Zanimivo
7322 ogledov

Kljub evropski kartici iz lastnega žepa 7.000 evrov

Smučanje v tujini EPA
Skupni stroški prevozov in zdravljenja so zaradi padca na smučišču in zloma noge znašali skoraj 15.000 evrov ...

Če se odpravljate na smučanje v tujino, je zdaj skrajni čas, da sklenete turistično zdravstveno zavarovanje za tujino CORIS, saj vam modra evropska kartica v številnih primerih ne bo pomagala.

Evropska kartica ne krije helikopterskega prevoza iz smučišča v dolino, ne krije zdravljenja v zasebnih klinikah, ki so ob smučiščih zelo pogoste, ne krije stroškov participacije in prevoza v Slovenijo. Pogosto ne povrne niti vseh stroškov zdravljenja. Stroški se namreč povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini praviloma višji, ni povrnjen v celoti.

Za dodaten evro k premiji turističnega zdravstvenega zavarovanja za tujino CORIS pa vam v primeru zloma kosti, poleg vseh običajnih stroškov zdravljenja v tujini, CORIS izplača še odškodnino v višini 500 evrov. Če boste v tujini utrpeli zlom nosne kosti ali kosti na prstih, znaša odškodnina 200 evrov. Več o zavarovanjih CORIS TUKAJ

Drag padec na smučišču

Slovenski smučar je med smučanjem na enem od priljubljenih avstrijskih smučišč padel in si pri tem zlomil nogo. Skupni stroški prevozov in zdravljenja so znašali skoraj 15.000 evrov.

smučišče | Avtor: Profimedia Profimedia
Kljub temu, da se je smučar zdravil v javni bolnišnici in je imel modro evropsko kartico, je moral plačati še stroške participacije, ki jih evropska kartica ne krije. Zdravljenje v bolnišnici je stalo 10.000 evrov, stroški participacije so znašali petino vseh stroškov, torej 2.000 evrov.

Stroški Ski rescue prevoza do heliodroma so znašali 545 evrov, prevoz helikopterja pa tisoč evrov. Prevoz v Slovenijo z reševalnim vozilom je stal 3.200 evrov.

Ker mu evropska kartica ni krila stroškov prevoza, je CORIS pokril tudi skoraj 5.000 evrov skupnih stroškov prevoza.

Evropska kartica je v tem primeru pokrila osem tisočakov, CORIS pa ostalih sedem tisoč evrov, ki bi jih moral sicer plačati smučar sam. Ker je zavarovanec ob sklenitvi plačal še dodaten evro za zlom kosti, mu je CORIS izplačal še 500 evrov odškodnine.

Pogosta vnetja ušesa pri otrocih

Na CORIS pa se pogosto obrnejo tudi družine, kjer otroci na smučanju zbolijo in morajo obiskati zdravnika v tamkajšnji zasebni ambulanti. Na smučanju so zelo pogosti primeri vnetja srednjega ušesa (Otitis media), ko otrokom "prepiha" ušesa.

Družinica, ki je pred kratkim smučala v Italiji je zaradi vnetja srednjega ušesa pri hčerkici, ki je imela tudi visoko vročino, morala nemudoma k zdravniku. Stroške obiska zdravnika in zdravil je kril CORIS, znašali so 180 evrov.

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA

Če odhaja na smučanje cela družina, lahko sklenete tedensko družinsko zavarovanje za tujino z asistenco CORIS, ki stane 22,5 evrov in krije stroške do 25.000 evrov. Če bo družina smučala dlje časa, in če bo v tujini počitnikovala še poleti, lahko sklene tudi letno zavarovanje. Za zavarovanje bo odštela sto evrov.

Tedensko zavarovanje v tujini z asistenco CORIS si posamezniki lahko privoščijo od 12,5 evrov dalje, medtem ko letno zavarovanje za posameznika stane 53 evrov. V primeru nesreče se lahko kadarkoli, 24 ur na dan, obrnete na asistenco CORIS, kjer vam bodo takoj pomagali tudi pri organizaciji prevoza in komuniciji s tujim zdravstvenim osebjem.