Zdravje
35680 ogledov

"A veš tista gospa, ki ji kao ni bilo nič. Zdej jo operira nevrokirurg!"

Urgenca
Poanta zgodbe: bodite prijazni z osebjem na urgenci

Stanje na ljubljanski urgenci je ,kritično že več let, poškodovanci in bolniki morajo čakati dolge ure, zato velikokrat jezo stresajo na tam zaposlene.

"Pišem pa tole zdej zato, da bi ljudje mogoče drugače gledali na urgenco, na nas, ne kot sovražnike, lenuhe, ki samo kofetkajo, ki imajo dveurne malice, na neprijazne itd ljudi, ampak na ljudi, ki jim pomagajo," je na Facebook profilu zapisal Jure Noč, ki kot zdravstveni dela na Urgenci v UKC Ljubljana. 

Noč je tisti dan delo na urgenci začel ob 10 uri, čakala ga je naporna, 12. urna izmena, ki bi se končala ob 22h. "Prvo te ena vešča nadere, kako to da nas ne dela več. Si mislim svoje in zasmejim. Ampak zakaj bi bil tiho.. ji rečem: ej gospa pritožite se direktorju, ne men pamet solit... itak sami grdi pogledi. Dan je bil res naporn, ampak ordinary day na urgenci. Urgenca poka po šivih, čakajo ljudje po 5h. Z Urška Urbas zafilava težko travmo, nardiva kaos na lahki travmi. Abdominalna urgenca polna na 300 %, ni prostora, ni ljudi," opisuje Noč. 

Pregled starejše gospe: "Nekaj mi ne da miru"

Na urgenco nato pripeljejo starejšo gospo. "Pa pripeljejo reševalci v triažo eno mamiko. Predaja gladko poteka, boli jo trtica. Zdravil proti strjevanju krvi ne jemlje. Zadnje dni pa večkrat pada... vse kao nič posebnega... neki pa smrdi. Kje ste mamika, jo vprašam. Ja, v Kranju... Rahlo zmedena kot vse mamike njene starosti. Aha. Neki mi ne da miru," razlaga Noč, ki je gospo zaradi tega odpeljal na travmatologijo. "Peljem jo na nabito poln hodnik težke travme, kjer me seveda kot trižnega delivery boysa vsi mal grdo gledajo. Itak se stanje na urgenci slabša. Čakalna doba gre v maloro. Ljudje super *prijazni* do nas."

Pišem pa tole zdej zato, da bi ljudje mogoče drugače gledali na urgenco, na nas, ne kot sovražnike, lenuhe,ki samo kofetkajo, ki imajo 2 urne malice, na neprijazne itd ljudi. Ampak na ljudi, ki jim pomagajo.

"Zdaj jo operira nevrokirurg. Polna glava krvi."

Čez nekaj časa ga o stanju gospe obvesti sodelavka. "Ej Jure, a veš tista gospa, ki ji kao ni bilo nič. Zdej jo operira nevrokirurg. Polna glava krvi. Un uffffffffffff. O shit. O sranje.. itak mi je zakuhal. Na srečo, samo srečo k je narobe povedala kje je, se je verjetno izšlo vse super. Kaj bo z njo ne vem. Ampak to smo pač tisti bedaki, ki vztrajamo leta in leta na urgenci. Pa vsi tolčejo po nas."

 

 

Komentarjev 12
  • assepi 06:22 09.september 2019.

    Moja izkušnja z urgence: pri rezanju se mi je špena zapičila v oko. Svakinja, medicinska sestra, mi je izprala oko, videla špeno in je ni upala izdreti. grem na urgenco, se prijavim in čakam 4 ure. >Izpiram v wc-ju in ...prikaži več mi očitno uspe, ker je kmalu malo bolje. odtrgam zapestnico in se zahvalim, pa me vprašajo, če še nisem bil na vrsti!!! Na urgenco Celje zlepa ne več. Ženi sem naročil, naj pokliče jagre, da se ne matram!

  • Skipi 16:30 08.september 2019.

    Ko sem zadnje dni poslušal zaslišanja iz otroške kardiologije kaj vse se je tam dogajalo. Pa da vas ni sram sploh zdravniki. Saj vem da se vam j.... za ene stare ljudi, ampak da se vam j.... za bolne otroke ...prikaži več tega pa ne bom nikoli razumel kot človek.

  • malarin 12:21 08.september 2019.

    Tale pisec mora biti zelo reven