Zanimivo
8216 ogledov

Obnova in gradnja: Koliko stane prenova stanovanja, adaptacija kopalnice, obnova mansarde in kakšna je cena gradnja hiše?

Omisli.si Omisli.si
Gradnja in obnova sta zopet v polnem zagonu. Ogromno Slovencev te dni načrtuje projekte, kot so prenova stanovanja, gradnja hiše, adaptacija kopalnice, izdelava mansarde, prenova strehe, obnova fasade in druge gradbene podvige.

Razlog je preprost. Po novem koronavirusu (COVID-19), ko smo vsi ostali doma, smo začeli svoj dom veliko bolj ceniti. Želimo, da nam je v stanovanju, hiši in njeni okolici prijetno.

A koliko zares stane obnova, prenova ali adaptacija in koliko gradnja nove hiše?

Pri Omisli.si, kjer so že preko 35.000 strank pametno povezali s preverjenimi mojstri in ponudniki storitev, so pripravili pregled trenutnih cen za projekte gradnje in obnove. Te dni namreč ponovno beležijo izjemno rast povpraševanj strank po storitvah, povezanih z izboljšanjem počutja in kvalitete življenja doma...

Prenova stanovanja na ključ: Obnova in adaptacija po vaši meri

Prenova stanovanja na ključ vas bo stala 350-800 €/m2. Povprečne cene za prenovo stanovanja so sicer odvisne od mnogo dejavnikov, a za orientacijo cena vzdrži.

Adaptacija stanovanja je zahteven projekt, kjer se mora vključiti mnogo mojstrov oziroma izvajalcev. Zato je enotno ceno adaptacije stanovanja na ključ težko določiti, saj je odvisna od vrste storitev, ki jo potrebujete.

Dela lahko vključujejo adaptacijo kopalnice in kuhinje, zamenjavo starih vodovodnih in elektro inštalacij, polaganje talnih in stenskih oblog, beljenje sten, rušenje in izdelava sten, odvoz odpadnega materiala, montažo pohištva in priklop električnih aparatov, menjavo stavbnega pohištva (okna in vrata), mizarske storitve ter ostala dela po dogovoru s ponudnikom.

Pri vsaki prenovi je potrebno izdelati tudi načrt z arhitektom, za kar se cena načrta giblje med 200 in 600 evrov.

Več o cenah prenove stanovanja, idejah, trendih in preverjenih mojstrih preverite tukaj.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Prenova stanovanja na ključ stane 350-800 € na kvadrat. Omisli.si / Prenova stanovanja na ključ stane 350-800 € na kvadrat.

Prenova hiše: Obnova stare hiše se splača!

Cena za prenovo hiše na ključ se giblje med 700-1000€/m2. Konča cena je seveda odvisna od velikosti objekta in nabora izvajalcev.

Obnova hiše na ključ, kot tudi katerakoli obnova "na ključ", pomeni, da boste izbrali inženiring. Torej boste za obnovo izbrali enega ponudnika, ki dela s podizvajalci, da vam ni treba usklajevati terminov in iskati vsakega posebej.

V ta interval cene spadajo rušitvena dela, komplet izdelave električnih in strojnih instalacij, izdelavo odprtin za okna, novo izvedbo fasade, vgradnjo novih oken, izvedbo hidroizolacije, suhomontažna dela, menjava strešne kritine, polaganje stenskih in talnih oblog in na koncu tudi pleskanje. Adaptacija hiše zahteva tudi dodatna dela, kot so priprava popisnih del, ogled in svetovanje pri adaptaciji hiše, odvoz odpadnega materiala in čiščenje po končanem delu.

Pred vsako prenovo je priporočljiv izračun stroškov dela, saj se prenova hiše kar hitro finančno kosa z novogradnjo.

Več o analizi cen, idejah, trendih in preverjenih mojstrih za prenovo hiše na ključ tukaj.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Obnova stare hiše se izplača! Omisli.si / Obnova stare hiše se izplača!

Izdelava ali prenova mansarde: Zakaj so knauf mansarde v porastu?

Cena izdelave ali prenove mansarde je ponavadi relativno ugodna (300-800 EUR/m2), sploh v primerjavi z drugimi oblikami reševanja problema stanovanjske stiske.

Seveda so cene med seboj zelo različne, saj je veliko odvisno od vrste materialov in potrebnih posegov ter del. Če je streha dotrajana in poškodovana, vas lahko obnova mansarde stane precej več. V zgornjo ceno so všteta suhomontažna dela, izolacija, ogrevanje, namestitev vseh potrebnih inštalacij, vgradnja strešnih oken, včasih tudi pleskanje, notranjo opremo in polaganje talnih oblog.

Knauf izolacija mansarde vas bo v povprečju stala 31 €/m2, kitanje, pleskanje in polaganje talne obloge pa od 4 do 20 €/m2. Najdražja so ponavadi prav strešna okna. Povprečna cena strešnega okna je 350 €/m2, vgradnja vas bo stala še okoli dodatnih 100 evrov. Kljub temu pa s količino strešnih oken nikar ne skoparite, saj je v mansardi dobra svetloba ključnega pomena.

"Moj mojster mi je slabo naredil... Kje si ti našel izvajalce? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Knauf mansarda vključuje toplotno izolacijo ostrešja, stenskih oblog, polaganja plošč. Pred instalacijo je treba preveriti konstrukcijske dele, če gre za starogradnjo. Debelina izolacije je odvisna od pravilnika o toplotni zaščiti objektov. Mavčne plošče se pritrdijo na leseno ali železno podkonstrucijo. Cena izdelave knauf mansarde se gibljejo med 25 in 34 €/m2.

Vse informacije o cenah mansardnih del in preverjenih mojstrih najdete na tem naslovu.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Obnova mansarde je cenejša od nakupa nove nepremičnine. Omisli.si / Obnova mansarde je cenejša od nakupa nove nepremičnine.

Obnova kopalnice: Prenova kopalnice na ključ je bližje kot si mislite

Cena prenove kopalnice na ključ znaša 300-1000 €/m2. Obnova kopalnice na ključ velja za enega največjih stroškov, kar se tiče prenove doma. Celovita adaptacija z vključeno zamenjavo keramike, sanitarne opreme in inštalacij vas bo stala celo 500-1500 evrov na m2. Cena je največkrat odvisna od obsega dela, ki je vloženo v prenovo, zato je pomembno, da si izdelate površinsko predstavo o tem, kaj točno želite.

Cena se spreminja tudi glede na to, kakšno kvaliteto opreme in materialov izberete. Načeloma cena prenove kopalnice ne narašča sorazmerno z njeno površino, saj manjše kopalnice na kvadratni meter ponavadi stanejo celo več kot večje – predvsem zaradi dražje opreme.

Vse informacije glede cen in preverjenih izvajalcev, idej in trendov za adaptacijo kopalnice najdete tu.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Je čas za adaptacijo kopalnice? Omisli.si / Je čas za adaptacijo kopalnice?

Prenova strehe in izolacija podstrešja

Pri prenovi strehe boste morali sodelovati s krovci, tesarji in kleparji, v osnovi pa vas bo komplet streha stala med 7-200 €/m2, odvisno od tipa strehe in vrste strešne kritine. Cena samo dela mojstrov znaša med 25-45 €/m2.

V ceno obnove strehe, poleg krovskih, tesarskih in kleparskih del, štejemo tudi izolacijo strehe in podstrešja ter material.

Streho je pametno, poleg estetskega videza hiše, zamenjati predvsem zaradi boljše izolacije in posledično manj temperaturnih izgub.

Vse o cenah, trendih, idejah in preverjenih krovcih, kleparjih ter tesarjih boste našli tukaj, analizo končnih cen vseh tipov strehe pa tukaj.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Tudi obnova strehe da hiši moderen videz. Omisli.si / Tudi obnova strehe da hiši moderen videz.

Obnova fasade in izolacija

Izdelava ali obnova fasade stane med 33-40 €/m2. Cene fasad so predvsem odvisne od vrste in debeline izolacije. Seveda na ceno vplivajo tudi velikost površine, kakovost materiala in renome fasaderstva.

Za fasadni sistem iz 12cm stiroporja boste odšteli okrog 33€ m2. Cena za 15 cm stiropor znaša povprečno 36€m2, za še debelejši, 20cm stiropor pa okrog 40€m2. Izdelava fasade vključuje izdelavo ometa, pleskanje in izolacijo fasade. Poleg tega je vključena tudi izdelava coklja fasade, zaprtje napušča in izolacija spodnje strani balkonov.

Več o cenah fasad, trendih in idejah ter preverjenih fasaderjih si preberite v tem članku.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Obnova fasade in izolacije je cena, ki se izplača. Omisli.si / Obnova fasade in izolacije je cena, ki se izplača.

Kaj pa cena gradnje nove hiše?

Montažne hiše

Ločimo tri vrste montažnih hiš, ki se med seboj razlikujejo glede na obseg gradbenih del izvajalca in pripravljenost hiše na bivanje.

Za zunaj gotovo montažno hišo (3. gradbena faza) boste odšteli med 70.000-90.000 €. Ta zajema najmanjšo mero gradbenih del. Hiša, ki je izdelana do 3. gradbene faze je od vseh strani zaprta in je s tem notranjost zaščitena pred vremenskimi vplivi. Po konstrukciji sledijo montažna, gradbena in krovsko-kleparska dela. Ko je dokončana še fasada in strešna kritina, se dela zaključijo, oziroma je 3. gradbena faza montažne hiše zaključena.

Naslednja faza je montažna hiša na delni ključ (4. gradbena faza), ki obsega večjo količino izvedbenih del. Cena do te faze vas bo stala med 110.000-130.00 €. Poleg osnovnih gradbenih in montažnih del za izdelavo konstrukcije vključujejo tudi vodovodne, strojne in elektro inštalacije. Izvedba montažne hiše na delni ključ je dolgotrajna, saj je potrebna uskladitev z različnimi izvajalci, ki poskrbijo za namestitev raznovrstnih inštalacij. Poleg razvodov vseh električnih, vodnih in strojnih inštalacij, montažna hiša na delni ključ vključuje tudi zapiranje stropov in sten ter polaganje estrihov.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Montažne hiše so pogosta izbiri Slovencev ob nakupu novega doma. Omisli.si / Montažne hiše so pogosta izbiri Slovencev ob nakupu novega doma.

Preverite tudi: GRADBENO DOVOLJENJE: CENA PO NOVEM GRADBENEM ZAKONU (GZ)

Montažne hiše na polni ključ (5. gradbena faza) je najdražja, saj se njena cena giblje od 130.000-200.000 €. Poleg 3. in 4. gradbene faze je dodana tudi namestitev notranje opreme in pohištva. Poskrbljeno je za notranja keramičarska in slikopleskarska dela, prav tako pa za vnos pohištva in montažo notranjih vrat, polaganje talnih oblog in podobno. Montažna hiša s peto gradbeno fazo je tako rekoč že popolnoma pripravljena na bivanje. Vključuje namreč vso notranjo opremo, vključno s stavbnim pohištvom (okna, vrata).

Vse o cenah montažnih hiš ter preverjenih ponudnikih najdete tukaj.

Gradnja hiše: Od gradbenega dovoljenja do cen mojstrov in izvajalcev

Če se odločate za klasično gradnjo hiše, vas bo komplet hiša prišla od 700-1.100 €/m2. Enostavna dvokapnica z 200 m2 uporabne površine vas bo stala tako okvirno 200.000 €.

Na ceno hiše vpliva vrsta materiala, način konstrukcije hiše in strehe in način izvedbe. Seveda vpliva tudi to, kakšen tip hiše ste izbrali in energijska učinkovitost hiše. V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih, saj za pritlično hišo potrebujete večjo temeljno ploščo in večjo streho. To seveda prinese dodatne stroške.

"Moj mojster je drag... Kje si ti našel ponudnika? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Skoraj nujna je odlična energijska učinkovitost hiše. Gradnja nizkoenergijske hiše sicer pomeni nekoliko večji začetni vložek. A se takšna gradnja v približno desetih letih tudi povrne, saj so stroški za ogrevanje (npr. s toplotno črpalko) in hlajenje manjši. Ker je prihodnost v obnovljivih virih energije, lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, ki jo postavite na streho hiše in s tem sami poskrbite za električno energijo.

Več informacij in napotkov glede cen gradnje klasične hiše ter preverjenih izvajalcev najdete tukaj.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Na koncu se gradnja hiše tudi lahko izplača. Omisli.si / Na koncu se gradnja hiše tudi lahko izplača.

Vzdrževanje in urejanje okolice hiše in vrtov

Povprečna cena za urejanje okolice se giblje od 45-70 €/h.

Če ste se odločili za zahtevnejši projekt ureditve okolice vašega doma, je dobro za to najeti strokovnjaka. Sprva je pametno najeti načrtovalca oz. oblikovalca (navadno krajinski arhitekt), ki vam bo izrisal načrt in vam pomagal tudi pri izbiri rastja ali drugih elementov dekoracije.

Urejanje in obnova okolice seveda ne pomeni le načrtovanja in zasaditve rastlin, temveč tudi zemeljska dela, tlakovanje, asfaltiranje, ograje, škarpe, ... in na koncu še vzdrževanje vašega vrta. Seveda pa je najbolje tudi tukaj najeti inženiring, kjer vam ne bo treba usklajevati vseh izvajalcev.

Trende, cene, ideje in preverjene ponudnike za urejanje okolice najdete tukaj.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Uredite si okolico in uživajte v domu. Omisli.si / Uredite si okolico in uživajte v domu.

Notranje oblikovanje: Zakaj je interier pametno načrtovati z arhitektom in koliko vas to stane?

Ključna komponenta notranjega oblikovanja je priprava kvalitetnega načrta. Notranji oblikovalec si bo za začetek ogledal notranje prostore in izmeril njihove dimenzije. Preveril bo razporeditev oken in vrat, možnosti za spremembo ali obnovo inštalacij, ipd. Dogovorili se boste o osnovni izbiri materiala, barv, svetil in drugih dekorativnih elementov. Cena za osnovno notranje oblikovanje interierja je od 250-500€.

Po oblikovanju idejne zasnove sledi projekt za izvedbo. Izbrali boste osnovno notranjo opremo, pohištvo. Notranji oblikovalec bo za vas pripravil izris načrta v 2D in/ali 3D izvedbi. Tako si boste lažje predstavljali, kakšna bo končna razporeditev in izgled vaših notranjih prostorov vključno z vsemi dodanimi elementi in barvnimi shemami. Pred končnim izrisom je seveda mogoče še moderiranje načrta, dodajanje in odstranjevanje elementov.

"Moj mojster dela počasi... Kje si ti našel izvajalce? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Razporeditev pohištva in dekorativnih elementov je zelo pomembna. Ključno je, da prostori niso prenatrpani z različnimi (neuporabnimi) elementi. Prav tako pa primerna količina dekoracije lahko v prostoru ustvari povsem drugačno energijo. Za napredno oblikovanje notranjih prostorov boste odšteli med 500–4.500 €.

Notranji oblikovalci pa lahko za vas izvajajo tudi inženiring in nadzor nad deli. Cena za vodenje projekta se tako lahko giblje med 5–20 € na procent vrednosti investicije.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si / Različni tipi notranjega oblikovanja za različne okuse. Omisli.si / Različni tipi notranjega oblikovanja za različne okuse.

Gradite, obnavljate? Hitro na Omisli.si!

Na koncu dneva je tako. Ko je na sporedu gradnja ali obnova imate tri možnosti:

a) dela opravite sami (kratkoročno ceneje, dolgoročno dražje, časovno potratno)

b) izvajalce poiščete sami in usklajujete vsa dela in termine (ceneje, a stresno in časovno potratno)

c) izberete inženiring, ki vse to opravi namesto vas in delate projekt "na ključ" (dražje, hitro, brez stresa)

Vsekakor vam pri Omisli.si/gradnja-obnova, kjer pametno povezujemo stranke, kot ste vi, s preverjenimi mojstri omogočamo a) in b). Svetujemo pa slednjo.

Omisli.si | Avtor: Omisli.si Omisli.si

Omisli.si | Avtor: Omisli.si Omisli.si