Zanimivo
4216 ogledov

Kar 80 % Slovencev ni zadostno preskrbljenih s ključnim elementom imunske obrambe

prehlad Profimedia
Skoraj 80 % Slovencev v zimskih mesecih ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, 40 % pa je na meji pomanjkanja. Ker smo tudi poleti veliko v zaprtih prostorih, zunaj pa uporabljamo zaščitna sredstva proti soncu, se pri številnih stanje bistveno ne popravi niti takrat. Zakaj je zadostna preskrbljenost z vitaminom D taka težava in kaj lahko naredimo?

Vitamin D je večini najbolj poznan kot mikrohranilo, ki pomaga telesu spraviti v kosti in zobe minerala kalcij in fosfor, kar je pogoj za njihovo trdnost. Vse več raziskav pa potrjuje tudi njegovo ključno vlogo pri podpori imunskemu sistemu, ko se bojuje proti okužbam z virusi in bakterijami.

Metaanaliza, ki združuje izsledke številnih študij, objavljena v prestižnem strokovnem časopisu British Medical Journal, je tako pokazala, da jemanje prehranskega dopolnila z vitaminom D zmanjša tveganje za okužbe dihal, kar je te dni še kako ključen podatek.

Ostani doma – brez vitamina D?

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po ugotovitvah obsežne vseslovenske raziskave NUTRIHEALTH pod okriljem Inštituta za nutricionistiko, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in UKC Ljubljana, kar 80 % Slovencev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D v zimskih mesecih.

Vitamin D naravno nastaja v koži, ko je izpostavljena soncu, zato se stanje v sončnih letnih časih izboljša, vendar je tudi takrat še vedno samo 37 % odraslih optimalno preskrbljenih. Ker pa smo zadnje čase kljub sončnim dnevom veliko doma, nam tudi trenutno preti slabša preskrbljenost.

Zakaj je tako težko dosegati zadostno preskrbljenost z vitaminom D?

Dejavnikov je več in se med seboj prepletajo. Eden od njih je gotovo ta, da smo ljudje evolucijsko prilagojeni na to, da živimo pretežno zunaj. Zato naše telo proizvaja vitamin D le pod vplivom sončnih UVB-žarkov.

Vendar pa se je moderni človek zaprl v hiše in pisarne, na soncu pa v želji po mlajšem videzu kože in strahu pred rakom na koži (upravičeno) uporablja zaščitna sredstva. S tem smo naravno logiko pridobivanja vitamina D obrnili na glavo.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Med najpomembnejšimi dejavniki, ki lahko vodijo do nezadostne preskrbljenosti z vitaminom D, so:

  1. Premajhna izpostavljenost sončnim žarkom (kot rečeno, zaradi zadrževanja v zaprtih prostorih, zaradi geografske lege, ki je daleč od ekvatorja, s čimer so tudi UVB-žarki šibkejši, zaradi uporabe zaščitnih sredstev proti soncu, ki odbijajo UVB-sončne žarke, itd.)
  2. Premalo hrane živalskega izvora, ki vsebuje vitamin D3, kot so mlečni izdelki, jetra in jajca (to obliko lahko telo precej bolje uporabi kot rastlinsko – vitamin D
  3. Prekomerna telesna teža in debelost (maščobne celice učinkujejo kot rezervoar vitamina D, ki pa je težko dostopen telesu)
  4. Temnejša barva kože (več kot imamo pigmenta melanina v koži, ki nam daje porjavelo polt, bolj naša koža odbija sončne žarke. To pomeni, da ljudje s temnejšo poltjo potrebujejo večjo izpostavljenost soncu za zadostno preskrbljenost telesa z vitaminom D)
  5. Starost (z leti upada naravna sposobnost tvorbe vitamina D v koži, prav tako pa se zmanjša sposobnost absorpcije vitamina D iz hrane).
Zakaj je dobro začeti jemati prehransko dopolnilo z vitaminom D že danes?
Tudi če se v Sloveniji v jesensko-zimskem obdobju nastavljamo soncu, ne bomo tvorili zadostne količine vitamina D v koži, saj je zaradi geografske lege sonce nad Slovenijo prešibko. Tako med zimo pospešeno porabljamo našo zalogo vitamina D, shranjeno v jetrih.
A ker ima večina Slovencev že pred začetkom zime nizko zalogo vitamina D v jetrih, je ta do aprila popolnoma izropana. Če upoštevamo še dejstvo, da se trenutno zelo malo gibljemo zunaj, je izjemnega pomena, da si vsak dan zagotovimo zadosten vnos vitamina D!

 

Sončenje skozi steklo ne šteje
Če se prepuščate prijetni toploti kar skozi zaprto okno, ne boste imeli od tega koristi, prej nasprotno – še posebno če to počnete prepogosto. UVB-žarki ne prodirajo skozi steklo, medtem ko UVA-žarki lahko.
To pomeni, da vaše telo ne bo proizvajalo vitamina D, lahko pa se bo vaša koža hitreje postarala in zgubala. UVA-žarki namreč prodirajo globlje v kožo in lahko poškodujejo naš genski material.

 

Najvarnejša preskrba z vitaminom D, ki lahko zmanjša tudi tveganje okužb dihalnih poti

Sensilab | Avtor: Sensilab Sensilab
Vse več strokovnjakov, med njimi tudi avtorji zgoraj omenjene metaanalize v British Medical Journal, priporoča jemanje kakovostnega dopolnila z vitaminom D3. Kot ugotavljajo, je zmanjšanje tveganja za okužbe dihalnih poti le ena izmed indikacij, pri katerih je priporočeno dopolnjevanje prehrane z vitaminom D. Koristi je še precej več – med drugim za trdnejše kosti in zobe ter krepkejše mišice.

Med najboljšimi izdelki z aktivno obliko vitamina D – vitaminom D3 je ALL IN A DAY Vitamin D3 2000 IU. Zadostuje 1 kapsula na dan, s katero večina ljudi zagotovi zadostno preskrbljenost z vitaminom D3.

 

Pohitite in si zagotovite vitamin D3 v tej posebni akciji, kjer vam eno škatlico PODARIMO. Prejmete torej dvomesečno zalogo vitamina D3 za ceno ene.  Zaradi velikega zanimanja zaloge hitro pohajajo, zato pohitite.