Zanimivo
1269 ogledov

Šport ni vedno samo koristen

Subrina
1/2
Subrina
Prihaja jesen in s tem idealne temperature za zunanje športne aktivnosti, kot so tek ali kolesarjenje. Po času poletnega lenarjenja se zdaj tudi pospešeno vračamo v telovadnico na fitnes trening ali vadbe. Verjetno se moramo številni znebiti kakšnega dopustniškega ali piknik kilograma.

Šport je zdrav za telo in duha, o tem ni nobenega dvoma. Po športu se počutimo živi, polni energije in okrepljeni za nove izzive vsakdanjika. Še posebej, če ste resni športniki, pa se lahko zgodi, da pomeni telesna obremenitev tudi stres za telo. Pri povečani telesni aktivnosti se namreč sproščajo prosti radikali, ki pospešujejo staranje in žal tudi izpadanje las.

Izpadanje las je normalen pojav. Dnevno lahko izpade od 60 do 80 las. Kadar je motena presnova v celicah lasišča, se lasna čebulica ne razvije in lahko odmre – v tem primeru izpadanje las ni v mejah normale in je potrebno ukrepati.

Subrina | Avtor: Subrina Subrina

Vzroki izpadanja las so povezani z dednimi dejavniki, hormoni, nezadostno prehrano in samim procesom staranja, pa tudi psihofizičnim stresom. Prekomerna telesna aktivnost je lahko takšen stres in lasje izpadejo prej, kot bi drugače. Na srečo lahko, ko prepoznamo pravi vzrok, ukrepamo.

Pomoč nudijo zdrava prehrana z veliko vitmanini, ki imajo antioksidativno moč in s tem delujejo proti prostim radikalom. Takšna živila so denimo banane, jabolka in paradižnik, pa tudi kava in rdeče vino v majhnih količinah. Pomagamo pa si lahko tudi s kozmetiko z učinkovinami, ki delujejo neposredno skozi lasišče. Takšen izdelek je recimo Subrina Recept šampon After Sport, osvežujoč šampon, ki obnavlja lase ob povečani telesni aktivnosti. Namenjen je moškim, ki se ukvarjajo s športom. Vsebuje antioksidant tavrin, ki deluje proti prostim radikalom in posledično oslabljenim lasem.