Zanimivo
2647 ogledov

Kje Iva Krajnc Bagola najde svoj mir in si napolni baterije?

Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice Iva Krajnc Bagola v Termah Šmarješke Toplice: "SlimFit in VitaDetox sta veliko več kot nadzorovanje telesne teže in razstrupljanje. Tu si napolnim baterije in preprosto uživam."
Se želite odmakniti od dnevne rutine, zadihati in se napolniti s svežo energijo? Sledite nasvetom priznane igralke Ive Kranjc Bagola, ki svoj notranje mir najde tudi med sproščanjem v toplicah, kjer se z možem Aljošo Bagolo "resetirata".

Iva Krajnc Bagola, igralka Mestnega gledališča ljubljanskega, živi polno in osvobajajoče. "Življenje, ki je eno samo, moraš zgrabiti z obema rokama, da ti kot voda ne spolzi med prsti," prisega in dodaja: "Kar delam, hočem početi s strastjo. Zato za polnjenje baterij včasih potrebujem popoln odklop." Pravkar se je vrnila iz Term Šmarješke Toplice,  kjer z možem Aljošo Bagolo večkrat preživita sproščujoč oddih, se napolnita z energijo in se "resetirata".

Iva pravi, da je igra zanjo absolutno veselje. "Zadovoljna in srečna sem, da imam tak poklic, ko lahko na neki nezavedni ravni sproščam svoje ventile, obenem pa ohranjam živega otroka v sebi," poudari.

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice
Za igralko staranje ni preprost proces

Kot ženska je na odru ves čas "v izložbi", zato mora še toliko bolj skrbeti za svoje telo in nasploh za svoj videz. "Ne bom lagala, da nisem nečimrna (smeh). Nečimrnost je del igralskega poklica. Dejstvo je, da si ves čas opazovan in da tudi sam sebe nenehno opazuješ. A nisem privrženka invazivnih posegov v telo, še več, bojim se jih. Mimika in vitalnost pa sta za igralca izredno pomembni, zato se trudim ohranjati elastičnost kože in vitko telo na druge, bolj naravne načine."

Rada se za nekaj časa odmakne od dnevne rutine in zadiha na polna pljuča

Vsako jutro začne z jogijskimi vajami, rada pa tudi teče. Delo in skrb za družino – z Aljošo Bagolo imata petletno hčerko Sofio – ji narekujeta discipliniran vsakdanjik. "Več ko je stresa, bolj strog do sebe moraš biti," je prepričana. Dopoldanskim vajam v gledališču večkrat sledi tudi večerna predstava, to pa pomeni, da mora skrb za hčerko popoldne in zvečer prevzeti mož.

A Iva obveznosti ne jemlje kot stres, saj drugačnega tempa niti ne pozna. Obožuje igro, vlogam se popolnoma preda, obenem pa se zaveda, da ima njen poklic pred drugimi tudi kakšne prednosti: "Pridejo dnevi, ko sem popolnoma prosta – takrat se rada odmaknem od obveznosti, si privoščim mir in zadiham na polna pljuča."

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice

Iva je po naravi hedonistka, kar ji je v veliko pomoč pri stresu in preprečevanju izgorelosti.

V Šmarjeških Toplicah dobiš znanje in spodbudo za to, da deluješ optimalno

Iva Krajnc Bagola je, kljub temu da je že čez štiridesetico, malokrat utrujena, za to pa gre zasluga njenemu zdravemu načinu življenja. Zaradi intolerance na gluten in laktozo namreč že dve leti zelo pazi pri prehrani in ne pije kave in pravega čaja. "Pri tem sem zelo dosledna in vztrajna. Za ženske pa je, zaradi uravnavanja hormonskih nihanj, pravilna prehrana še posebej pomembna," je prepričana. Na njenem jedilniku prevladujeta ekološko pridelana zelenjava in sadje.

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice

V Termah Šmarješke Toplice jo navdušuje usmerjenost v lokalno, zdravo in eko prehrano in to, da so jedi prilagojene njeni intoleranci na gluten in laktozo.

"Zelo me navdušuje pogovor z nutricionistko v Šmarjeških Toplicah, kjer so pri prehrani usmerjeni tako v lokalno eko pridelavo kot v individualne potrebe in je pristop prav takšen, kot si ga želim," pripomni in doda: "Tukaj dobiš priložnost, da začneš svoje telo razumeti, saj vidiš, kaj se z njim dogaja, in opaziš spremembe. Šele potem lahko to razumevanje preneseš v svoje vsakdanje življenje," poudari.

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice
"Takšen pristop najdeš redko kje, je pa dober in ga zelo cenim. Popolnoma se ti posvetijo, lahko se prepustiš, zaupaš, meditiraš. In njihova programa SlimFit in VitaDetox sta veliko več kot nadzorovanje telesne teže in razstrupljanje, saj ti dajeta spodbudo in te opremita z novimi znanji in navadami za polnejše življenje."

 

Ivin mož Aljoša Bagola je izvršni kreativni direktor marketinške agencije Pristop ter pisec kolumn in strokovnih člankov. Pred kratkim je izdal tudi knjigo Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke, v kateri opisuje svoje izkušnje z izgorelostjo. Knjiga je takoj postala velika uspešnica in je v nekaj mesecih doživela že tretji ponatis.

Izgorelost je bila lekcija, kako vzeti življenje v svoje roke

Zaupanje in spodbuda sta pomembni vrednoti tudi doma, ko je s svojimi najdražjimi. Pomembno se ji zdi, da sta z možem iskrena drug do drugega in si povesta vse, kar ju žre. "Že z izkazovanjem naklonjenosti lahko narediš veliko," pove. Verjame, da je življenje večno prelivanje dveh različnih energij, jina in janga.

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice
"Ko sem bila mlajša, sem mislila, da je življenje predvsem borba za svoje stvari, zdaj pa ugotavljam, da gre bolj za nekakšno konstantno prelivanje mnenj, energij, svetov ..." Njen mož Aljoša Bagola je pred kratkim izdal knjigo o izgorelosti, ki jo je napisal na podlagi lastne izkušnje. "Fasciniralo me je, kako spretno je ubesedil svoje težave. O izgorelosti sva se veliko pogovarjala, vendar sem bila nekako nemočna, da bi mu iz te težave pomagala," prizna in doda, da sama nima takšne izkušnje. "Ljudje smo različni, imamo različne obrambne zidove."

Po naravi je hedonistka, kot pravi, saj rada dobro je in se ima lepo in zna poskrbeti zase. Da pri njej ne pride do izgorelosti, pa je veliko tudi v tem, da prepozna, kdaj potrebuje sprostitev. "Včasih sem res lahko zelo lena – to je povezano z naravo mojega poklica – in Aljoša to zelo dobro ve," se zasmeje.

Terme Šmarješke Toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice

Iva tretmaje doživlja kot meditacijo – pomagajo ji, da se razbremeni napetosti, hkrati pa očisti organizem in sprosti misli.  

Ko se telo in um razbremenita in očistita, se rodijo nove ideje

Pred bučanjem življenja se rada umakne v naravo. "Terme Šmarješke Toplice so v tem pogledu res fascinantne. Bivaš v srčiki zelenja, v popolnem miru, kjer se res lahko posvetiš sebi, svojemu telesu in duhu, premisliš kakšne stvari in preprosto odklopiš. Lahko greš ven, se nadihaš, se popolnoma odpreš naravi. Uživaš v savnah in v odličnih tretmajih, ki pomagajo, da se razbremeniš napetosti, hkrati pa se tudi očistiš odvečnih maščob in strupov. Ko se prepustim masaži in terapijam v Šmarjeških Toplicah, je to zame kot nekakšna meditacija, saj se mi tu vedno porodijo nove ideje."