Zanimivo
280 ogledov

Ta dva dogodka v petek in soboto ne smete zamuditi

Družina iStock
Dan ajurvede bo postregel s številnimi brezplačnimi predavanji, že naslednji dan pa bodo v Laškem skočili v čas med obema vojnama.

V petek, 21. septembra, bo v Ljubljani potekal Dan ajurvede, ki bo naznanjal 5. mednarodni kongres Ajurvede v Ljubljani, ki se bo ta isti vikend odvil v sklopu ECIM 2018 - Evropskega kongresa integrativne medicine.

Ajurveda, kot najstarejša oblika naravne medicine je izredno zanimiva, saj ne samo, da je izredno učinkovita pri zdravljenju akutnih kroničnih bolezni, ampak predstavlja izredno privlačne rešitve za strese in težave (npr. izgorelosti) današnjega človeka. To stori ajurveda na človeku izredno prijazen način, tako da mu pokaže pot do notranje inteligence, ki je v vsakem od nas in je izvir nesmrtnosti.

V petek se tako obeta sklop brezplačnih predavanj izredno priznanih evropskih strokovnjakov s področja ajurvede, ki velja za najstarejšo naravno medicino na našem planetu.

 | Avtor: Thermana Laško Thermana Laško

Dogodku se pridružuje tudi Thermana Laško, kjer najdete Thermana&Veda Ayurveda center. Slednjega odlikuje celostna ajurvedska obravnava posameznika, za kar poskrbi avtentična ajurvedska ekipa iz indijske Kerale. Njihov specialist ajurvede dr. Ajith Chakrapani, ki ga od septembra dalje najdete tudi v Atlantisu v Ljubljani, bo namreč eden od predavateljev na dogodku Dan ajurvede.

 | Avtor: Thermana Laško Thermana Laško
V soboto v čas med obema vojnama

Tematski kulturno in etnografsko obarvan dogodek bo obiskovalce popeljal v zgodovino in jim pokazal, kaj se je v tistem obdobju dogajalo ter kako se je živelo. Prikaz čas med obema vojnama je skupno delo številnih društev, podjetij in institucij, ki delujejo v Laškem. Dogajanje bo potekalo med 9. in 13. uro v starem mestnem jedru Laškega.

V soboto bo v starem mestnem jedru Laškega potekala tematsko zasnovana prireditev "Laško med obema vojnama". Obiskovalcem omogoča vstop v čas, ki ga ne poznajo, z avtentičnim prikazom ljudi in dejavnosti, ki so predstavljale Laško takrat. Dogajanje v mestnem središču bo ponujalo pester nabor aktivnosti in prikazov, kot so:


predstavitev knjižnice med vojnama z obiskom pisatelja Toneta Seliškarja,

prikaz šolske ure v času med obema vojnama,

fotografiranje mojstra Josipa Pelikana v njegovem potujočem ateljeju,

predstavitev življenja obrtnikov,

prikaz takratne kavarne s ponudbo tedanjega časa,

sejemski prikaz,

prikaz Sokolov v sklopu čitalnic ter narodnozavedne literature,

predstavitev meščanske mode in družabnega življenja takratnega časa, pestro poulično dogajanje ..

Vstop na prireditev je prost. Vabljeni, da si obujete meščanske čeveljce, poveznite si na glavo kakšen star klobuk , uredite pričesko ter vstopite z nami v časovno kapsulo dogajanja med obema vojnama.