Zanimivo
3744 ogledov

Skozi "igro" do boljših in trajnejših rešitev

Resna igra
1/7
Resna igra
Spoznajte Resno igro, delavnice, ki se jih poslužujejo največja slovenska podjetja.

Jaka Oman je pred dvema letoma bolj po naključju spoznal LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) metodologijo: "Nisem razmišljal o spremembi svoje karierne poti, ko pa sem videl razpis za pridobitev certifikata v Ljubljani mi nekaj ni dalo miru. Metodo sem pogooglal in ugotovil, da gre pri LEGO® SERIOUS PLAY® metodi za razmišljanje skozi sestavljanje kock, prisotno je delo z rokami. Rezultati so vidni in oprijemljivi." Takoj je vedel, da je metoda njegovo pot križala z namenom in danes šteje med najizkušenejše certificirane LSP fasilitatorje v Jadranski regiji.

"Ideja o tem, da lahko poveš svojo zgodbo skozi metafore na Lego modelu, mi je bila fascinantna."
Jaka Oman

Resna igra | Avtor: Resna igra Resna igra
LSP je metoda reševanja poslovnih izzivov, ki jo je podjetje Lego razvil ob prelomu stoletja, ko je danes najmočnejša blagovna znamka na svetu skoraj propadla. Namen metode LSP je reševanje poslovnih izziv s pomočjo kolektivne inteligence zaposlenih. "Glavne prednosti LSP metodologije so, da zelo jasno pokaže različne poglede udeležencev, ki se na delavnici bolj odprejo in tako je mogoče izkoristiti še več prisotne kolektivne inteligence, po drugi strani pa je metodologija sposobna različna mnenja združiti v enoten pogled oziroma enotno rešitve," pozitivne lastnosti metode izpostavlja Oman.

Resna igra, ki je bolj resna kot igra

Znanstveno dokazano je, da naši možgani bolj intenzivno delajo, ko delamo z rokami, saj so naše roke povezane s 70 do 80 odstotki naših možganov. Proces sestavljanja modelov iz kock močno aktivira našo domišljijo, zato so ideje in zgodbe povezane z modeli bolj dovršene, poglobljene in otipljive. Lego kocke se tako med delavnicami iz igrač spremenijo v pomembno orodje za reševanje poslovnih izzivov.

"Metoda je intenzivna in iz udeležencev potegne več, kot si mislijo na začetku."
Jaka Oman

"Prvi odziv udeležencev na mojih delavnicah je recimo temu otroško igriv. Veseli so ker vidijo kocke. Spomnijo se, kako so se sami igrali, ali kako se danes igrajo s svojimi otroci. Vzdušje je zelo sproščeno. Kmalu po uvodnem spoznavanju metode, pa postane jasno, da je resna igra bolj resna kot igra. Moj cilj je, da na delavnicah delamo na konkretnih izzivih in težavah. Vsi udeleženci se skoncentrirajo, angažirajo in zelo aktivno sodelujejo. Takrat kocke niso več igrača ampak medij za razlaganje, razumevanje in skupno reševanje. Ker so izzivi konkretni in skrbno izbrani, dodatna motivacija ni potrebna, končni odzivi pa so zelo dobri," pravi Oman.

Resna igra | Avtor: Resna igra Resna igra

Delavnice v podjetjih pustijo sledi

V zadnjih dveh letih je Oman organiziral več kot 40 delavnic z okoli 550 udeleženci v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Za metodo LSP je lahko tako navdušil številna velika slovenska in tuja podjetja. Med udeleženci so bili že direktorji najuspešnejših slovenskih podjetij in vplivni svetovalci. Metoda pa deluje na vseh ravneh podjetja. Slovenski fasilitator za vsako podjetje oblikuje unikatne delavnice, ki so prikrojene prav na podjetje in izzive, s katerimi se sooča.

Resna igra | Avtor: Resna igra Resna igra
"Metoda je zelo uporabna pri reševanju strateških vprašanj, kjer je potrebna dobra uskladitev vseh mnenj vodstva, uprave ali lastnikov, kjer zagotovo obstajajo zelo različni pogledi, ki jih je treba združiti v enoten pogled v prihodnost podjetja. Mene podjetja kontaktirajo predvsem v točkah, ko želijo izboljšati produktivnost ali motivacijo določene skupine ali ko želijo rešiti težave v komunikaciji znotraj ali med oddelki. Taki izzivi so pogosti pri rastočih podjetjih, kjer se hitro povečuje število zaposlenih, nastajajo novi oddelki in so procesi vedno bolj zapleteni," ugotavlja Oman.

Podjetja, ki si želijo dvig produktivnosti, izboljšanje komunikacije, trajnejše rešitve za izzive in cenijo kolektivno inteligenco svojih delavcev lahko več informacij o LSP metodah pridobijo na spletni strani Resna igra. S certificiranim fasilitatorjem Jakom Omanom pa lahko stopijo v stik tudi prek e-naslova jaka@resna-igra.si  

Fasilitator tudi ugotavlja, da veliko rešitev, ki nastanejo med delavnicami, iz "kock" preidejo v realnost: "Moje delavnice v podjetjih pustijo sled. Po mojih izkušnjah se ugotovitve na delavnicah praviloma prenašajo tudi v realnost in sicer v treh različnih oblikah: prvič, kot novo dodeljene odgovornosti in zadolžitve; drugič, kot konkretne spremembe pri vsakdanjem delu in tretjič, kot spremembe v odnosih med udeleženci, kar včasih pomeni tudi spremembe v sestavi ekip. V nekaterih primerih je prav moja delavnica in LSP metoda, ključna za uspešen potek večjega projekta, dvig produktivnosti znotraj določenega procesa ali izboljšano komunikacijo med oddelki ali posamezniki znotraj podjetij."