Zanimivo
518 ogledov

Pravi borci so tisti z velikim srcem

FATE
1/8
FATE
Bistvo učenja kickboksa ni samo, da postaneš hiter in močan, ampak je tudi da spoznaš samega sebe in najdeš svojo notranjo energijo ter jo uporabiš za delanje dobrega!

Ljudje po vsem svetu se vsak dan gibajo in ukvarjajo z različnimi športi ter tako spodbujajo svojo kreativnost in samozavest, izboljšujejo spomin in produktivnost ter zmanjšujejo tesnobnost in odvisnosti! S projektom s pomenljivim imenom FATE (Fighting for Equal Access to Sports and Exercise) želijo pobudniki to omogočiti tudi tistim ljudem, ki si tega ne morejo privoščiti ali tega celo ne zmorejo sami. Ljudje s posebnimi potrebami se dnevno vključujejo v varstveno delovne centre in druge institucije, kjer jim pomagajo pri socialnem vključevanju v vse vidike življenja. Vendar pa ti centri svoje storitve običajno financirajo iz državnega proračuna in sredstev pridobljenih od donacij, za različne dodatne programe, tudi športne, pa največkrat primanjkuje sredstev.

FATE | Avtor: FATE FATE

Koordinator projekta Občina Trebnje je skupaj s partnerji Klub borilnih veščin "Fearless Fighters" (Slovenija), Victory Gym Trenčin (Slovaška), Boxing Academy Diamond (Italija) in Victory Gym Novi Sad priredili štiri mednarodne "FATE FIGHT NIGHT" dogodke, vsa zbrana sredstva pa so namenili organizacijam/centrom, ki se ukvarjajo s pomočjo osebam s posebnimi potrebami, za dodatne športne programe njihovih uporabnikov. Skupno zbrali skoraj 8.000 evrov, s pomočjo katerih so lahko priredili različne športne aktivnosti za okoli 150 oseb s posebnimi potrebami.

Ideja, za katero pobudniki projekta želijo, da se razširi tudi na druge športe, ne le kickboks, je torej, da lahko organizatorji večjih športnih dogodkov, vsaj del zbranih sredstev (od prodaje kart, prostovoljnih prispevkov itd.) vsaj enkrat letno namenijo za šport oseb s posebnimi potrebami.

Skupnih treningov, ki so jih nekateri partnerji izvedli tudi večkrat in se je sedaj med njimi in centri že razvilo trajno sodelovanje, se je udeležilo okoli 70 oseb s posebnimi potrebami, vendar številka glede na izjave vodstev organizacij iz obiska v obisk narašča.

FATE | Avtor: FATE FATE
Poleg glavnega cilja je bil projekt namenjen tudi krepitvi mobilnosti trenerjev in drugih članov neprofitnih borilnih klubov za namen izmenjave izkušenj na področju profesionalnega in amaterskega ukvarjanja s kickboksom. Na štirih mednarodnih dogodkih, ki so obsegali skupno 56 profesionalnih in amaterskih dvobojev, so trenerji in borci pridobili dodatne izkušnje, ki jim bodo pomagale pri nadaljnjem razvoju športne kariere. Znotraj projekta je tako izmed partnerskih organizacij sodelovalo 6 trenerjev in 22 borcev, vendar pa se je mednarodnih turnirjev skupaj udeležilo in aktivno sodelovalo preko 45 trenerjev in 91 bork in borcev iz Slovenije, Slovaške, Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Tajske.

Kickboks ima mnoge pozitivne učinke na telo in dušo

Kickboks je kot vrhunski šport sicer še v povojih, saj namrec borci/športniki niso podprti s strani države ali lokalnih skupnosti, ampak so v veliki meri odvisni od sponzorstev. Zato je v tem športu potrebnega tudi zelo veliko prostovoljnega dela. V sklopu projekta je pri sami pripravi in promocijskih aktivnostih posameznih dogodkov tako sodelovalo preko 100 prostovoljcev. Kljub navedenemu pa nam je uspelo na 4 mednarodne dogodke skupaj privabiti preko 5.000 obiskovalcev, kar pomeni, da priljubljenost tega športa raste, k cemur smo delež novih navdušencev prispevali tudi s projektom FATE.

FATE | Avtor: FATE FATE

Ekipa trenerjev kickboksa je kot glavne pozitivne ucinke rekreativne razlicice tega športa oziroma vadbe definirala:

  • razvijanje motoricnih sposobnosti (najboljše za otroke);
  • izboljševanje koordinacije in gibljivosti;
  • izboljševanje drže in stabilnosti (krepitev telesne sredice)
  • izboljševanje ravnotežja;
  • oblikovanje telesa in zmanjšanje odstotka maščobe;
  • boljša pljučna in srčna kapaciteta;
  • zmanjševanje tveganja nastanka srčnih obolenj;
  • povišanje gostote kosti;
  • izboljševanje koncentracije;
  • povečevanje samozavesti;
  • sprostitev.

Hkrati so trenerji ob primerjavi svojih izkušenj ugotovili, da se je vsak izmed njih s kickboksom začel ukvarjati iz različnih razlogov (od nizke samozavesti do mladostniške delinkvence), vsem pa je ta šport pomagal, da so v življenju našli pravo pot. Kot glavne nefizične učinke zato izpostavljajo tudi učenje spoštovanja, discipline, trdega dela, vztrajnosti, … Še posebej trenerji vadbo kickboksa priporočajo staršem oziroma njihovim otrokom, saj lahko preko treninga sprostijo odvečno energijo, krepijo telo, hkrati pa se učijo spoštovanja do soborcev (drugih otrok) in trenerja (odraslih) ter discipline in vztrajnosti.

Več informacij o projektu lahko najdete na tej povezavi, v sklopu projekta pa so pripravili tudi video posnetek osnovne vadbe kickboksa:

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim