Zdravje
2135 ogledov

35 milijonov za čakalne dobe o katerih sploh ne vemo, dolge so

Anže Petkovšek državni zbor, poslanci
Poslanci sprejeli odlok, po katerem bo za skrajševanje čakalnih dob namenjenih še 35 milijonov evrov. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da relevantnih podatkov o čakalnih dobah sploh nimamo.

Odlok s katerim bo 35 milijonov presežka iz zdravstvene blagajne namenjenih skrajševanju čakalnih dob, so poslani nove sestave parlamenta sprejli s podporo 44 glasov, 23 poslancev je glasovalo proti. Večina poslancev je odlok sprejela kljub opozorilom strokovnjakov, da je le 27 odstotkov čakalnih dob, navedenih v sistemu eNaročanje, verodostojnih. Podatkov o čakalnih dobah od aprila ni več mogoče spremljati, saj je bilo v zakonu o pacientovih pravicah ukinjeno staro orodje za spremljanje čakalnih dob, nov pa še ni uveden.

Zdravstvo Kritike Zdravje Sprememba, ki pa ne bo skrajšala čakalni vrst?

Strokovnjaki opozarjajo: Podatkov o čakalnih dobah ni!

Čakalnica v UKC | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Analizi čakalnih dob po sistemu eNaročanje so jo opravili nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič, Biserka Simčič in Marjana Kuhar. Na podlagi ugotovitev so pozvali, da poslanci 35 milijonov evrov ne vložijo v krajšanje čakalnih vrst. "V tem trenutku bi počakala, ker podatki z eNaročanja niso zanesljivi. Dobro bi pretehtala, v bistvu, kje so res nedopustno čakajoči, eventualno preverila, ali se skrajšati da, če ne, pa denar pustila in resno pristopila k reševanju problemov na strateški ravni," je sporočila Kuharjeva.

Na podlagi zadnjih podatkov  čakalnih dobah so z vidika števila vseh čakajočih in čakajočih nad dopustno čakalno dobo najbolj kritične čakalne vrste s področja zobozdravstva, čakalne vrste s področja ortopedije, čakalne vrste s področja kardiologije in angiologije in čakalne vrste s področja okulistike so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Finančne injekcije v zadnjih letih niso pomagale

V zadnjih treh letih se je že izkazalo, da samo dodatni denar, ki je razdeljen očitno po neverodostojnih podatkih, ni prinesel skrajšanja čakalnih dob. Število čakajočih nedopustno dolgo se, po grobih ocenah, še vedno povečuje. Vlada je že maja 2016 za skrajševanje čakalnih dob namenila dodatnih 7,9 milijona evrov, 1. januarja 2017 število čakajočih še večje kot ob sprejetju odločitve o dodatni finančni injekciji. Spomladi 2017 je vlada za skrajševanje čakalnih dob namenila še 36 milijonov evrov.

"Denar spet skozi okno"

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje | Avtor: Anže Krže / mediaspeed.net Anže Krže / mediaspeed.net
"Danes boste poslanci 35 milijonov evrov namenili za skrajševanje čakalnih dob, ne da bi vedeli, kje so največji problemi. 35 milijonov evrov bo ponovno vržen denar skozi okno in ne bo namenjen za bolnike," je poudarila poslanka SDS Jelka Godec.

Ministrstvo za zdravje nima pojasnil

"Sredstva bodo usmerjena v programe oz. storitve, kjer je večje število čakajočih pacientov. Predvidoma so to ortopedske, flebološke, gastroenterološke ter kardiološke storitve in storitve s področja angiologije, urologije in ortorinolaringologije ter storitve s področja zobozdravstva in okulistike in nekatere druge bolj specifične," so na naše vprašanje kam bo namenjenih 35 milijonov evrov, odgovorili na ministrstvu za zdravje, ki ga še vodi Milojka Kolar Celarc. Odgovora na vprašanji, na podlagi katerih podatkov bodo ugotavljali, kje so čakalne dobe najdaljše in kdaj je pričakovati relevantne podatke, nismo dobili.

"Pričakujemo, da bo MZ oz. Vlada kot ustanovitelj bolnišnic in koncesionarje, ki jim je MZ podelilo koncesijo, le te pozvala k takojšnjemu izvajanju aktivnosti na področju urejanja podatkov v sistemu e-naročanje, kakor tudi da bo NIJZ v začetku septembra objavil zadnje znano stanje o čakalnih dobah in števili čakajočih," pa sporočajo z ZZZS.

Komentarjev 17
  • jakec42 08:11 24.avgust 2018.

    Res je dokler ne bodo razbili sistema ki vlada v bolnicah ne bo nič bolje,zdravnik naj zdravi,naročila naj prevzame država,direktorji naj bodo ekonomisti!

  • maresem 18:22 23.avgust 2018.

    Šef udbomafije že čaka na plen.... žal ga zemlja še ni pogoltnila.

  • Avatar Leon
    Leon 15:21 23.avgust 2018.

    Kolarjeva in Cerar bi morala nositi subjektivno in objektivno odgovornost za vse tiste ,ki so umrli v čakalni vrsti ! ? Zakaj nihče ni vložil kazenske ovadbe iz skupine strokovnjakov ,ki poznajo epilog iz te zgodbe o 35 milijonih ,ki ...prikaži več so izpuhteli v zrak ......