Zanimivo
1920 ogledov

Pridni kot čebelice

Laško čebelnjak
1/6
Pivovarna Laško
Laško čebelnjak je le eden izmed mnogih projektov v sklopu trajnostne strategije "Varimo boljši svet" Pivovarne Laško.

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Tako kot blagovna znamka Laško, tudi panjske končnice predstavljajo simbol slovenske tradicije. Da pa bodo čebelice lahko vedno našle pot domov, so pri Pivovarni Laško obudili tradicijo poslikave panjskih končnic in k soustvarjanju nove ljudske umetnosti povabili pet slovenskih ilustratorjev. Skozi barve in slike se namreč na Laško čebelnjaku razvije zgodba Pivovarne Laško od ustanovitve leta 1825 pa do danes.

V Pivovarni Laško Union z omenjenim projektom pošiljajo jasno sporočilo: sodelovanje z lokalno skupnostjo za nas predstavlja ključni temelj v strategiji trajnostnega razvoja. Aktivno sprejemajo odgovornost, da skupaj sooblikujemo rešitve, ki naj našim zanamcem omogočijo doživeti bogastvo in barvitost našega planeta. Omenjen projekt je dokaz, da mislijo resno. Komaj čakajo, da med, proizveden v panjih, skupaj s svojimi strankami proslavijo v prav posebnem pivu – Laško Medenem pivu.

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško

Panjske končnice, ki krasijo Laško čebelnjak

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Odprtje pivovarne Laško 1825 (Anja Kralj)
"Prva panjska končnica razkrije odprtje pivovarne z dvema pivovarjema v ospredju in z zvedavimi sosedi pred vrati v ozadju. Pod stropom se po ceveh pretaka pivo, v slogu panjskih končnic pa je obroba okrašena z viticami hmelja in čebelami, brez katerih ne bi bilo medenega piva. Druga končnica ima pridih tradicije s starinskimi dekoracijami in vinjeto Laškega. Vrata pivovarne so odprta, pred njimi pa pivovar dami razlaga o pivu. Ponovno se pojavijo čebelice in hmelj. Na zdravje!"

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Obiranje hmelja v Savinjski dolini (Matija Cipurič)
"Pri izdelavi panjskih končnic sem poskušal ohranjati tradicijo in se zgledovati po preteklosti, tako pri izbiri, kot pri načinu upodabljanja motivov. Vedno pa v svoje ilustracije vnašam sodobnost, prikrojim jih z osebno interpretacijo določenih podrobnosti in dodajanjem manjših motivov, ki za tradicionalna dela niso značilni."

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Varjenje piva (Neja Likar)
"V tradicionalno oblačilo pivovarja sem odela kar
zlatoroga samega. V vlogo nadzornic pa sem umestila čebelice in "glavo" njihove družine, matico. V ozadju se prepletajo barve Laškega - cvetu hmelja, ki ga uporabljam tudi v detajlih, dodam tudi cvetove, brez katerih bi bilo delo čebelic onemogočeno. Šestkotnike uporabljam v simboliki čebelic, ter tudi zato, ker je ta najmočnejši lik, kot je močna tudi zgodba in tradicija laškega piva. Kaj se lahko zgodi, ko komunicirata zlatorog in čebela? Nova, močna in tradicionalna zgodba."

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Druženje ob Laškem pivu (Dejan Kralj)
"Najboljša druženja ob pivu se začnejo z globokimi pogovori, končajo pa z divjim rajanjem. Na svojih ilustracijah sem prikazal oboje. Panjske končnice sem poslikal v svojem slogu, hkrati pa še vedno želel ostati zvest tradiciji."

Laško čebelnjak | Avtor: Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Varimo boljši svet (Roman Ražman)
"Vodilo Pivovarne Laško »Varimo boljši svet« razumem kot poziv k odgovornemu ravnanju, skrbi. Če danes za nekaj (po)skrbimo, jutri obrodi sadove in nam lahko omogoči kakovostno okolje za življenje in delovanje. To misel sem skušal ilustrirati v fabulativnem zaporedju dveh kadrov, ki postaneta temelj panjskima končnicama."