Zanimivo
127 ogledov

Ti velikani so resno ogroženi

Afriški gozdni slon Profimedia
Mednarodna zveza za varstvo narave je danes sporočila, da je afriškega gozdnega slona uvrstila na rdeči seznam kritično ogroženih vrst, saj mu grozi izumrtje.

Afriški gozdni slon živi predvsem v gozdovih srednje in zahodne Afrike. Njegova populacija se je v 30 letih zmanjšala za kar 86 odstotkov in ji grozi izumrtje. Kljub trudu številnih organizacij, so ogroženi predvsem zaradi krivolova in krčenja habitata. Po podatkih WWF vsakodnevno ubijejo okrog 55 afriških slonov, predvsem zaradi njihovih oklov. Tudi druge vrste se soočajo s podobnimi problemi. Populacija savanskih slonov, ki so malo večji od afriških gozdnih, se je v zadnjih 50 letih zmanjšala za vsaj 60 odstotkov.

Pred petdesetimi leti je bilo v Afriki okoli 1,5 milijona teh živali, v zadnjem popisu leta 2016 pa so jih našteli le še 415.000. Gozdni sloni danes zavzemajo le četrtino prvotnega ozemlja, največ pa jih je v Gabonu in Kongu. Prav tako so tudi v Aziji izginili že iz 85 % svojega zgodovinskega ozemlja.

Rastlinojedci, ki so znani po svoji inteligenci, pojedo približno 130 kg hrane na dan. Njihove črede so matriarhalne, sestavljene so iz samic in njihovih mladičev, vodi pa jih najstarejša samica. Samci so večinoma samotarji. Samice skotijo enega mladiča po 22 mesecih, kar je najdaljše obdobje brejosti med sesalci.

Afriški gozdni slon | Avtor: Profimedia Profimedia

Za stabilizacijo upadanja populacije je potrebna kombinacija več pristopov, kot so ukrepi proti krivolovu, sprememba zakonodaje in načrtovanje rabe zemljišč, ki skušajo spodbuditi sožitje med ljudmi in divjimi živalmi.

Po podatkih Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) grozi izumrtje še 37,400 živalskim vrstam.

Komentarjev 1
  • jate 22:30 25.marec 2021.

    tem krivolovcem ko se jih dobi jim enostavno populit zobovje in odsekat dlani