Zdravje > Aktualno
32468 ogledov

Evropejci, epidemija, kot je še ni bilo, prihaja tudi k vam

Samo vprašanje časa je, kdaj bo epidemija prodrla v Evropo, se glasijo resna opozorila.

Evropa bi se morala zavedati epidemije opiatov, zaradi katere v Združenih državah Amerike v zadnjih nekaj desetletjih množično umirajo ljudje, opozarjajo strokovnjaki.  Iz ZDA namreč poročajo o najbolj smrtnonostni epidemiji zadnjih let, zaradi česar je predsednik Donald Trump prejšni teden razglasil izredne razmere. 

Epidemija, kot je še ni bilo

Za ta skokovit porast je krivo hitro širjenje odvisnosti od protibolečinskih zdravil, heroina ter drugih opiatov in opioidov. Vir heroina in drugih opiatov je sicer mak, medtem ko so opioidi sintetična mamila s sorodnimi učinki.

S heroinom je bilo lani zasvojenih skoraj milijon Američanov, medtem ko naj bi opioidna zdravila zlorabilo kar 11 milijonov Američanov, kar je daleč največ na svetu.

Zaradi prevelikega odmerka teh sestavin danes v ZDA umira veliko več ljudi, kot v času množične uporabe crack kokaina, epidemije, značilne za 80. leta prejšnega stoletja. Tokratna epidemija predvsem sintetičnih opiatov, ki traja veliko dlje, bi se lahko razširila tudi v Evropo, so opozorili  v Lizboni, na nedavnem kongresu na temo odvisnosti od prepovedanih drog. 

Pozor Zdravje Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega

Strokovnjakinja za zdravljenje bolečin Cathy Stannard je dodala, da je krivo tudi nepravilno predpisovanje protibolečinskih zdravil, kar povzroča tudi veliko tveganje za prehod na heroin. Opozorila je, da bi se morala Evropa zavedati vseh vidikov ameriškega primera, analize pa začeti z dejstvom, da se z odstotkom izdanih opiatov na recept Evropa že približuje ZDA.

"Ta epidemija predstavlja nacionalne izredne razmere na področju javnega zdravja. Nihče še ni bil priča čemu podobnemu. Kot Američani ne moremo dovoliti, da se to nadaljuje. Čas je, da naše skupnosti osvobodimo te more odvisnosti od drog," je v govoru v Beli hiši poudaril Trump, obkrožen z ljudmi, ki so zaradi odvisnosti od opioidov izgubili svoje bližnje.

Lani je zaradi predoziranja umrlo 64.000 Američanov, 175 na dan, še leta 2015 jih je bilo enkrat manj, 33.000, kažejo podatki ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Christopher Jones z ameriškega ministrstva za zdravje je v Lizboni potrdil, da je za skokovit porast krivo tudi predpisovanje protibolečinskih tablet. Ob tem je opozoril tudi na fentanil,  zelo močno in nevarno sestavino, ki jo bolniki dobijo šele po tem, ko postanejo odporni na druga, sicer podobna zdravila za blaženje bolečin.

Fentanil | Avtor: Profimedias Profimedias

Med letoma 2000 in 2015 se je stopnja smrtnosti v ZDA zaradi fentanila, protiblečinskega zdravila, ki je do 100-krat močnejši od morfina, povečala za 1.125 odstotkov. V istem obdobju se je smrtnost zaradi uporabe vseh vrst opiatov povečale za 294 odstotkov.

Število smrti zaradi prevelikega odmerka v Evropi se povečuje še tretje leto zapored. Leta 2015 je zaradi predoziranja umrlo 8441 ljudi, 81 odstotkov omenjenih smrtnih primerov je bilo povezanih z opiati, vključno s heroinom.

"V zadnjih 18 mesecih smo opazili množičen pojav novih zelo močnih sintetičnih derivatov fentanila,"  je opozoril znanstveni direktor Evropskega centra za spremljanje odvisnosti od drog Paul Griffiths.

Prince Opozorila iz ZDA Zdravje Zaradi fentanila v nevarnosti vse več Američanov

Trg novih psihoaktivnih snovi je iz leta v leto vse bolj raznovrsten. V kemičnih tovarnah na Kitajskem in v Indiji proizvajajo drogo, ki bi imela učinek podoben že znanim drogam, le da je morda cena dostopnejša, nakup pa bolj ali manj legalen. Ta aktivna in dobičkonosna industrija se iz azijskih laboratorijev nato preseli do velikih distributerjev in manjših trgovin po Evropi in Severni Ameriki.

Trump je tako napovedal, da bo na prihajajočem srečanju s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom odprl vprašanje fentanila - sintetičnega opioida, veliko močnejšega od heroina, ki ga izdelujejo na Kitajskem in prodajajo v ZDA. Ameriška pošta in ministrstvo za domovinsko varnost bosta medtem okrepila inšpekcije paketov, da bi se zmanjšal dotok drog v ZDA po pošti.

Nezavestna mama in deklica Žalostno Svet Deklica prebuja zadrogirano mamo asd Objavila šokantno fotografijo Svet Objavila šokantno fotografijo: "Sina je napaka stala življenja!"

Že manjša količina tega sintetičnega opiata lahko povzroči smrt. Delovanje je tako podobno heroinu in drugim opiatom, le da povzroča mnogo manjšo evforijo in močneje zavira dihanje. Za to skupino drog je značilno, da upočasnijo centralni živčni sistem, lajšajo fizično in duševno bolečino, povzročajo rahlo evforijo, občutek ugodja, zmanjšujejo strah in dolgočasje. Na Drogartu na primer navajajo pravijo, da se fentanil zaradi deloma depresivnega učinka ne šteje za vesele plesne droge.

 

Komentarjev 9
  • brane 21:32 30.oktober 2017.

    danes mi je hčera prepovedala nakupovanje sladkih izdelkov v trgovini(arašidovo maslo,piškoti,bel kruh,marmelade,itd)češ da imajo popolnoma enak negativni učinek na telo kakor pivo.z edino razliko dodatnega vpliva alkohola na živčni sistem.

  • Zoran Župevec 15:56 30.oktober 2017.

    Nekateri (zanalašč) pozabljajo, da je Afganistan v času vladavine Talibov skoraj izkoreninil produkcijo heroina (smrtna kazen za pridelovalce), po prihodu Američanov pa je zadnjih 15 let ocenjeno, da proizvede med 75-90% svetovne proizvodnje heroina. Nekaterim visoko se očitno zadeva izplača, ...prikaži več sicer bi lahko onemogočili tako proizvodnjo kot transport in distribucijo.

  • Avatar čavez
    čavez 14:48 30.oktober 2017.

    Super bom odpru krematorij.