Zanimivo
762 ogledov

Vse to lahko vodi v razvoj kožnega raka

Pregled Profimedia
Koža je naš največji organ, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi. Poškodbe kože kot so opekline, izpostavljenost soncu, ionizirajočim sevanjem, kronične poškodbe kože… lahko vodijo v razvoj raka kože.

Poznamo več vrst raka kože. Delimo ji na melanom in nemelanomske rake kože. Nemalanomski kožni raki so 4 krat bolj pogosti kot melanom. Njihova incidenca v Sloveniji je preko 2000 novih primerov na leto, medtem ko je melanoma med 500-600 novih primerov na leto. Najbolj pogosta med nemelanomskimi raki kože sta bazalnocelični karcinom (80%) in ploščatocelični karcinom kože (20%)

Ploščatocelični karcinom kože (SCC) je pogost rak, ki izhaja iz maligne proliferacije keratinocitov povrhnjice, ki je prodrla v dermis ali zunaj njega. SCC in situ ali Bowenova bolezen je opredeljena kot tumor, ki je omejen na povrhnjico in ni prodrl v dermis. Zdravljenje kožnega SCC je indicirano, saj lahko napredovanje tumorja povzroči lokalno uničenje tkiva ali metastazira, kar ima za posledico znatno obolevnost ali smrt. Zgodnje zdravljenje kožnega SCC je najbolj učinkovito in ima najboljše izhode. Zgodnje zdravljenje zajema lokalne načine zdravljenja – operacijo, obsevanjem zmrzovanje, lasersko ablacijo…
V nasprotju z bazalnoceličnim karcinomom (BCC), ki redko metastazira, približno 2 do 5 odstotkov kožnih SCC metastazira v regionalne bezgavke ali bolj oddaljena mesta. Pristop k zdravljenju je odvisen od značilnosti tumorja in značilnosti kolnika, ki predstavljajo povečano tveganje za agresivno vedenje tumorja. Kožni SCC, ki nimajo značilnosti visokega tveganja za ponovitev , imajo ponovitev in izjemoma metastazirajo.

Najpomembnejši dejavnik za razvoj SCC je UV sevanje – izpostavljenost soncu, saj se 90 vseh pojavi na soncu izpostavljeni koži (glava, vrat, spodnja ustnica). UV žarke prištevamo med kancerogene snovi. Dejavniki tveganja so tudi rentgenska in ionizirajoča sevanja, preparati iz katrana in anorganske arzenove spojine. Povečano tveganje imajo bolniki s transplanitiranimi organi, bolniki na imunosupersivnih zdarvili, ljudje z genskimi nepravilnostmi kot je Xeroderma pigmentosum.

Tveganje za SCC narašča z leti in z izpostevljenostjo soncu oziroma UV žarkom. Zbolevajo predvsem starejši bolniki.

Ljudje, ki opravljajo delo na odprtem, zunaj, imajo po več letih izpostavljenosti soncu bistveno višje tveganje za nemelanomske rake kot ostala populacija. Pri njih lahko govorimo tudi o poklicni bolezni.

SCC se kaže kot manjša sprememba na koži – tumor. Le ta je lahko različne barve od kožne, rdeče do rjave in sivkaste, prav tako sta lahko raznoliki oblika in velikost. Lahko so v nivoju kože, hiperkeratotični, erozivni, z razjedami ali pa prekriti s krastami. Dokler so majhni in omejeni, bolnikom ne povzročajo večjih težav. Če imajo razjede, se le te ne zacelijo.

Zasevajo malokrat in pozno. Lahko pride do lokalne rasti in vraščanja v sosednje organe ali pa zasevanja v regionalne bezgavke.

Zgodnje zdravljenje kožnega SCC je najbolj učinkovito in ima najboljše izhode zdravljenja. Zgodnje zdravljenje zajema lokalne načine zdravljenja – operacijo, obsevanjem, zmrzovanje, lasersko ablacijo…

Ko bolezen napreduje lokalno in operativni posegi niso mogoči ali bi pomenili preveliko motilantnost ali pa pri zasevanju v druge organe bolezen zdravimo sistemsko. V preteklosti smo uporabljali kemoterapijo ali kemoterapijo v kombinaciji z zaviralci EGFR poti (protitelesi proti receptorju za epidermalni rastni dejavnik (EGFR)), od letošnjega leta dalje pa je tudi v Evropi dostopno novo zdravilo iz skupine imunoterapije. Cemiplimab je anti PD protitelo, ki je bolj učinkovito od same kemoterapije, nudi večje število odgovorov na zdravljenje, podaljša čas do napredovanja bolezni in celokupno preživetje v primerjavi s kemoterapijo. Ker gre za imunoterapijo, so neželeni učinki drugačni kot pri kemoterapiji, predvsem pa so te manj izraženi in je zaradi njih le redko potrebno zdravljenje prekiniti. Kakovost življenja bolnikov je boljša.

Če je ozaveščenost o melanomu narasla v zadnjih 15 letih, pa tega ne moremo trditi za nemelanomske kožne rake in tako za SCC. Da bi zvišali ozaveščenost o teh rakih je bil lani, 13.6.2019 prvi dan ozaveščanja o nemelanomskih kožnih rakih s pozivom o ozaveščanju in ukrepanju, predvsem pri delavcih na prostem. Nemelanomski kožni rak je pri tej populaciji poklicna bolezen

Ponovno prihaja poletje, ko veliko ljudi začne opravila na prostem, športe in tudi samo ležanje pod soncem. Izpostavljenost soncu povečuje tveganje tako za melanom kakor tudi nemelanomske kožne rake, poleg tega povzroča tudi staranje kože. Ključnega pomena je zaščita. Če je le mogoče ne bodite direktno izpostavljeni soncu v urah od 11-16, vedno uporabljajte zaščito - obleko, pokrivala, sončne očala in sredstva (kreme, gele, losjone…) za zaščito pred soncem. Ob nepravilnostih na koži oziroma nenavadnih spremembah kože pa priporočamo obisk pri zdravniku.