Zdravje > Aktualno
2948 ogledov

13 na intenzivni negi: Eden od najtežje bolnih potrebuje posebno napravo

infekcijska klinika Saša Despot
Napravo potrebujejo tisti, ki prebolevajo zelo hude pljučnice.

Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 52 bolnikov z virusom COVID 19, kar pomeni, da imajo od včeraj enega bolnika več. 

Covid-19 Novi podatki Slovenija Imamo 38 novih primerov, več oseb je hospitaliziranih

Število bolnih v enoti intenzivne terapije ostaja enako - 13, eden od teh najtežje bolnih pa je priključen na zunajtelesni krvni obtok (zunajtelesna membranska oksigenacija.) Gre za posebno napravo, ki jo potrebujejo bolniki s popolno odpovedjo delovanja pljuč in/ali srca.

bolečine, trebuh Raziskava Zdravje Novo o covid-19: Tudi to je lahko prvi znak bolezni

Zunajtelesni krvni obtok, ki ga s tujo kratico poimenujejo ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) je metoda, s katero zdravniki kupijo čas za zdravljenje osnovne bolezni, in tako dajo bolniku možnost preživetja.  

Kaj je ECMO in kako deluje, pojasnjuje doc. dr. Vojka Gorjup s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKCL. "Napravo potrebujejo bolniki, ki prebolevajo zelo hude pljučnice, zelo pogosto k nam prihajajo bolniki s hudo okužbo zaradi virusa gripe in tisti, ki čakajo na transplantacijo pljuč, pa se jim v tem času stanje zelo poslabša. Zdravimo tudi bolnike pri kateri pride do zelo hude mehanične poškodbe pljuč," pove internistka. 

Doda, da napravo potrebujejo tudi bolniki s hudo okvaro srca. "Najpogosteje po srčnem infarktu in tisti, ki čakajo na transplantacijo srca in je vmes prišlo do popuščanja srčne mišice. Potrebujejo jo tudi bolniki, ki so imeli zastoj srca in jim standardno oživljanje ni pomagalo." Bolnike, pri katerih traja oživljanje več kot 10 minut, priključijo na zunajtelesni krvni obtok in jim s tem zagotovijo preskrbo organov s krvjo in kisikom. S tem lahko preprečijo hujšo okvaro možganov in jim izboljšajo preživetje.

 | Avtor:
Z ECMO iz bolnikovega telesa s pomočjo zunanje črpalke odvzemejo vensko kri, ki ji v posebni kapsuli odstranijo ogljikov dioksid in jo nasičijoo s kisikom, nato pa vrnejo nazaj v bolnika. Gre za zapleteno metodo zdravljenja, saj je v bolnikovo telo treba zelo natančno vstaviti ustrezne cevi, temu pa sledi nadzor in pravočasno ukrepanje v času zdravljenja na intenzivnem oddelku.

Kaj je ECMO in kako deluje, si poglejte v spodnjem posnetku. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • ylarcho 14:59 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks