Zanimivo
3147 ogledov

Ti dve slovenski pijači v tujini navdušili in osvojili dve medalji

1/3
Staš Zidar Grča
S svojimi izdelki navdušili v tujini.

Berryshka, blagovna znamka podjetja Topp d.o.o., v svoji destilarni in čokoladnici v Obrhu pri Dolenjskih Toplicah že vrsto let proizvaja žganice, sadne likerje in čokoladne izdelke.

Letošnje leto se je blagovna znamka s svojimi žganjicami – Berryshka London gin in Berryshka brinjevec, predstavila na svetovno znanem ocenjevanju žganih pijač World Spirits Award v Avstriji in prejela kar dve medalji za mednarodno priznano kakovost.

Berryshka London gin je v svojo zbirko nagrad dodal srebrno medaljo, Berryshka brinjevec pa zlato.

World Spirits Award je svetovno znano ocenjevanje žganih pijač, organizirano pod vodstvom Wolframa Ortnerja. Letošnje tekmovanje je potekalo v Bad Kleinkirchheim-u, na njem so sodelovali proizvajalci žganjic iz celega sveta. Sodniki so ljudje z bogatim znanjem s področja proizvodnje žganj, predvsem pa imajo izredno razvit voh in možnost zaznavanja ogromno različnih okusov. Ocenjujejo skladnost oziroma harmonijo okusov, intenzivnost aromatičnih snovi, občutek v ustih in intenzivnost po okusu. Gre za t.i. slepo ocenjevanje in je omejeno na vsega skupaj 450 vzorcev.

Berryshka brinjevec je z oceno 92,3 WOB – točk, prejel zlato medaljo. Brinjevec je izdelan iz skrbno izbranih sestavin in po najvišjih standardih. Uporabi se selektirane brinove jagode najboljše kakovosti, ki so fermentirane s selektivnimi kvasovkami v kontroliranem postopku fermentacije. Trikratna destilacija zagotavlja intenzivnost arom in predvsem prijeten okus pijače. Destilacija poteka pod skrbnim nadzorom in je eden ključnih elementov končnega proizvoda. Pred stekleničenjem destilat po destilaciji še nekaj časa počiva v intertni posodi. Brinjevec ima alkoholno stopnjo 42 % . Tradicionalno je bil prisoten v skoraj vsakem gospodinjstvu, saj velja za naravno zdravilo, ki blagodejno vpliva pri prebavnih težavah.

Berryshka London gin velja za prvi in edini mednarodno priznani slovenski London gin in je z 86 WOB – točkami prejel srebrno medaljo. Prvo nagrado je prejel že leta 2013, njegovo ime pa predstavlja ime postopka. Za osnovo se uporablja etilni alkohol visoke kakovosti, v katerega se dodajo skrbno izbrana zelišča. Razmerje med zelišči in alkoholom je skrivnost mojstra destilacije.

 | Avtor: Berryshka Berryshka
Destilarna in čokoladnica Berryshka je zadnja leta vedno bolj atraktivna, saj ponuja tudi možnost, da celotno proizvodnjo spoznate pobližje in se udeležite vodenih ogledov. Predstavijo vam več kot 25 – letno družinsko tradicijo in postopke izdelave, na koncu pa vas pogostijo s čokoladnimi izdelki in Berryshka pijačami.

Ogledi po predhodni najavi potekajo vsak petek, soboto in nedeljo ob 15., 17. in 19. uri. Poleg tega pa se lahko v njihovi kavarni osvežite s kavo, koktajli in domačimi slaščicami.