Zanimivo
2102 ogledov

Na Petrol po zimske pnevmatike

Petrol Petrol
Letne pnevmatike v hladnih zimskih dneh izgubijo večino lastnosti, ki jim zagotavljajo varnost na cesti. Pozimi je zato treba na vozila namestiti zimske, ki so posebej prilagojene za optimalno delovanje v zimskih razmerah.

Druga možnost so ustrezno velike verige v prtljažniku, a večina voznikov se pravilno odloči za prvo. Že zato, ker nameščanje verig marsikomu povzroča preglavice, predvsem pa zaradi varnosti. Zimske pnevmatike imajo namreč zaradi globljega profila in več lamel boljši oprijem na suhi, mokri ali spolzki cesti. Poleg tega so bolj elastične, saj vsebujejo več kavčuka kot letne, priznane blagovne znamke iz višjega cenovnega razreda pa imajo dodano tudi silico, zaradi česar so pnevmatike pri nizkih temperaturah (manj kot 10 stopinj Celzija) še mehkejše.

Res pa je, da se ravno zaradi tega hitreje obrabijo, njihova obraba je opazno večja kot pri letnih pnevmatikah in z nekaterimi zimskimi pnevmatikami lahko prevozimo tudi pol manj kot z letnimi. Tako kot za letne tudi za zimske pnevmatike velja, da jih je priporočljivo zamenjati, ko globina profila pade pod tri milimetre, saj v tem primeru ne zagotavljajo optimalnega oprijema.

Na Petrolu imajo v ponudbi kakovostne pnevmatike različnih blagovnih znamk za osebna, poltovorna, tovorna, terenska in SUV vozila, nakup pa je mogoče opraviti bodisi na bencinskem servisu, v spletni trgovini eShop ali v eni izmed Petrolovih servisnih delavnic TipStop Vianor. S Petrol klub plačilno kartico jih je mogoče kupiti tudi na deset obrokov, pri čemer so člani Petrol kluba pri nakupu kompleta štirih pnevmatik katere koli blagovne znamke deležni dodatne ugodnosti – brezplačnega zavarovanja pnevmatik in avtomobilske asistence ob poškodbi pnevmatik za dve leti.

Vozila na slovenskih cestah morajo biti v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa opremljena s predpisano zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta.

Zimske pnevmatike imajo oznako M+S (tudi M & S ali M. S., ang. Mud and Snow), ki potrjuje, da so prilagojene za blato in sneg. Tiste, ki izpolnjujejo merila posebnega testa za zimske razmere in dosegajo visoko raven oprijema, vodljivosti ter izpolnjujejo še druga merila, ki vplivajo na vožnjo v zimskih razmerah, so označene s snežinko.

Zimske le pozimi

Zimske pnevmatike v toplem vremenu postanejo zelo mehke, na pregretem asfaltu se precej slabše odzivajo in ne zagotavljajo učinkovitega zaviranja. Zaradi strukturnih lastnosti boste z njimi porabili več goriva, zaradi hitrejše obrabe pa jih bo treba prej zamenjati, kar vas lahko na koncu stane več kot redno sezonsko menjavanje. Zato velja upoštevati nasvet: tudi če pozimi s svojim jeklenim konjičkom ne naredite veliko kilometrov, jih spomladi zamenjajte z letnimi.

Seveda se lahko odločite tudi za celoletne pnevmatike, a to storite le, če na leto prevozite manj kot 10.000 kilometrov. Vedeti je namreč treba, da so tudi najboljše celoletne pnevmatike zgolj povprečne in se v zimskih razmerah nikakor ne morejo primerjati z zimskimi pnevmatikami, kar so potrdili tudi vsi dosedanji testi pnevmatik.

Izbiro pnevmatike prilagodite zimskim razmeram. Te so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).