Zanimivo
928 ogledov

Navdihnila ga je genialnost narave … in inženirjev

Huawei P30 Pro
1/3
Huawei
Evolucija pametnih telefonov je v osnovi enosmerna, saj pametne tehnologije vse bolj prevladujejo. Huaweieva družina naprav "P" ne pomeni le izboljšave, ampak revolucijo, ki jo simbolizirajo štiri zadnje kamere. Najbolj pomembno pa je, da je briljantna optika kamer harmonično kombinirana s praktičnostjo uporabe ter sodobno obliko.

Pametni telefoni niso niti malo podobni mobilnikom izpred desetletja, napravam z mikrofonom, zvočnikom, tipkami in anteno. Že dolgo jih tudi ne uporabljamo več samo za telefonske pogovore. Opredeljujejo jih zasloni, ki so iz leta v leto vse večji in z vse bolj ozkimi robovi. Zaslon pametnega telefona Huawei P30 Pro je skoraj dosegel popolnost, saj spredaj nima niti odprtine za zvočnik. Huaweieva akustična zaslonska tehnologija pa ne zagotavlja le udobja, ker se prilagaja hrupu okolice, več svobode daje tudi oblikovalcem. Zaradi nje je lahko zgornji rob tanjši. Najbolj impresivno pa je raztezanje in upogibanje zaslona ob straneh. Zahvaljujoč upogljivi tehnologiji OLED je kot velik zaslon brez "okvirja", z naravno in ergonomsko obliko, ki je videti, kot bi jo desetletja oblikoval puščavski veter ali voda gorskega potoka. Huaweievi inženirji so se potrudili ujeti kanček genialnosti narave, preproste in nežne forme z neskončno vsebine.

Pogled skozi ozvezdja

Huawei P30 Pro | Avtor: Huawei Huawei
Navdih oblikovalcem so bile med drugim tudi ozvezdja, ki krasijo nočno nebo. Leče in bliskavica zadnjih kamer spominjajo na Veliki voz, ki ponoči osvetljuje in organizira svet. Lepota narave pa je navdihnila tudi barve ohišji. Klasično črno je v tonu "polnočne črne" površine jezera, ki odseva zvezdno svetlobo. Ljubiteljem svetlih odtenkov bo zagotovo všeč barva dihajočega kristala, saj je osvežujoče modra, zračna in kristalno čista. Lepoto sončnega vzhoda ponazarja barva jantarjevega sončnega vzhoda, barva severnega sija pa odraža odsev čudovitega naravnega pojava, ki ga lahko občudujejo prebivalci severnih predelov planeta.

Tudi za dve novi barvni shemi je bil navdih najden v naravi. Z globoko, mistično modro, ki spominja na v morju odevajoče nebo, in megličasto barvo sivke, podobno plaži pod sončnim zahodom, Huawei odkriva nove možnosti in daje mobilni estetiki presenetljiv ter eleganten svež videz. Z uporabo dveh različnih tekstur doseže gladek prehod med svetlečim in mat odtenkom ter ustvari intenziven vizualni učinek, ki odpravlja težave velikega steklenega hrbtišča.

Pametni telefoni so idealni tudi za zajem neverjetnih pogledov, zvezd na nebu, glasbenega izvajalca, nogometašev na terenu in seveda prijetnih zabav. Huawei P30 Pro ima štiri kamere. Sprednja selfi kamera ima tipalo ločljivosti 32 milijonov slikovnih pik, glavna zadnja pa 40 milijonov. Nadgrajujeta ju kamera z ultra širokim pogledom (20 MP) ter kamera s teleobjektivom ter 5-kratno optično povečavo (8 MP). Beseda »pro« v imenu v resnici pomeni "profesionalno", zgodba zase pa so objektivi, ki jih je Huawei razvil skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Leica. Da bi videli, kako čudovite so fotografije, ni treba posedovati strokovnega znanja. Dovolj je, da vzamete telefon v roke in narediti nekaj fotografij.

Vidi več, kot vidi človeško oko

Inovativna glavna kamera pametnega telefona Huawei P30 Pro je opremljena s tipalom SuperSpectrum, optično stabilizacijo slike, svetlima objektivoma (f/1.8 oziroma f/1.6), za fotografiranje tudi v ne najbolj idealnih svetlobnih razmerah. Tudi v popolni temi. Kjer drugi pametni telefoni vidijo le temo, obrise in sence, posname jasne fotografije. Skrivnost je v tipalu, lečah in filtru. Tipalo ima namreč popolnoma nov barvni filter, ki blokira manj svetlobe, zato ga doseže tudi do 40 odtokov več. Poleg tega je občutljivost ISO dosegla 409600. To pa ni zgolj dodelava, izpopolnjevanje tehnologij, temveč revolucija v digitalni fotografiji. Tehnološki preboj je tudi 5-kratna optična povečava. Huaweievi inženirji so našli način, kako zaobiti zakone fizike in namestiti zmogljiv teleobjektiv v tanko ohišje. Uporabili so periskop s prizmo, ki svetlobo upogne za 90 stopinj, zato so leče objektiva v ohišje vgradili vodoravno. Kot da 5-kratna optična povečava ne bi bila dovolj, Huawei P30 Pro podpira tudi 10-kratno hibridno povečavo, ki ohranja barve, podrobnosti in kontrast ter 50-kratno digitalno z minimalnimi izgubami na kakovosti fotografije.

Huawei P30 Pro | Avtor: Huawei Huawei

Ohranite spomin in povrnite energijo

Vsestranskost in funkcionalnost je opazna tudi pri bližinski fotografiji. Kamera z ultra širokim objektivom namreč omogoča ostrenje predmetov, ki so oddaljeni samo 3 cm. Širok kot je odličen tudi za portrete z izrazitimi osebami v ospredju ter učinkom zamegljenega ozadja. Fotografske zmožnosti pametnega telefona so nam vse bolj pomembne, kajti postale so osrednja naprava za dejavnosti na družbenih omrežjih, za snemanje selfijev ter hranjenje spominov iz potovanj in počitnic.

Da lahko nemoteno deluje in izpolnjuje svoje poslanstvo, ima Huawei P30 Pro učinkovito in zmogljivo baterijo (4200 mAh) sposobno zdržati tudi dva dneva običajne uporabe. Funkcija hitrega polnjenja pa jo do 70 odstotkov napolni v samo v pol ure, na primer med odmorom za kosilo. Preprosto ga je tudi povezati z drugimi Huaweievimi telefoni in izmenjevati datoteke, energijo v bateriji pa lahko s pomočjo obratnega brezžičnega polnjenja deli z drugimi napravami. Pod zaslonom je optično tipalo prstnega odtisa, telefon pa lahko odklenemo tudi s funkcijo FaceUnlock; prepoznava obraza s sprednjo kamero. Varnost podatkov je na prvem mestu, dobri varnostni mehanizmi pa poskrbijo, da podatki na telefonu ne bodo padli v roke nepooblaščenih oseb. Poleg zaščite pred vsiljivci je pomembna tudi zaščita pred mehanskimi poškodbami, kot so udarci, voda in prah. Na srečo se Huawei P30 Pro ponaša s certifikatom IP68.