Zanimivo
1425 ogledov

Svetovne novosti na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju

Najpomembnejši proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva, strojegradnje, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij se bodo letos od 9. do 12. aprila predstavili na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju! Vodstvo Celjskega sejma z zadovoljstvom ugotavlja, da je odziv razstavljavcev izjemen, razstavni prostori pa so zapolnjeni do zadnjega metra. Tako bo letošnji Mednarodni industrijski sejem največji strokovni sejem na celjskem sejmišču.

Mednarodni industrijski sejem bo tako znova upravičil sloves največjega in najpomembnejšega sejma teh dejavnosti v celjski regiji. Sejem, na katerem bodo prisotni vsi, ki na tem področju kaj pomenijo v Evropi in tudi širše, predstavlja odlično priložnost za sklepanje novih poslov. Industrijski sejem je s konstantno rastjo postal drugi največji sejem, ki pa se bliskovito približuje vodilnemu sejmu MOS.

Izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. mag. Robert Otorepec pojasnjuje: »Letos lahko zopet govorimo o rekordni udeležbi razstavljavcev. Sejem bo tako potekal v sedmih razstavnih dvoranah na 21.000 kvadratnih metrih, na okoli 350 razstavnih prostorih se bo predstavilo kar 900 blagovnih znamk kar iz 32 držav iz celotnega sveta. Dejansko smo zapolnili še zadnji kvadratni meter, ki je na voljo na teh razstavnih dvoranah. Tako da bo letos še več za videt, razstavljavci pa bodo pripravili ogromno novosti.«

Več kot 100 novosti prvič na ogled

 | Avtor:

Celjsko sejmišče se v času Mednarodnega industrijskega sejma spremeni v raj za ljubitelje svetovnih novosti. Razstavljavci namreč napovedujejo več kot sto novosti, ki bodo prvič predstavljene ravno na Mednarodnem industrijskem sejmu ali pa vsaj v tem delu Evrope. Na ogled bodo novi načini vpenjanja orodij, novitete na področju čiščenja obdelovalnih strojev, odrezavanja in 3D tiskanja, plazemskega razreza, potekala bo predstavitev novih strojev in orodij, ki šele prihajajo na tržišče, videli pa boste tudi največje varilne klešče na svetu.

Da pa tisti, ki jih področje industrije zanima ali pa so vanj neposredno vpleteni, ne smejo zamuditi sejma, potrdi tudi prodekan Fakultete za strojništvo dr. Iztok Palčič: »Zavedamo se pomembnosti sodelovanja šol in podjetij, zato smo se odločili intenzivno spodbujati tovrstno prakso. Industrija se je namreč ponovno začela seliti v Evropo in Slovenijo, število študentov pa za potrebe gospodarstva ni zadostno. Podjetja in študenti se tako lahko sedaj spoznajo že v času šolanja, vključenost v izobraževalni in raziskovalni proces pa je prednost za obe strani.«

 | Avtor:

Dokaz tovrstnega sodelovanja je tudi 60 cm visok programabilen humanoidni robot Blue NAO Evolution, ki ga je Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru donirala revija IRT3000 in ga bo moč spoznati na sejmu. Sedanjost, še bolj pa prihodnost industrije, namreč obeta močno povezanost z roboti. Robotizacija in avtomatizacija pa se selita tudi izven sfere različnih panog industrije, saj humanoidni roboti predvsem na Japonskem že postajajo del človekovega vsakdana. »Eden izmed namenov tega robota je socializacija humanoidnih robotov med nami. To pomeni, da se otroci v osnovnih šolah, dijaki, študentje in ostali pričnemo navajati na prisotnost humanoidnih robotov. To je naša prihodnost,« je povedal Timi Karner, asistent na Fakulteti za strojništvo na Univerzi v Mariboru.

Širok sklop panog napoveduje bogato sejemsko dogajanje

Poleg bogatega razstavnega programa, sejem ponuja številna predavanja z vrhunskimi predavatelji in mednarodnimi strokovnjaki s področja industrije ter pester spremljevalni program.

O prihodnosti avtomatizacije z roboti in kaj nam ta prinaša bo prvi dan (torek, 9. aprila) spregovoril osrednji govorec letošnjega sejma Tomas Ibler. Kot strokovnjak na področju avtomatizacije in robotike ter finančni direktor za Vzhodno Evropo iz japonskega robotskega velikana Fanuc bo odgovoril na vprašanja, ki si jih zastavlja marsikdo. Kako lahko človek in robot sodelujeta, kakšne so razsežnosti umetne inteligence ter kaj lahko industrijski robot naredi za nas? Tomas Ibler nas bo popeljal po poti preteklosti, sedanjosti in prihodnosti industrijskih robotov ter predstavil trenutne trende s področja robotizacije. Poleg tega bodo v torek na otvoritveni slovesnosti podelili tradicionalna sejemska priznanja.

 | Avtor:

V sredo bo Dan varilne tehnike, v sklopu katerega bo potekalo tradicionalno Državno prvenstvo varilcev, dan pa se bo zaključil z družabnim srečanjem varilcev. Pomembno je namreč opomniti, kako pomembna je ta panoga - praktično ni izdelka, ki ne bi bil na tak ali drugačen način varjen oz. spajkan. Samo avtomobil ima več kot tisoč zvarov, spajkane so naše elektronske naprave, celo vrečka čipsa se zapira z varilnimi tehnikami, je orisal dr. Andrej Lešnjak, predsednik uredniškega odbora Dneva varilne tehnike, in dodal, da se kljub temu varilstvo spopada s številnimi izzivi: »Delovno mesto varilca se znajde na samem vrhu iskanih kadrov, saj le-ti mnogokrat delajo na terenu in v težkih pogojih.« O tem in še o mnogo drugih zanimivih temah boste lahko prisluhnili na predavanjih priznanih strokovnjakov, ki se bodo zbrali tudi na interaktivni okrogli mizi. Tema tokratnega dneva varilne tehnike so specialne industrijske aplikacije. Izvedeli boste kaj vse in na kakšen način se vari, kakšni so problemi varivosti ter kakšna oprema in avtomatizacija se pri tem uporablja.

Tudi v četrtek boste lahko širili svoje znanje na okrogli mizi z naslovom Trendi in novosti na področju odrezavanja kovin ter se udeležili predavanj svetovnih strokovnjakov. Manjkalo pa ne bo niti zabave, obljublja vodja Mednarodnega industrijskega sejma Katja Goršek: »Podjetje FANUC nas bo v četrtek zabavalo z udarnimi ritmi zasedbe The Stroj, ta dan pa bo za vse ljubitelje adrenalina v atriju sejmišča potekalo tudi driftanje.«

Od torka do petka med 9.00 in 17.30 uro

Mednarodni industrijski sejem je mogoče obiskati od 9. do 12. aprila od 9.00 do 17.30. Odrasli bodo za dnevno vstopnico odšteli 8,00 EUR, učenci, dijaki in študenti pa 5,00 EUR. Vsak obiskovalec sejmišča prejme brezplačni sejemski katalog, v katerem je zbran celovit pregled vseh razstavljavcev na sejmu. Podrobnejši pregled dnevnega dogajanja na sejmišču pa je na voljo na spletni strani www.ce-sejem.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.