Zdravje
11678 ogledov

Direktorica ZD Ljubljana: "Kar se dogaja, je moja odgovornost"

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Ljubljanski župan in direktorica ZD Ljubljana sta danes naslovila številna vprašanja glede zdravstva, od predvidenih področnih ukrepov do vzpostavitve in delovanja ambulant za neopredeljene paciente.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je danes na novinarski konferenci odzval na predlog sklica izredne seje mestnega sveta glede zagotovitve izbranega osebnega zdravnika. Ob njem je bila prisotna direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič.

Janković je med novostmi izpostavil gradnjo novega ZD na Metelkovi, ki naj bi se začel graditi do konca 2023, v juniju pa naj bi se začela gradnja nove zgradbe ZD Rakovnik, s predvidenim zaključkom gradnje leta 2025. Ljubljanski župan je še izrazil svoje želje, da bi si osebnega zdravnika v prihodnosti lahko izbrali zgolj v regiji stalnega prebivališča, zvišanje plač zdravnikov ter zmanjšanje obsega administracije. ''Situacijo v regiji povzroča neravnovesje plačnih razredov med posameznimi ZD in koncesionarji,'' je dodal Janković.

ZD Moste-Polje z novim zdravnikom do konca meseca

Direktorica ZD Ljubljana je uvodoma izpostavila prioritete delovanja zdravstvenega doma, od hitrega ukrepanja na področju novitet in novejše opreme, vlaganja v mlade, informatizacije in človeških virov. ''Kar se dogaja v ZD Ljubljana, je moja odgovornost. Odnosi in vzdušje so domena direktorja in ožjega vodstva,'' je dejala.

ZD ima okrog 1600 zaposlenih, številka se ves čas spreminja za 200, je povedala Poplas Susič. Enota Moste-Polje kljub odhodu treh zdravnic ni zaprta, saj delujejo ambulante za kronične bolnike, za prevezo ran, cepljenje in administrativne zadeve. V enoti Moste-Polje se obeta nova zaposlitev v prihodnjem tednu, je napovedala direktorica ZD Ljubljana.

V velikih enotah, kot sta Center in Bežigrad, pomanjkanja kadra ne zaznavajo, ''je pa v prestolnici stanje vseeno slabo, saj so izpostave ZZZS slabe,'' je ocenila. V ZD Ljubljana je zaposlenih 90 družinskih zdravnikov. Po ocenah jih manjka še 10 odstotkov. ''Razen družinskih zdravnikov, kjer imamo 100 koncesij in 78 mest, imamo polno število zaposlenih zdravnikov,'' je dodal Janković.

Do konca januarja v Ljubljani sedem ambulant za neopredeljene paciente

Do konca januarja bo po napovedih Poplas Sušič vzpostavljenih sedem ambulant za neopredeljene v vsaki enoti zdravstvenega doma, razen v ZD Bežigrad, kjer opredeljevanje pacientov pri dveh zdravnicah še poteka. Predvidoma bo prva zdravnica imela glavarino izpolnjeno v tem tednu, druga pa do konca meseca.

Včeraj se je ambulanta za neopredeljene paciente odprla na Rudniku, ''četudi to delo poteka že od 3. januarja. Prišlo je do preimenovanja. Obravnavano je bilo 35 oseb. Danes tečeta vzporedno 2 ambulanti, v prvi uri je bilo obravnavnih 24 pacientov,'' je povedala direktorica ZD Ljubljana.

Danes bo v ZD Rudnik začela delovati druga ambulanta za neopredeljene paciente, v kateri se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so v enoti Rudnik imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo v tej enoti tudi svojo zdravstveno dokumentacijo.

Po načrtih ministrstva je v Ljubljani predvidena vzpostavitev 19 ambulant za paciente brez osebnega zdravnika.

Za polno delovanje sedmih ambulant bi potrebovali 36 zdravnikov

Zdravnike še iščejo, večinoma na individualni ravni. Ta teden bodo potekali pogovori s sedmimi zdravniki. ''Za mlajšo generacijo zdravnikov nismo konkurenčni zaradi krajšega delovnika in posledično plačila. Morda je pri koncesionarjih to drugače,'' je ocenila direktorica Poplas Susič.

Vsi neopredeljeni pacienti se predhodno naročiti v ordinacijskem času ambulante, ki delujejo 4 ure dnevno. Iz ZD Ljubljana ob tem sporočajo, da bo glede na kadrovsko razpoložljivost opredelitev pacientov lahko okrnjena in do nje ne bodo mogli priti vsi pacienti. "Ne glede na to pa bomo še vedno zdravstveno oskrbo zagotavljali vsem, ki jo bodo potrebovali, in sicer v enotah, v katerih so imeli osebnega zdravnika, torej v doslej že vzpostavljenih kroničnih, akutnih, administrativnih ambulantah in ambulantah za preveze ran," so zapisali v sporočilu za javnost.

Za polno delovanje vseh predvidenih ambulant bi po ocenah direktorice ZD Ljubljana dnevno moralo delovati 36 zdravnikov. Doslej se je za to odločilo 17 koncesionarjev, ki bodo sodelovali enkrat tedensko ali manj, prav tako tudi 17 zdravnikov iz ZD Ljubljana, ki bodo večinoma v teh ambulantah razpoložljivi enkrat tedensko, nekateri pa 2- do 3-krat mesečno.

dezurni@styria-media.si

Zdravstvena ambulanta Slovenija Zapletlo se je že pri prvi
Komentarjev 12
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:58 18.januar 2023.

    Ajde, zdaj se pa naj đanković opraviči loredanu in vsem ljubljančanom in naj odstopi. on je nastavil poplasko, jo branil, odvračal očitke zdaj je pa sama povedala kako in kaj. Zahtevamo konsekvence.

  • Grof 07:48 18.januar 2023.

    Erika Breclja ni mogoče kupiti, trdi Loreda nić, seveda da ne , če se je že zdavnaj prodal, vlada pa pijana, nasmejana z dvignjenimi rokami plešejo romunski kolo, da počkš od smeha, ko vidiš te nafne z banano v rokah

  • onxxx 19:50 17.januar 2023.

    Kar se dogaja je tvoja odgovornost? Ja ok potem pa te je potrebno kazensko ovaditi zaradi ogrožanja javnega zdravja, pa naj te zaprejo.

Sorodne novice