Zanimivo
1058 ogledov

V zrela leta zdravi in mladostni

Šmarješke toplice Terme Šmarješke Toplice Program Healthy Ageing vključuje tudi posvet s prehransko svetovalko in tako izboljšali svoje prehranjevalne navade
Le kdo si ne želi tega? A še vedno, čeprav čutimo, da nam energija pojenjuje, dajemo prednost delu, obveznostim in skorajda nimamo prostega časa. Dokler nas ne ustavi bolezen. Pregovor, da je bolje preprečiti kot zdraviti, pa še kako drži.

Pravijo, da se po 40. letu nekaj spremeni. Marsikdo že toži o pogostejši utrujenosti, pomanjkanju kondicije, bolečem križu, slabši zbranosti. Zrela leta se kažejo tudi v počasnejši presnovi in s tem povezanimi odvečnimi kilogrami, pri nekaterih pa se že pojavijo izrazitejši bolezenski znaki.

Seveda je vse odvisno od posameznika in njegovega načina življenja. Prav pri vsakem, tudi pri tistih, ki živijo dokaj zdravo, pa velja, da se je po štiridesetem treba malce ustaviti, preveriti svoje zdravje in začeti bolj paziti nase.

Oddih, med katerim boste veliko izvedeli o sebi

V Termah Šmarješke Toplice so letos ponudili nov program, Za zdrava zrela leta. Dvo- tri ali štiridneven program ponuja v prvi vrsti odklop in sprostitev, poleg tega pa tudi storitve, ki razkrijejo, ali vaša biološka starost in način življenja, ustrezajo letom. Tako lahko s pomočjo strokovnjakov spremenite življenjske navade in prehrano ter tako še pravočasno poskrbite za vitalnost in zdravje.

Na stara leta nočemo biti nikomur v breme. Če boste s svojim telesom in posledično s svojim zdravjem ravnali dobro, se bo to obrestovalo še pozno v starost. Staranje brez bolezni je izziv, na katerega je treba začeti misliti že v mladosti.

Anja Cajhen, urednica portala Style.Over.Net:

"Moj življenjski slog res ni primeren za učbenike, kot primer popolnosti. Pogosto sem v stresu, nimam časa za redne telesne aktivnosti in zdravo prehrano. Program Za zdrava zrela leta, na katerega smo prišle s sodelavkami, je bil zame pravo ponujeno ogledalo, da se končno malce ustavim in zazrem vase. Analiza metabolične starosti ter skladnost med mišičnim in maščobnim tkivom je sicer pokazala dobre rezultate, pa vendar se je v meni sprožil opomnik - skrajni čas je, da izboljšam svoj življenjski slog in tako še pravočasno poskrbim za svoje zdravje, saj bi bili rezultati lahko tudi veliko slabši. Pa tudi na masažo bom od zdaj naprej hodila bolj pogosto, ne samo takrat, ko me uščipne v križu."

Po bližnjici do zdravnika specialista

Če vas skrbi vaše zdravstveno stanje, ga lahko v Šmarjeških Toplicah preverite pri zdravniku specialistu. Opravite lahko zdravniški pregled pri specialistu kardiologu, z obremenitvenim testom srca z ergometrijo in ultrazvočno preiskavo srca in vratnih arterij, in pri specialistu fiziatru. Veliko povedo o vašem zdravju tudi laboratorijske preiskave. Poleg osnovnih lahko v Termah Šmarješke Toplice opravite tudi test hormonov kortizola, 'stresnega' hormona, in melatonina, 'spalnega' hormona, ter test intolerance na hrano. Glede na rezultate testov vam bodo prilagodili prehrano – izdelali bodo jedilnike za domov, pa tudi v hotelu boste jedli jedi, ki jih bodo skuhali po vaši meri.

Šmarješke toplice | Avtor: Terme Šmarješke Toplice Terme Šmarješke Toplice

Anja Vogrič, urednica Potovanja.Over.Net:

"Vedela sem, da lahko več naredim za svoje zdravje, ko pa ti to na vzpodbuden in prijazen način povedo še meritve, in ko slišiš na glas strokovno interpretirane svoje tihe misli, spoznaš, da je RES skrajni čas za spremembo."

Urša Latin, Med.Over.Net:

"Lahko rečem, da živim zdravo, kar so pokazale tudi analize strukture tkiv, a vedno je še nekaj prostora za izboljšanje. Program priporočam prav vsem - tistim, ki že živijo zdravo, še posebej pa tistim, ki se premalo zavedajo, kako pomembno je, da se si vzamemo čas zase in svoje zdravje."