Zanimivo
10432 ogledov

Koronavirus in virus gripe: katera protibolečinska zdravila brez recepta jemati?

kašelj
1/4
Shutterstock
Kako si lahko sami pomagamo pri zmanjševanju nekaterih simptomov, ki spremljajo gripo ali okužbo s koronavirusom, ki povzroča bolezen COVID-19?

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag.farm, priznan predavatelj s področja biotehnologije zdravilnih učinkovin, odgovarja: 

Pred nekaj dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo z okužbo virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19. Gre za gripi podobno bolezensko stanje, a izgleda, da je koronavirus bolj virulenten in predvsem v starejši populaciji oziroma pri bolnikih s sladkorno boleznijo, astmatičnimi težavami, povišano težo, povišanim krvnim tlakom povzroča veliko neprijetnih simptomov, od blagega vnetja nosu, kašlja, do povišane temperature (okoli 38°C), kar običajno spremlja še glavobol in bolečine v kosteh in mišicah. Nekateri to bolezensko stanje prebolijo, v primeru resnejših zapletov pa se po približno tednu dni od začetka simptomov pojavi pljučnica, ki je lahko zelo resna, v redkih primerih (okoli 3-4%) tudi smrtna. Smrtnost je največja v skupini moških nad sedemdesetimi leti. Zelo učinkovitega zdravila proti okužbi oziroma za popolno preprečitev simptomov še ni, so pa nekatera zdravila v pospešenih kliničnih študijah.

Za zmanjševanje bolečin in povišane temperature priporočamo paracetamol, simptome, kot so bolečine v kosteh in mišicah, glavobol, povišana telesna temperatura in kašelj pa bo najbolje lajšala kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina in kodeina, ki je na voljo v lekarnah kot zdravilo brez recepta.

Gre za dobro sestavljeno kombinacjo zdravilnih učinkovin, saj paracetamol in propifenazon delujeta protibolečinsko, paracetamol nekoliko celo umirja bolnika, kar je pomembno, kodein, ki ga je v omenjeni kombinaciji sicer relativno malo, pa pomirja suh, dražeč kašelj, predvsem na začetku okužbe.

Ob tem velja spomniti tudi na pomen pitja čajev.

Za tovrstna obolenja so seveda najbolj priporočljiva zelišča meta, žajblej in melisa, ki s svojimi eteričnimi olji delujejo direktno protivirusno, obenem pa posredno aktivirajo imunski sistem.

Primerna je tudi sestava zimskega čaja, ki vsebuje še cimet, ki prav tako deluje protivirusno in pritibakterijsko. In ne pozabimo na šipkov čaj, ki ima visoko vsebnost vitamina C, vitamina, ki je pomemben za aktivacijo imunskega sistema.

1/4
Alkaloid