Zanimivo
2610 ogledov

Je lahko šport razlog za izpadanje las?

Subrina Subrina
Šport je nesporno zdrav. Po njem se počutimo živi, polni energije in okrepljeni za nove izzive vsakdana. Še posebej, če se s športom veliko ukvarjate, pa se lahko zgodi, da s telesno obremenitvijo tudi povzročite stres za telo. Pri povečani telesni aktivnosti se namreč sproščajo tudi škodljivi prosti radikali, ki pospešujejo staranje in, žal, tudi izpadanje las.

Med 35. in 40. letom se lasje večine moških začenjajo tanjšati in redčiti. Do neke mere je izguba las normalna - v povprečju naj bi jih na dan izgubili med 60 in 80 - vendar pa lahko v nekaterih primerih pride do motene presnove v celicah lasišča, ki vodi v prekomerno izpadanje las.

Subrina | Avtor: Subrina Subrina

Lasje vam lahko začnejo izpadati iz več razlogov. Seveda igrajo pomembno vlogo pri kvaliteti las genetika, hormonsko ravnovesje in pa staranje, na katere sami ne morete vplivati, obstajajo pa tudi dejavniki, na katere lahko. Med temi so na primer naša prehrana, stres, poleg tega pa tudi športna aktivnost. Ta na kvaliteto las vpliva na več načinov; potenje slabo vpliva na lasišče in posledično na kvaliteto las, trenje zaradi nošenja čelade ali pa spenjanja las lahko povzroči plešavost, poleg tega pa sproščanje prostih radikalov pospešuje staranje las.

Če uživate v športu in ste posledično zelo aktivni, seveda ne boste tega zmanjševali. Vseeno pa se vam ni treba sprijazniti z vedno redkejšimi lasmi. Pri potenju si lahko pomagate z rednim umivanjem lasišča, proti trenju s previdnostjo pri spenjanju las, proti prostim radikalom pa si lahko pomagate na več različnih načinov. Uživanje hrane, ki je bogata z antioksidanti, je eden od njih. Med živili, ki jih lahko uživate vsak dan, so na primer banane, jabolka in paradižnik, občasno pa si lahko privoščite tudi kavo in kak kozarec rdečega vina. Sproščanje prostih radikalov povzroča tudi stres, tako fizični kot psihični. Med športnimi intervali zato poskrbite, da si vzamete dovolj časa za regeneracijo, poleg tega pa bodite pozorno na količino in kvaliteto vašega spanca. Poleg tega pazite tudi na količino stresa v vašem vsakdanjem življenju.

Proti prostim radikalom se lahko bojujete tudi neposredno, s kozmetičnimi učinkovinami. Te bodo namreč delovale neposredno na lasišče in pomagale pri obnovi las. Take učinkovine ima na primer šampon Subrina Recept After Sport, ki bo vse, ki se ukvarjate s športom, po telesni aktivnosti osvežil in vam pomagal obnoviti lase.

Šampon vsebuje tavrin, antioksidant, ki pomaga oslabljenim lasem, tako da se bori proti prostim radikalom. Poprova meta in mentol dodatno stimulirajo prekrvavitev v lasišču in poskrbijo za podaljšano svežino.

Subrina | Avtor: Subrina Subrina

Nenazadnje, tavrin izhaja iz latinske besede taurus, ki pomeni bik ali vol. Lasje, ki so močni kot vol, verjetno uspejo premagati tudi delovanje prostih radikalov.