih nastopih v Lleidi, Sevilli, Utreri in La Linei de la Concepcion komaj čakali na dva prosta dneva v Granadi, preden bi nadaljevali pot proti Franciji na naslednje nastope. Žal se je vse skupaj sprevrglo v nočno moro, ko smo ugotovili, da so nam na parkirišču, ki naj bi bil po besedah airbnb gostitelja varen, vdrli v kombi in ukradli dobršen del opreme. Ostali so le najtežji kosi, ki bi jih bilo težko odnesti. Po vseh formalnostih s policijo je bila prva misel, gremo takoj domov in za nekaj ur je bila morala povsem na dnu. Potem pa se je zgodil preobrat, začele so padati ideje, kaj lahko naredimo, nismo se predali. Zagnali smo kampanjo za zbiranje sredstev, obredli vse zastavljalnice po Granadi in jim pustili spisek ukradene opreme, o dogodku smo obvestili španske glasbene kolege, objavili našo zgodbo na socialnih omrežjih in se na ta način, predvsem zaradi neverjetne podpore naših fenov, prijateljev, glasbenikov, novinarjev ipd., zaradi katere smo resnično še danes ganjeni, nekakako pobrali. Zdaj, ko smo se vrnili v Ljubljano, še naprej zbiramo sredstva. Prvi koncert imamo že ta petek, 7.12., na dogodku Kornet v Gromki, 13.12. pripravljamo benefit v Gala hali, 30.12. igramo na Trgu francoske revolucije. Zaenkrat si bomo pomagali z opremo prijateljev glasbenikov, ki smo jim neskončno hvaležni za podporo. Vsekakor smo trdno odločeni, da se postavimo na noge, skompletiramo opremo in se kmalu zopet odpravimo na pot."