Zanimivo
1256 ogledov

Tega niste vedeli: 5 stvari o sveže mleti kavi

Barcaffe Barcaffé
Tudi doma si lahko pripravimo dišečo skodelico kave, morda celo še boljšo kot jo dobimo v naši najljubši kavarni, saj je narejena z ljubeznijo do sebe. Še slajša bo, če jo imamo možnost spiti na terasi ali balkonu, ko nas nežno božajo topli sončni žarki.

Ker pa nas te dni veliko dela od doma in morda pogrešate jutranji pogovor ob kavici s sodelavci, je še dobro, da imamo tehnologijo, ki nam omogoča pogovore prek video klica. A nazaj h kavi. Kaj vpliva na to, kako okusna bo kavica iz domačega naslonjača oziroma izza domačega računalnika?

Velikost je pomembna

Pri tem mislimo na velikost mletega zrna kave. Mletje namreč lahko spremeni marsikaj, seveda pa je to povezano z načinom priprave kavnega napitka. Imate najraje tisto iz džezve, kafetjere ali kavnega aparata? Veste, kako mora biti zmleta kava? Torej, poznamo turško mletje, fino, srednje, srednje grobo in zelo grobo mletje. Kot že ime pove, najbolj fino mleta je za turško kavo, medtem ko je srednje mleta za filter način priprave in grobo zmleta za french press in hladno ekstrakcijo. Na vrečki kupljene mlete kave običajno piše, za kateri način priprave je kava zmleta.

Barcaffe | Avtor: Barcaffé Barcaffé

Kava je po mletju drugačna

Mleta kava, ki že nekaj časa stoji, bo izgubila večino svojih hlapnih aromatičnih spojin. Spojine, ki kavi dajejo poseben okus in aromo, so nestabilne, zato se v stiku z zrakom spremenijo. Poleg izgube prijetnih vonjav, ki so značilne za sveže mleto praženo kavo, se vonj in okus kave začneta spreminjati zaradi procesov oksidacije kavnih olj. V kolikor je kava izpostavljena dalj časa na zraku pride lahko tudi do pojava žarkosti kave. Zato je treba vsebino odprte vrečke shraniti v neprodušno zaprti posodi.

Barcaffe | Avtor: Barcaffé Barcaffé
Kompleksna kot vino

Reakcije do katerih pride pri praženju kave lahko ustvarijo več kot 800 spojin v okusu in aromi. Kava je tako napitek neverjetnega bogastva in elegantne kompleksnosti. To lahko primerjamo z najkvalitetnejšimi vini, ki imajo širok spekter različnih arom. Te nas spominjajo na živila z različnimi prijetnimi aromami iz vsakdanjega življenja. To so arome po čokoladi, tobaku, cvetlicah, agrumih, začimbah, najrazličnejšem svežem sadju… Vsekakor pa si jo lahko popestrite še z raznimi dodatki, kot so začimbe. Ste že kdaj poskusili kavo s kardamomom ali pa cimetom? Dodajte ga ščepec in vaša kava bo imela prav poseben okus.

Brez vode ne gre

Voda igra pomembno vlogo pri pripravi dišeče skodelice kave, saj 98 odstotkov napitka sestavlja prav voda. Glede vode in priprave napitkov veljajo različni recepti. Eden od njih je, da je najboljša filtrirana voda. Idealna temperatura naj bi bila med 87 in 94 stopinj, spet odvisno od načina priprave. Vode torej ni treba zavreti. Tudi za turški način, ki je najbolj razširjen v našem prostoru, ne. Eden od receptov pravi, da je dovolj že, da se začnejo dvigovati mehurčki in v vodo že lahko dodamo kavo. Po drugi različici pa kavo dodamo kar takoj in jo segrevamo dokler se kava ne začne dvigovati. Odstranimo džezvo in počakamo. Ne mešamo.

Različne mešanice za različne okuse

Mešanica sveže mlete kave je narejena iz pravega razmerja različnih vrst arabike in tudi robuste. Prva je bolj nežna, druga bolj močna, z več kofeina, mešanici vsaka dodata svoj karakter. Kava raste na različnih koncih sveta, kjer podnebje, nadmorska višina in zemlja, vplivajo na njen okus. Kava, ki raste na brazilskih višavah ima drugačen okus od tiste iz azijskih nižin. Čista, sladka, srednje polnega okusa in le rahlo kisla. Takšna je odlična brazilska kava.

Barcaffe | Avtor: Barcaffé Barcaffé