Zanimivo
1521 ogledov

Lahko Slovenci po mnenju vrhunske ameriške univerze MIT rešimo svet?

bolha Shutterstock
V Ljubljani bo 17. junija potekal prvi Solveathon pod okriljem priznane ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Sloveniji.

Solveathon je del projekta MIT Solve, na katerem vsako leto posamezniki iščejo rešitve izbranih perečih globalnih izzivov. Na Solveathonu, ki ga kot ekskluzivni partner MIT organizira spletni oglasnik bolha.com, bodo iskali rešitve povezane s krožnim gospodarstvom.

Slovenija je v zadnjih letih dosegla zavidljiv napredek pri razvoju rešitev s področja krožnega gospodarstva. Standarde, ki jih v tem segmentu postavlja Slovenija, je pred kratkim obeležil tudi angleški časnik The Guardian v članku "From no recycling to zero waste: how Ljubljana rethought its rubbish". Slovenija namreč zvišuje delež odpadkov, ki jih recikliramo in ponovno uporabimo, razvija nove produkte, ki so izdelani iz embalaže sokov in mleka, ter izdelke, ki so namenjeni večkratni uporabi in ne ustvarjajo dodatnih odpadkov. S takšno prakso postajamo zgled ostalim državam, zato pri bolha.com verjamejo, da lahko z dogodkom, namenjenim inkubaciji idej s področja krožnega gospodarstva, odkrijejo še vrsto novih perspektivnih projektov. Najboljši med njimi se bodo potegovali za zavidljivo spodbudo globalnega inkubatorja MIT Solve.

Prvi dogodek MIT Solve prihaja v Slovenijo

Univerza MIT je v bolha.com, največjem spletnem oglasniku v Sloveniji, ki letos praznuje 20. obletnico svojega delovanja in je s svojim poslovnim modelom v samem jedru pomena krožnega gospodarstva, prepoznal ekskluzivnega partnerja za organizacijo t. i. Solveathona v Sloveniji. Gre za dogodek, katerega struktura je jasno začrtana v okviru metodologije MIT Solve in kjer bodo prijavitelji idej širili svoje znanje s področja krožnega gospodarstva ter pod budnim očesom številnih mentorjev razvijali svoje predloge za poslovne iniciative s tega segmenta. Pripravljene ideje in poslovne modele bo pregledal MIT Solve in v globalni konkurenci tistim najboljšim omogočil spodbude za nadaljnji razvoj.

Potencial dogodka je prepoznal tudi Klub slovenskih podjetnikov, ki pri prvem Solveathonu sodeluje kot partner. "Sodobna družba je na razpotju. Nekateri pravijo, da ima gospodarska rast omejitve. Drugi trdijo, da je možna neomejena gospodarska rast. Verjamem drugim. Vendar le, če bomo sorazmerno hitro z inovativnimi pristopi v celoti vpeljali krožno gospodarstvo. Na poti k temu cilju je dobrodošel vsak kamenček v mozaiku. Zato smo v SBC Klubu slovenskih podjetnikov z veseljem partnerji Solveathona." pojasnjuje izvršni direktor Kluba, Goran Novković.

Kdo lahko reši svet in kako?

Prvi Solveathon bo potekal 17. junija v Grand Hotelu Union v Ljubljana. Udeleženci bodo poslušali o tem, s kakšnimi izzivi se soočamo in kako ustvariti izdelke, s katerimi spodbujamo krožno gospodarstvo. Svoj pogled na krožno gospodarstvo v Sloveniji bodo predstavili podjetnik in direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković, prof. dr. Aleš Vahčič z Ekonomske fakultete v Ljubljani in Gorazd Prah, izobraževalec in motivator.

Drugi del dogodka bo namenjen udeležencem, ki bodo pod budnim očesom strokovnjakov iz prakse razvijali prijavljene ideje ter prototipe izdelkov oz. storitev, povezane s krožnim gospodarstvom.

Na enodnevni delavnici bo tekel "švic" v upanju na 1,5 mio ameriških dolarjev

Na dogodku bo v pomoč udeležencem več kot 12 mentorjev oz. strokovnjakov z različnih področij. V 8 urah bodo udeleženci razvijali in oblikovali svoje rešitve, ki jih nato oddajo na ocenjevanje strokovni komisiji MIT Solve. Strokovna komisija bo do konca julija izbrala 10 najboljših rešitev iz celega sveta, ekipe pa nato povabila na predstavitev idej.
Ekipam, ki uspe priti do finalnega izbora v New Yorku, bo MIT Solve podelil nagrado v višini 10.000 ameriških dolarjev. Na finalnem izboru pa se ekipe potegujejo za partnerstva in investicije, kjer lahko pridobijo več kot 1,5 mio sredstev v ameriških dolarjih.

Na dogodek ste vabljeni vsi, ki si želite boljši jutri

Na Solveathonu boste srečali vse. Od mladih kreativcev, inovatorjev, startup-ov, do predstavnikov že uveljavljenih podjetij. Vse pa veže skupna stvar – ustvariti boljši jutri!

Na dogodku so dobrodošli posamezniki z idejo, že razvitim prototipom ali izdelkom, kakor tudi tisti, ki si želijo dobiti najnovejše informacije s področja krožnega gospodarstva. Dogodek je brezplačen, na voljo pa so še zadnja prosta mesta.

Prijave in več informacij na solve.bolha.com.

bolha | Avtor: bolha.com bolha.com