Zanimivo
35 ogledov

Obeta se »mejkerska« sobota v maju!

1/7
LJMMF17
Ljubljana Mini Maker Faire je največji mednarodni dogodek v Sloveniji, ki promovira sodobno tehnologijo, inovatorstvo, tehnično kulturo ter izobraževanje in umetnost s področja sodobnih tehnoloških in znanstvenih procesov.

Obeta se »mejkerska« sobota v maju! Ljubljana Mini Maker Faire bo letos potekal 26. maja na Trgu Republike. Ponovno se bomo srečali Maker-ji iz celotne Slovenije in tujine, predstavili svoje projekte, produkte in najbolj nore vizije.

V letu 2017 se je Ljubljana Mini Maker Faire odvil prvič. Zavod 404, mladinski tehnološko raziskovalni center se ponovno združuje s številnimi soorganizatorji v pripravi drugega dogodka. Tokrat bo potekal v samem jedru Ljubljane, s toliko več razstavljalci, delavnicami, predavanji in spremljevalnega zabavnega programa.

Dogodek zaznamujejo sejemske predstavitve Maker-jev, organizacij, institucij, gospodarskih družb in posameznikov, ki pomembno sooblikujejo prostor razvoja in raziskav. Številne izobraževalne delavnice bodo zastavile izzive in vas zapeljale v zabavni svet raziskovanja. Tekom celotne sobote pa se bomo pogovarjali s strokovnjaki o tehnologiji, razvoju, izdelovalništvu ter kakšno prihodnost lahko pričakujemo.

Odlična priložnost za talente

V lanskem letu je Ljubljana Mini Maker faire obiskal predsednik Vlade dr. Miro Cerar in delil svoje misli: »Ta sejem je odlična priložnost za mlade in vse druge talente, da predstavijo svojo ustvarjalnost, da se tu povezujejo, učijo drug od drugega. Mislim, da je to najboljša možna pot kako spodbujati pri naših ljudeh ustvarjalnost, kako peljati družbo v nek trajnostni bodoči razvoj. Kot predsednik vlade se bom še naprej prizadeval, da spodbujamo takšne dogodke in, da s tem peljemo Slovenijo v prihodnost, ki mora biti moderna, mora biti digitalizirana in mora biti trajnostno usmerjena.«

Maker Faire dogodki so značilno obarvani s pogledom v prihodnost in spodbujanjem pretočnosti vsebin in tehnik, kar logično učinkuje na pospešen razvoj.

So slavje kreativnosti človeštva, ki v 21. stoletju pomeni tehnološki razvoj, kiritično presojanje informacij in divergentno mišljenje ter naposled nove rešitve in inovativnost.

Odprta sinergija sodelujočih nagovarja vse, ki želijo biti del napredka prihodnosti. Kot konglomerat znanstvenega, podjetniškega, umetnostnega in izobraževalnega delovanja, ponuja raziskovanje vsakomur, ki ima željo po novih odkritjih. Dogodek kaže smernice za izobraževanje in zaposlovanje, spodbuja mlade, predvsem pa podpira aktivne ustvarjalce, ki stojijo kot zgled dobre prakse.

Če vas zanima kam vodi tehnološki razvoj, kdo v Sloveniji razvija nore futuristične ideje in kako se lahko česa podobnega lotite tudi sami, boste v soboto 26. maja našli odgovore na sejmišču, delavnicah in predavanjih dogodka Ljubljana Mini Maker Faire.

Slovenija je postala del globalne Maker skupnosti z lanskoletno prvo realizacijo dogodka Ljubljana Mini Maker Faire. Letos se bomo v soboto 26. maja ponovno srečali, tokrat na Trgu republike. Robotika, 3D tehnologija, umetna inteligenca so med drugimi aktualna tehnološka področja, ki jih bomo raziskovali na dogodku pri razstavljalcih, na delavnicah in v pogovorih s strokovnjaki.

Vemo, da je iskreno in odprto deljenje znanja, povezovanje in sklepanje skupnih projektov odlična predpostavka za dobre rešitve. S to naravnanostjo bomo slavili kretivnost in razvoj na Ljubljana Mini Maker Faire. Ker je dogodek brezplačen za vse obiskovalce, kot tudi predavanja in številne delavnice, bodo imeli priložnost spoznati sodobne tehnološke rešitve tudi tisti, ki sicer do tega v vsakdanjiku nimajo dostopa. Na enem mestu bo dogodek združil tako strokovnjake, hobi ustvarjalce, podjetnike, umetnike in izobraževalne institucije.

Poleg sejmišča tudi predavanja in še mnogo več

Tako ne gre zgolj za srečanje, temveč tudi odpiranje dela v razvoju in raziskovanju širši javnosti in omogočanje učenja sodobnih veščin dela preko številnih izobraževalnih aktivnosti. Poleg sejmišča in izobraževanja dogodek zaznamujejo tudi zanimiva predavanja in konference ter pester spremljevalni program na odru. Na okrogli mizi ‘Človek, tehnologija, razvoj’ se bomo pogovarjali o tem, da razvoj v znanosti in inženirstvu vedno hitreje transformira delovanje družbe. Sprememb je danes toliko, da pogosto ob kavi podebatiramo, da jih ne lovimo dovolj ažurno, da nam bodo popolnoma spremenile otroke in kako, šment, bi kdo sploh še preživel, če mu računalnik ne bi žepa grel? Pa vendar, osupnjeno gledamo v 3D tiskalnik, eno izmed najbolj zapomnljivih druženj v letošnjem letu pa je spremljala izstrelitev 'testne lutke' Tesla Roadster. Z FabLab mrežo Slovenije se bomo pogovarjali o pomenu lokalnih dejavnosti za celosten razvoj države, s Fakulteto za računalništvo in informatiko pa o tem kakšen pomen ima znanje programiranja in računalništva na sploh že v osnovnih in srednjih šolah.

Največ radovednosti pa bodo potešile delavnice. Obiskovalci se bodo lahko učili izgradnje različne elektronike, raznih grafičnih tehnik, 3D modeliranja in tiska, izstreljevali bodo rakete, programirali in se zaposlili še s številnimi drugim zabavnim in poučnim programom. Nekaj delavnic zahteva prijavo, zato pohitite, da si zagotovite mesto!

Celotna sobota bo tako povsem 'mejkersko' obarvana. Dogodek soorganizira veliko število organizacij in institucij, ki tudi sicer tekom leta vzgaja tehnično kulturo v Sloveniji. Zavodu 404 – mladinskemu tehnološko-raziskovalnemu centru se pridružujejo še FabLab mreža Slovenije, RogLab, Slovensko društvo za kognitivno znanost, Društvo Ljudmila, Zavod Kersnikova, Društvo Cirkulacija2, Zavod RS za šolstvo, častno pokroviteljstvo dogodka pa je prevzel predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.