Zdravje > Aktualno
1271 ogledov

Ambulante za neopredeljene: Takšne so prve izkušnje

ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene
Opredeljevanje pacientov poteka sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav.

V enoti Šiška Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana od ponedeljka delujeta dve ambulanti za paciente brez izbranega zdravnika. Prve izkušnje so dobre, pacienti so praviloma zadovoljni. V ponedeljek se jih je v ambulantah opredelilo približno 50, danes pričakujejo, da se jih bo okoli 70, je v izjavi za medije povedal predstojnik enote Andrej Divjak.

ambulanta za neopredeljene, ZD Ljubljana | Avtor: ZD Ljubljana ambulanta za neopredeljene, ZD Ljubljana ZD Ljubljana
"Ekipe smo res okrepili, tako da delo poteka dokaj nemoteno," je pojasnil Divjak. Po njegovih besedah so pacienti praviloma zadovoljni, saj so številni brez izbranega zdravnika že dolgo časa in rešitev ocenjujejo kot pozitivno.

Paciente naprošajo, naj se na ambulanti primarno obračajo tisti, ki so v enoti Šiška izgubili družinskega zdravnika in imajo torej v tej enoti vso zdravstveno dokumentacijo, zaposleni jih poznajo in posledično lažje vodijo. Sicer pa ne bodo zavrnili nobenega pacienta, je poudaril.

V ZD Ljubljana ob odpiranju ambulant za neopredeljene ves čas poudarjajo, da bo opredeljevanje pacientov potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav. Divjak je pojasnil, da so pacienti v ponedeljek v enoti Šiška navodilo v večini upoštevali.

Samo zaradi tega ni treba hoditi v ambulanto

"Res ni potrebno hoditi samo z namenom opredeljevanja, nihče od pacientov ne bo ostal brez zdravstvenih storitev," je poudaril in spomnil, da v enoti Šiška že eno leto deluje tudi administrativna ambulanta, ki še vedno deluje, zato noben pacient ne bo ostal brez zdravstvene oskrbe.

Pacienti se na ambulanti po besedah Divjaka obračajo z običajnimi zdravstvenimi težavami za trenutno obdobje povečanega kroženja respiratornih obolenj. So pa nekateri bolniki prišli tudi z večjimi težavami. "Mogoče se že pozna, da so bili dlje časa brez izbranega osebnega zdravnika. Tako da je ta problem resen," je opozoril.

Prva ambulanta za neopredeljene bo v ZD Šiška delovala ob ponedeljkih, sredah in četrtkih, in sicer od 7. do 11. ure. Druga bo v enakem časovnem terminu delovala ob ponedeljkih in sredah. Bolniki se lahko na pregled naročijo prek telefonske številke 01 5815 376 v ordinacijskem času ambulante.

Zaposleni, ki bodo delali v ambulantah za neopredeljene v enoti Šiška, večinoma prihajajo iz te enote. Dve zdravnici prihajata iz enote Šentvid, ena pa iz enote Bežigrad.

Ob tem je Divjak spomnil, da so na ministrstvo za zdravje v začetku januarja naslovili vprašanja, zakaj v ambulantah za neopredeljene ne morejo delati tudi mlajši zdravniki specializanti in zdravniki specialisti družinske medicine iz drugih regij: "V Šiški in pa na splošno v ZD Ljubljana namreč ocenjujemo, da če bi vključili še te zdravnike, bi lahko število ambulant in posledično število ljudi, ki bi jih lahko obravnavali, bistveno povečali."

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je sicer 6. januarja napovedal, da bodo v ambulantah za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika lahko delali tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine. STA je na ministrstvo naslovila vprašanja, zakaj se to še ni zgodilo, odgovore še čaka.

Prvi dve ambulanti za neopredeljene bolnike sta v enoti Rudnik ZD Ljubljana začeli delovati v prejšnjem tednu. V ZD Ljubljana so danes pojasnili, da bosta prihodnji ponedeljek prvi ambulanti za neopredeljene vrata odprli tudi v enotah Polje in Bežigrad, v februarju pa bodo prvo tovrstno ambulanto odprla tudi v enoti Vič. V enotah Center in Šentvid tovrstne ambulante za zdaj niso predvidene.

 
Komentarjev 1
  • Ender3 17:31 25.januar 2023.

    Logično je, da greš k zdravniku, ko ga potrebuješ. Zakaj bi čakal samo zato , da oddaš potpis na izbranega zdravnika, ko se ti ponudi ta možnost.