Zanimivo
1521 ogledov

Po SlimFitu kot prerojena – lažja, gibčnejša, spočita in z več kondicije

Program SlimFit Terme Krka
Zakonca Dobnik, Metka in Matjaž, ob delu in veliki družini stežka najdeta čas za oddih.

Ko pa je Metka na portalu MedOver videla razpis, da Terme Krka nekomu podarijo program SlimFit, je bila odločena: "To je kot nalašč za naju! Oddih, hujšanje in še malo razvajanja v termah, to je to, kar že dolgo potrebujeva!"

Prijavila je moža in sebe. In imela je srečo! Brezplačen program SlimFit je dobil Matjaž, Metka pa se mu je z veseljem pridružila.

Družina in podjetje vedno na prvem mestu

Matjaž, elektrotehnik, je lastnik in direktor podjetja, v katerem se ukvarjajo z izdelavo in vzdrževanjem koordinatne merilne tehnike. "Delo zahteva poleg znanja tudi preciznost in koncentracijo. Naš trg je obsežen, vse od Danske do Bolgarije." Zato je stres velik, urniki nepredvidljivi, ogromno je večdnevnih službenih potovanj. To pomeni veliko sedenja in neredno prehrano, glavni obrok po navadi šele zvečer, ko je delo opravljeno. Pa še to največkrat med potjo, ob vrčku ali dveh piva. Skrb za zdravje je res na stranskem tiru.

"Naše kalibracijske postopke razvijamo v smeri čim večje avtomatizacije, kar je sicer super, a za zaposlene pomeni to še manj gibanja in še več sedenja," razlaga Matjaž.

Metki, inženirki tekstilne tehnologije, sicer ni treba na službene poti, saj v podjetju skrbi za kakovost poslovnih procesov in za administracijo, je pa tudi pri njenem delu veliko sedenja, kratkih rokov in natančnosti.

Doma pa ju čakajo štirje otroci, dve deklici in dva fanta. Najmlajši je star tri leta in pol, najstarejši pa devetnajst let. Njihov družinski hobi je glasba. Starša in oba starejša otroka igrajo v orkestru – Metka saksofon in klavir, Matjaž oboo, hči tolkala in klavirsko harmoniko, sin pa trobento. Mlajša hčerka se uči klavir, najmlajši pa rad poje in se že zdaj, pri treh letih in pol, vidi, da ima dober posluh. Privlači jih klasična glasba in zaradi glasbe sta se Matjaž in Metka sploh spoznala.

Matjaž: "Glasba je naše veselje in sprostitev, ima pa eno slabo stran – ne sili nas v gibanje, kot bi nas morebiten športni hobi."

Program SlimFit | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Matjaž: "Vedno so imeli prednost podjetje in otroci. Kilogrami pa so se kar nabirali in utrujenost se je stopnjevala. K sreči je Metka vztrajala, da morava nekaj ukreniti."

Odkar je Matjaž pred osmimi leti ustanovil svoje podjetje, časa za hobije in oddih nima prav veliko. Metka je bila do pred tremi leti zborovodkinja in je vodila kar pet zborov, doma pa je skrbela za družino, potem pa se je pridružila možu v podjetju. Zdaj vodi le še en zbor, tako, za dušo. "Prej sem bila stalno v gibanju in nisem imela težav s kilogrami, odkar je tega manj, pa se kar vztrajno nabirajo. Tudi Matjaž jih je pridobil precej čez mero. Poskusil je že z dietami, a čim so se pokazali rezultati, je volja uplahnila in kmalu jih je pridobil še več." Vedela sta, da bo treba nekaj spremeniti, vendar sta kar odlašala.

Pri štiridesetih je treba začeti bolj paziti na zdravje

Metka: "Že večkrat sem slišala za SlimFit, da je učinkovit program hujšanja, prilagojen vsakemu posebej. To mi je bilo všeč, saj je razlika, ali si stalno vpet v delo ali ne, koliko si star, ali imaš kondicijo, si zdrav …"

Zmaga na razpisu je prišla kot naročena. A prihod sta tudi potem, ko sta si v Termah Šmarješke Toplice že rezervirala termin, dvakrat prestavila – ker je bilo nujno treba še nekaj postoriti.

Ko pa sta vendarle prišla v Terme Šmarješke Toplice in opravila prve meritve in teste, je prišla streznitev – treba je ukrepati, takoj. Testi so namreč potrdili, kar sta že vedela – prekomerna telesna teža, preveč maščobe, povišan tlak, slabša gibljivost –, pomenili pa so tudi opozorilo, da sta na dobri poti, da zbolita! Če bi to ponazorili s semaforjem, je zanju gorela oranžna luč.

Program SlimFit | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Nalaganje maščobe okoli pasu pogosto privede do srčno-žilnih bolezni ali diabetesa. Program SlimFit temelji na terapijah, ki pospešujejo izgorevanje maščob.

Visceralna maščoba, ki se kaže v povečanem obsegu pasu, ni hec

Ne gre samo za estetski problem. Nalaganje maščobe okoli pasu pogosto privede do srčno-žilnih bolezni ali diabetesa. Razlog za to so prav okoli pasu nakopičene maščobne celice, saj presnovki teh celic sodelujejo tudi pri nastajanju bolezni, kot sta ateroskleroza in sladkorna bolezen tipa 2. Pri ljudeh s tem presnovnim sindromom je tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni od 2- do 4-krat večje, tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 pa kar 5-krat večje kot pri drugih.

O trebušni debelosti govorimo, če je obseg pasu nad popkom pri moških več kot 94 centimetrov, pri ženskah pa več kot 80 centimetrov.

Zato pa je zelo pomembno, da nalaganje maščobnih oblog preprečimo – z vzdrževanjem primerne telesne teže z dovolj gibanja in zdravim prehranjevanjem.

Program zdravega hujšanja SlimFit

SlimFit v Termah Šmarješke Toplice temelji na zmanjševanju količine maščob v telesu in odpravljanju presnovnih motenj, temeljni terapevtski ukrep za to pa je sprememba življenjskih navad: omejiti vnos kalorij, in to predvsem enostavnih ogljikovih hidratov in maščob z nasičenimi maščobnimi kislinami in t.i. trans maščobami, ob tem pa pridno telovaditi, saj so največji porabnik glukoze in s tem najpomembnejši dejavnik za odpravo inzulinske rezistence prav mišice. Sestavni del tega programa sta tudi motivacija in pouk za spremembo življenjskega sloga.

Dobnikova sta po zdravniškem pregledu pri kardiologu in po opravljenih meritvah program nadaljevala še pri prehranski svetovalki. Svetovala jima je, kakšen naj bo njun energijski vnos s hrano, in jima razložila, katera živila varujejo zdravje, katera pa je treba izločiti.

Sledile so terapije, ki pospešujejo izgorevanje maščob in potenje, in različne športne aktivnosti, prilagojene njunemu stanju in potrebam.

Program SlimFit | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Nordijska hoja je za kar 46 odstotkov učinkovitejša od navadne hoje, saj aktivira hkrati več mišičnih skupin. V slikoviti okolici Term Šmarješke Toplice je urejenih kar 9 označenih nordijskih poti, letos pa bodo dodali še tri nove.

Potreba po gibanju naj preide v kri

V Termah Šmarješke Toplice sta vrsta vadbe in njena intenzivnost izbrani tako, da gost uživa v gibanju, zato se tudi z lahkoto privadi na bolj zdrav način življenja.

Redna telesna dejavnost preprečuje debelost, krepi mišice in srčno-žilni sistem, ob tem pa zmanjšuje stres in tveganje za pojav izgorelosti. Pozitivnih učinkov gibanja se večina ljudi zaveda, gibanja pa ne znajo ali ne zmorejo vpeljati v svoj vsakdan.

Pri Metki in Matjažu se je izkazalo, da imata kljub sedečemu načinu življenja še vedno presenetljivo čvrste mišice, izredna pa je bila tudi njuna volja za sledenje vadbam. To je vsekakor zelo dobra osnova.

Matjaž: "Mislil sem, da je pilates bolj nedolžna vadba, taka za ženske. Vendar ni tako – zelo učinkovita je, začutil sem tudi mišice, za katere nisem niti vedel, da jih imam." Metka je imela najraje nordijsko hojo, zlahka je zmogla klance, ob tem pa je uživala v lepih razgledih. Obema pa sta prijala tudi termalna voda in večerno savnanje.

Program SlimFit | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Sproščeni ljudje so uspešnejši

Pomemben del programa so tudi terapije in doživetja za sproščanje – masaže, nege, savnanje, kopanje v naravi. Prehranska svetovalka Janja Strašek: "Po naših dosedanjih izkušnjah proces hujšanja zavira visoka raven "stresnega" hormona – kortizola. Boljše rezultate imajo gostje, ki so bolj sproščeni." Zato bodo v kratkem uvedli še laboratorijske preiskave za ugotavljanje nivoja kortizola in tudi t. i. spalnega hormona, melatonina, pa tudi teste intolerance na hrano.

Domov prerojena in optimistična

Teden dni v Termah Šmarješke Toplice je minil kot bi trenil, sprememba pa je velika – bistveno boljše počutje, nič več utrujenosti in zadihanosti, več je energije. Matjaž: "Mislil sem, da bom med programom kdaj tudi lačen, pa nisem bil. Hrane je bilo dovolj, pa čeprav sem imel le 1.600 kalorij dnevno. Jedla sva petkrat na dan. In presenetila me je tudi okusnost te hrane."

Izgubila sta precej maščobnega tkiva in pridobila mišice, kar je vidno tudi v obsegu pasu in bokov. "Pet centimetrov v pasu se kar pozna," je vesel Matjaž.

Metka: "Na SlimFit nisva prišla samo zaradi hujšanja, ampak tudi zato, ker sva slišala, da je ta program odličen tudi za sprostitev in obnovitev energije. In res! Po enem tednu se počutiva čisto druga – lažja, gibčnejša, spočita, z več kondicije. Skrbi so kar naenkrat manjše in problemi lažje rešljivi. Pa še nekaj je – prvič po desetih letih sva imela cel teden samo zase in to naju je zelo povezalo."

Doma bosta nadaljevala prakso s spremenjeno prehrano, po jedilnikih, ki jima jih je svetovala prehranska svetovalka, in s telesno vadbo, poleg tega pa bosta svetovalko po e-pošti obveščala, kako napredujeta, in se čez tri tedne ponovno oglasila v Šmarjeških Toplicah, da preverita napredek in dobita nadaljnje usmeritve.

Program SlimFit | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Matjaž in Metka Dobnik: "Srečna sva, da sva izgubila nekaj odvečnih kilogramov in centimetrov, še bolj pa, da sva uživala in se po dolgem času povsem sprostila."