Zanimivo
4189 ogledov

Povrnili so jima vseh 567 evrov

letalo
Ko načrtujete daljše ali krajše potovanje, ponavadi ne razmišljate o tem, da boste tik pred dopustom zboleli, ali si med igranjem košarke zvili gleženj ...

Pa se žal dogaja tudi to. Zato je v izogib visokim stroškom potrebno v 48-ih urah od rezervacije oziroma nakupa letalske karte, hotela in tako dalje, skleniti zavarovanje rizika odpovedi pri CORISU.

Letalo, namestitev, rent-a-car

Mlajši par si je za podaljšan vikend zaželel pobeg v Valencio. Letalska karta za oba je stala 195 evrov, tri nočitve 262 evra in rent-a-car 110 evrov. Žal si je fant med igranjem košake le dva dni pred odhodom močno zvil gleženj. Kot je bilo razvidno tudi iz opravičila zdravnika, je moral nadaljnjih nekaj dni počivati, hoja pa je bila onemogočena.

Potovanje sta morala odpovedati, stroški pa so bili 100-odstotni, saj se je nesreča pripetila le dva dni pred odhodom.

Ker sta imela urejeno zavarovanje rizika odpovedi, jima je CORIS povrnil celotne stroške v višini 567 evrov. Stroške je povrnil tako za poškodovanega fanta kot zdravo punco, saj sta potovanje načrtovala skupaj.

potovanje, pot, par, kovček | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ker je šlo za krajše potovanje v Valencio, stroški niso bili tako visoki, kot se to pripeti pri medcelinskih letih in potovanjih, ki trajajo teden ali več. Če ne sklenete zavarovanja, ste v takšnih primerih zaradi smole lahko tudi ob 2.000 evrov in več.

Po podatkih s strani CORIS-a se sicer pri uveljavljanju rizika odpovedi najpogosteje uveljavljajo letalske karte, ki so na potovanjih tudi med najvišjimi stroški. Do odpovedi prihaja največkrat le dan ali dva pred odhodom, ko poškodbe ali bolezni ne moremo pozdraviti. Če zbolimo prej, se praviloma do potovanja že pozdravimo.

Dve vrsti zavarovanja

Zavarovanje rizika odpovedi je sicer namenjeno vsem, ki potujete v lastni režiji in nakupa ne opravljate prek turistične agencije. Izbirate lahko med osnovnim kritjem, kjer vam povrnejo stroške v primeru bolezni ali poškodbe. Višina premije znaša 4,3 odstotka od vrednosti nakupa. Če kupujete letalsko karto za 200 evrov, boste torej zanj odšteli manj kot devet evrov.

Lahko pa se odločite za razširjeno kritje, kjer vam povrnejo stroške tudi v primeru nosečnosti, poziva na sodišče, izgube zaposlitve, prekinitve zakonske zveze, odpovedi poroke ali poročnega potovanja, udeležbe v prometni nesreči, pomanjkanja snega, opozorila uradnega organa, odpovedi dogodka, spremembe datuma strokovnega ali državnega izpita, obsežne škode na domu in v primeru pomoči v izrednih razmerah. Cena je 6,6 odstotka od vrednosti nakupa.

Ste že rezervirali smučanje?

Štiričlanska družinica je lansko jesen že rezervirala apartma za tedensko smučanje v Italiji za počitnice v februarju 2019. Znesek tedenskega najema apartmaja je bil 800 evrov, žal pa je tik pred odhodom na smučanje najmlajši član družine zbolel. Zaradi visoke vročine niso mogli na pot in so smučanje odpovedali.

Ker so imeli sklenjen riziko odpovedi, jim je CORIS povrnil vseh 800 evrov stroškov.

Ko rezervirate potovanje v lastni režiji, pa naj si bo to le namestitev, letalska karta, karta za vlak ali le najem vozila, jadrnice, morate v roku dveh dni oziroma 48 ur od nakupa skleniti tudi zavarovanje za primer odpovedi potovanja pri CORISU. Do odhoda mora biti vsaj 15 dni. Pri morebitni odpovedi potovanja, pa jim morate to nujno javiti v roku dveh dni.