Zanimivo
236 ogledov

Navdušimo otroke za gibanje in druženje

Terme Krka
1/11
Terme Krka
"Motorične sposobnosti otrok se zmanjšujejo, naraščajo pa težave s težo, telesno držo in pomanjkanjem koncentracije. Skrbijo tudi pogoste težave pri vključevanju v socialni krog," pripoveduje profesor športne vzgoje Rok Weiss, učitelj športne vzgoje na osnovni šoli, ki se zavzema za to, da bi šole in starši otrokom omogočili čim več različnih aktivnosti v naravi.

"Starši in šole bi morali ponuditi otrokom raznovrstne dejavnosti, zanimive in zabavne, ki jih 'spravijo na noge' in v naravo," opozarja Rok Weiss. Vedno bolj sedeče in nedružabno preživljanje prostega časa namreč vzbuja skrb, saj vodi v zdravstvene in psihosocialne težave že v mladosti.

Kako otroke in mladostnike spraviti na noge, v naravo?

Weiss: "Plavanje, kolesarjenje, igre z žogo, tenis … vse to omogoča vsestranski telesni razvoj. Otroke, tudi tiste v puberteti in še starejše, bo navdušil, na primer, obisk pustolovskega parka. Doživetje bo nepozabno, če se jim med plezanjem pridruži tudi kateri od staršev."

Premagovanje ovir, ki zahtevajo naravno gibanje, kot so plazenje in plezanje, je osnova za človekov gibalni razvoj. Otrok razvija ravnotežje, moč in koordinacijo. Na poti čez ovire nezavedno krepi celotno telo, in ker mora biti zbran, krepi tudi zmožnost koncentracije.

"Dogodivščine, s katerimi se otroci in mladostniki soočajo v pustolovskem parku, sproščajo v njihovem telesu hormona adrenalin in serotonin, ki vplivata na občutek sreče, veselja in zadovoljstva zaradi premaganega strahu, to pa ima izreden vpliv na krepitev samopodobe," še poudari Rok Weiss.

Terme Krka | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Pustolovski park Otočec ponuja nepozabno zabavo med krošnjami. Sestavljajo ga učni poligon in štiri avanturistične poti s kar 46 plezalnimi elementi.

Adrenalinski izziv na Otočcu, ki si ga zapomniš vse življenje

V Sloveniji je precejšnja izbira adrenalinskih in pustolovskih parkov. Le dobre pol ure avtocestne vožnje iz Ljubljane, na Otočcu, tik ob hotelu Šport in blizu slikovitega gradu Otočec, pa je pustolovski park, ki se v marsičem razlikuje od vseh drugih. Speljan je med krošnjami mogočnih dreves, med debli in po vejah, v naravni senci, na različnih višinah. Starejše spominja na mladost, na otroške skrivalnice in hišico na drevesu, ki so si jo zgradili pri babici, mlajše pa navdušita skrivnostna narava in vrtoglava višina, ki je niso vajeni.

Ovire, ki jih je treba premagovati v otoškem pustolovskem parku, so sila zabavne. Ste že kdaj poskusili hoditi po izmikajočih se lesenih sodih, se sankati po vrvi ali se, viseči na žici, dričati tik ob deblih, nekaj metrov nad tlemi?

Sicer ti gredo lasje pokonci in se ti zatresejo noge, a je zadovoljstvo ob premaganem strahu neizmerno!

Pustolovski park na Otočcu je namenjen vsem generacijam, minimalna starost pa je 5 let oziroma višina 140 centimetrov, merjeno z iztegnjenimi rokami nad glavo. Prve korake naredi vsak udeleženec na učnem poligonu, pod vodstvom usposobljenega vodnika, kjer se nauči tudi uporabljati opremo za varovanje. Potem pa nadaljuje po štirih avanturističnih poteh s kar 46 različnimi plezalnimi elementi. Poti so različnih težavnosti, prilagojene so glede na višino, starost in pogum obiskovalcev. Mlajše udeležence in skupine šolarjev spremljajo ves čas usposobljeni inštruktorji, tako da je za varnost dobro poskrbljeno.

Obisk pustolovskega parka je odličen trening ravnotežja, spretnosti in samopremagovanja, ki te navda z neizmernim zadovoljstvom. Izkušnja, ki si jo zapomniš vse življenje!

Terme Krka | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Vikend oddih 'Predani strastem' na Otočcu ponuja kopanje, savnanje, najem koles, nordijsko hojo z vodnikom, obisk ekološkega vrta, degustacijo vin na gradu in ugodnost pri nakupu vstopnice za pustolovski park: plača 1, plezata 2!

Narava, adrenalin, sprostitev na bazenu in zdrava hrana z domačega vrta – vse v enem!

Pustolovski park na Otočcu pa ima še eno odliko – v neposredni bližini je tudi raznovrstna ponudba za nekajdnevni oddih.

V hotelu Šport je termalni bazen z dvema savnama, nedaleč stran pa pestra ponudba za še več športa: peščena teniška igrišča in igrišča za igre z žogo na prostem ter športna dvorana, v kateri se lahko ob vsakem vremenu rekreirate v fitnesu in na igriščih za tenis, košarko, namizni tenis, odbojko, mali nogomet in badminton. Nedaleč je tudi igrišče za golf, Golf Grad Otočec, z 18 luknjami.

Sobe v hotelu Šport na Otočcu so nekaj posebnega – opremljene so z orodji za jutranjo telovadbo, z njihovih velikih balkonov pa se odpira pogled na zeleno naravo.

Terme Krka | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Hotel Šport na Otočcu 4* ima svoj organski zelenjavni vrt.

Hotelska kuhinja ima lasten vrt, zato so v restavraciji na voljo res sveža, organsko pridelana zelenjava, zelišča in dišavnice. Jedi so pripravljene brez umetnih dodatkov, na zdrav način, da lahko gostje okusijo pristne okuse in da ohranijo jedi tudi dragocene vitamine in minerale.

Terme Krka | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Po slikoviti okolici Otočca je speljanih 15 pohodniških in kolesarskih poti, od lahkih družinskih, primernih že za poganjalčke, do zahtevnejših, kot je na primer pot na Gorjance.

Odlična ponudba za aktiven in romantičen oddih

Če rezervirate vikend oddih Predani strastem, je najem koles brezplačen, v paket pa je vključeno še kopanje v termalnem bazenu, savnanje, nordijska hoja z vodnikom, za vstop v pustolovski park pa velja ugodnost 'plača 1, plezata 2'. V paketa sta vključena tudi obisk grajskega ekološkega vrta in degustacija vin v vinskem stolpu gradu Otočec.

Če rezervirate Romantični oddih v dvoje, pa boste lahko uživali poleg naštetega tudi na večerji v dvoje, v čarobnem ambientu restavracije na gradu Otočec.