Zanimivo
3279 ogledov

Opala! Kar 7.167 trkov avtov z živalmi v enem letu

Wiz
1/6
Wiz
Reakcije voznikov v primerih, ko se pred njimi nenadoma znajdejo ljubka srnica, zvita lisica ali zamišljen jazbec, so različne. Če žival opaziš, ko je že prepozno, je najbolje le na vso moč zavreti in avto zadržati v smeri vožnje naravnost.

Leta 2015 smo po evidenci Lovske zveze Slovenije z avtomobili hote ali nehote pokončali najmanj 4758 srn, 93 divjih prašičev, 122 jelenov, 7 damjakov, 4 gamsov, 8 medvedov, 848 lisic, 472 jazbecev, 332 kun belic in 31 kun zlatic, skupaj kar 7.167 divjih živali. Torej trk z živaljo na cesti ni nemogoč, je zelo pogost.

Wiz | Avtor: Wiz Wiz
Jelen, Medved, Volk ali Kunc bodo v nesreči z živaljo povzročeno škodo plačali le v primeru, če se tako pišejo vozniki in nimajo sklenjenega zavarovanja WIZ Kasko ali WIZ Delni kasko. Trk z živaljo je namreč del kasko zavarovanja. Ker škoda pri tovrstnih nesrečah hitro doseže tisočaka in celo več, moraš dobro premisliti, kako pogosto so na tvoji poti postavljeni prometni znaki za divjad na cesti in kako visoka bo tvoja lastna udeležba ob škodi (po domače odbitna franšiza).

Če žival opaziš "v zadnjem trenutku", te lahko reši manever z naglim zavijanjem, pri čemer jo lahko obvoziš in jo oba odneseta le z nenadnim velikim odmerkom adrenalina. Ta manever je znan pod imenom "losov test", pri nadzoru stabilnosti avtomobila pa imajo polne roke dela voznik ter vsi sodobni elektronski sistemi in pomagala. Pri vsakem izogibanju moraš upoštevati svojo hitrost, razmere na cesti (spolzka, mokra …), nasproti vozeča vozila ter okolico ceste, kamor te lahko odnese.

Po trku z živalmi moraš upoštevati pravila in nekaj nasvetov:

  • Kraj nesreče najprej zavaruj in dobro označi (varnostni trikotnik, odsevni jopič in druge opozorilne oznake).
  • Pokliči Center za obveščanje na številko 112, oni bodo nato obvestili tudi revirskega lovca oziroma upravljavca lovišča.
  • Z varne razdalje preveri, kako je z živaljo in se je ne dotikaj. Če je ranjena pobegnila, daj policistom in lovcu vse potrebne podatke, da bodo lahko ocenili njene poškodbe, jo hitreje izsledili ter zanjo ustrezno poskrbeli.
  • V kolikor imaš pri WIZu urejeno WIZ Kasko ali WIZ Delni kasko, ga uveljavljaj za povrnitev škode. WIZ Delni kasko ima dva paketa, ki vključujeta to nevarnost, WIZ Cesta ali WIZ Parkirišče. Dodatno kritje pomeni, da ob škodi ne izgubiš bonusa na tvoji polici, tvoja soudeležba pa je fiksna, le 50 €. Skleneš ga lahko skupaj z obveznim avtomobilskim zavarovanjem, ali pa ga priključiš h kasku – in s tem pridobiš še dodatni 20% popust. Več uporabnih informacij tukaj.

Wiz | Avtor: Wiz Wiz

Česa pri trku z divjadjo nikakor ne smeš:

  • Žival, ki je ranjena in v šoku, je lahko nevarna. Ne približuj se ji in se je ne dotikaj, saj te lahko zaradi šoka napade in poškoduje. Če zbiješ mladiča, je morda razjarjena in nevarna samica še vedno kje v bližini (medved).
  • Ne sledi ji v gozd, ne zadržuj je na silo.
  • Živali ne smeš odpeljati domov ali ranjene obdržati za hišnega ljubljenčka. Odtujitev divjih živali je namreč kazniva.

Wiz | Avtor: Wiz Wiz
Ti je bil članek všeč? Preveri druge nasvete med blogi WIZ zavarovanja. In ne pozabi: dobro je imeti kritje za primer trka z živalmi! Še enkrat ti priporočamo paket WIZ Cesta. Če potrebuješ pomoč, piši na info@wiz.si ali pokliči na 080 11 24. Sicer pa ti za piko na i povemo še, da celoten postopek sklenitve zavarovanja WIZ Avto in željenih kritij opraviš kar na domačem kavču. Tudi informativni izračun svoje cene avto zavarovanja opraviš v le nekaj korakih. Udobno in enostavno.

Preveri svojo ceno kar preko spleta >