Zanimivo
1368 ogledov

Najboljša arhitekturna rešitev iz opeke je ...

opeka Pixabay
Nagrada Wienerberger Brick Award, mednarodno poznana nagrada že vrsto let priznava inovativne arhitekturne rešitve iz opeke, je prvič potekala leta 2004.

Zahvaljujoč izjemni arhitekturi, obstajajo različne oblike in barve opek, ki se lahko uporabljajo za stene, fasade, strehe in tlakovanje. Junija 2020 bi bila Brick Award nagrada podeljena že devetič. Slovesnost je bila zaradi corona virus pandemije preložena in bo potekala v digitalni obliki, jeseni letošnjega leta 2020.

Wienerberger | Avtor: Wienerberger Wienerberger
Član žirije:

Letošnje zmagovalce izbira žirija priznanih strokovnjakov, petih arhitektov, iz petih različnih držav: Helena Glantz, Urban Design (Švedska) - dobitnika nagrade 2018 Brick Award, v kategoriji Building Outside the Box; Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španjija); Tina Gregorić, Dekleva Gregoric Architects (SIovenija); Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Danska) ter Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Združeno kraljestvo).

Nominirani projekti:

Za letošnjo nagrado je bilo prijavljenih 644 projektov iz 55 držav, s strani 520 arhitektov. V pred izboru je bilo izbranih 50 projektov. Člani žirije tega pred izbora so bili arhitekturni novinarji Anneke Bokern (Nizozemska), Christian Holl (Nemčija) in Jonathan Glancey (Velika Britanija).

Wienerberger | Avtor: Wienerberger Wienerberger
Nagrade:

Nagrada v skupni vrednosti znaša 29.500 eurov in je razdeljena na pet kategorij nagrad. Neodvisna strokovna skupina zagotavlja objektiven izbirni postopek. Wienerberger nima besede pri odločitvi strokovne žirije. Uradna podelitev nagrad bo potekala jeseni 2020. Letos prvič preko digitalnih spletnih orodij, zaradi corona virus pandemije. Imena zmagovalcev bodo razkrita šele na tem svečanem dogodku.

Nagrada Brick Award se podeljuje v petih kategorijah. Eden od petih zmagovalcev določene kategorije bo nagrajen z Grand Prize nagrado leta 2020. Poleg tega bo podeljena še ena posebna nagrada.

  • Feeling at Home: 11 nominacij iz Mexica, Španije, Nemčije, Belgije, Vietnama ni Argentine.
  • Living together: 10 nominacij iz Ruande, Irana, Nizozemske, Bolivije, Belgije, Portugalske, Argentine in Čila.
  • Working together: 9 nominacij iz Nizozemske, Nemčije, Argentine, Avstrije in Južne Koreje.
  • Sharing public spaces: 11 nominacij iz Poljske, Kitajske, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Združenega kraljestva in Vietnama.
  • Building outside the box: 9 nominacij iz Indije, Ruande, Nemčije, Kitajske, Nepala, Argentine in Zimbabveja.

The " Brick 20" Book:

Kot v prejšnjih letih bo Wienerberger izdal knjigo z naslovom "Brick 20", ki spremlja arhitekturno tekmovanje. Vsebuje 50 projektov, ki so prišli v ožji izbor, vključno z zmagovalci. Pet esejev mednarodnih avtorjev Hubertus Adam (Nemčija), Aglaée Degros (Belgija), Job Floris (Nizozemska), Laura Iloniemi (Finska) in Jana Revedin (Avstrija) dopolnjuje ta pregled sodobne arhitekture iz opeke. Knjiga se osredotoča na glinene gradbene materiale, ki so brezčasni in idealni za perspektivno in inovativno arhitekturo. Knjiga je pripravljena v sodelovanju s Park Booksom in njena izdaja je načrtovana za jesen letošnjega leta 2020.

Wienerberger | Avtor: Park Books Park Books

Več o nagradi Brick Award: https://www.brickaward.com/