Zanimivo
6023 ogledov

Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke

Baumit
1/2
Baumit
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s polnimi pljuči. Da bo prostor, v katerem bivamo, zdrav in prijeten, moramo poskrbeti sami. Ustrezna gradnja in kakovostni gradbeni materiali so prvi korak k zdravemu življenjskemu okolju. Zdravje pa je tisto, ki šteje največ.

Ali veste, kateri dejavniki v stavbi lahko slabo vplivajo na vaše zdravje in znižajo kakovost zraka? Močna nihanja vlage in temperature, slabo prezračevanje in povečana količina prašnih delcev so lahko krivi za težave dihalnega trakta, slabšo pljučno funkcijo ter bolezni srca in ožilja

Temperatura in vlaga v prostoru sta pomembni

Nizka vlažnost, manj kot 30-odstotna, negativno vpliva na nosno in očesno sluznico ter sluznico grla. Previsoka pa lahko povzroči alergijska dihalna obolenja in tveganje za razvoj astme. Drug pomemben dejavnik je temperatura. Strokovnjaki menijo, da je idealna temperatura okoli 21 stopinj Celzija. Idealno stanje za naše počutje je stabilna temperatura: v kopalnici 23 stopinj, dnevni sobi 20-22 stopinj in spalnici 18 stopinj. V prostoru poskušajte ohranjati relativno vlažnost zraka, ki je od 40- do 60-odstotna in priporočeno temperaturo.

Najpogostejše napake pri načrtovanju novogradnje in posledice, nam je razložil mag. Miha Tomšič (Gradbeni inštitut ZRMK).
"Bioklimatsko načrtovanje moramo začeti pri sebi in svojih potrebah in največja napaka je, če novogradnje ali prenove niti ne načrtujemo. Žal pa ljudje kljub temu, še vedno v veliki meri izbirajo izvajalca samo po merilu najnižje cene."

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

Najbolj idealno je, če gradbeni materiali sami poskrbijo za vzpostavitev pametnega in zdravega doma. Najboljše lastnosti fasadnih sistemov so visoka toplotna izolativnost, optimalna paroprepustnost in enostaven način vgradnje. Kakovostno izvedena toplotna izolacija v kombinaciji z masivnimi zidovi deluje kot naravni klimatski sistem, ki poleti preprečuje pregrevanje sten, pozimi pa zadržuje toploto in skrbi za zdravo vlažnost. Izolacija fasade ne povzroča zatohlosti zraka v bivalnih prostorih in ne zmanjšuje paroprepustnosti.

Fasadni sistemi Baumit zagotavljajo zdravo in prijetno bivalno okolje. Primerni so tako za novogradnje kot za toplotne prenove, priporočamo jih tudi pri izolaciji pasivnih in nizkoenergijskih hiš.

Drugi pomemben steber tvorijo notranji ometi. Zdravju najprijaznejši so tisti, ki shranjujejo presežno količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti enakomerno oddajajo nazaj v prostor. Apneni ometi Baumit Klima imajo odločilno prednost pred običajnimi ometi, saj imajo kar dva- do trikrat višjo sposobnost uravnavanja vlage v prostoru.

Celovito udobje v prostoru doseženo, ko so upoštevani in med seboj usklajeni vsi pomembni stebri zdravega bivanja. Več o zdravem bivanju na baumit.si/zdravo-bivanje-ni-mit

Zdravo bivanje ni mit. Baumit.