Zanimivo
599 ogledov

Zrak, sonce in – veliko tveganje za zdravje kože

vročina Saša Despot
Letošnjo pomlad smo bolj kot kadar koli prej komaj čakali, da se umaknemo iz svojih štirih sten in spet občutimo sončne žarke na svoji koži. In čeprav se mnogim med nami to pomladno sonce zdi blago in prijazno do kože ter zato svoje sončne kreme hranimo za poletne mesece in plažo, je to pravi čas, da se spomnimo negativnih vplivov UV-žarkov na našo kožo.

UVB-žarki so odgovorni za porjavitev kože in so obenem tudi krivi, ko se »opečemo« na soncu. Nihče ne mara takšne škode, še posebej zato, ker njene rezultate začutimo takoj in jih potem vidimo še kar nekaj časa. UVA-žarki nam ne bodo povzročili takšnega takojšnjega nelagodja, vendar pa to ne pomeni, da niso nevarni: UVA-žarki vplivajo na celice v globljih plasteh kože in pospešujejo staranje, njihovi učinki pa se bodo pokazali čez nekaj let. Obstaja pa še večje tveganje, ki ga skrivajo sončni žarki, in to se poveča vsakič, ko smo na soncu: nevarnost za nemelanomskega kožnega raka.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je UV-sevanje razvrstila med rakotvorne dejavnike.

Nemelanomski kožni raki so najpogostejši kožni rak [1], pojavljajo pa se predvsem pri ljudeh, starejših od 65 let [2]. Ne glede na to pa predispozicije za njihov pojav nabiramo skozi vse življenje. Natančneje, z vsakim izpostavljanjem soncu brez zaščitne kreme in oblačil: od otroštva, ko se igramo na plaži in dobimo opekline, do odraslosti, ko poskušamo s solarijem ali sončenjem doseči »zdravo polt«, ki pa je vse prej kot zdrava.

Medtem ko smo nekateri le občasno izpostavljeni soncu in tvegamo le v prostem času, pa obstajajo tudi tisti, katerih delo zahteva dolgo izpostavljenost na soncu brez zavetja. Samo pet let dela na prostem za trikrat poveča tveganje za nemelanomskega kožnega raka, zaradi česar je to ena najpogostejših poklicnih bolezni [3]. Ne glede na to, v katero izmed skupin tveganja sodite, spremljajte nenavadne kožne spremembe in o njih obvestite svojega zdravnika, saj je nemelanomski rak na splošno preprosto zdraviti, če se ga odkrije v zgodnji fazi.

 

[1] Howell JY et al. Cancer, Squamous Cell, Skin. [Updated 2017 Oct 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2017 Jun.
[2] Garcovich, et al. Aging Dis. 2017 Oct; 8(5): 643–661.
[3] Sanofi Genzime, Regeneron, Non-Melanoma Skin Cancer: A Growing Burden Facing Outdoor Workers, NMSC Factsheet Infographic 2019.