Zdravje > Aktualno
10792 ogledov

Beležijo najhujši izbruh ene najbolj nevarnih bolezni

Prvi izbruh leta 1976 so zabeležili v vasi, ki se nahaja v bližini reke Ebola, po kateri je bolezen dobila ime.

Demokratična republika Kongo se spopada z najhujšo epidemijo ebole v zgodovini, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Samo od avgusta umrlo je že skoraj 200 ljudi, število pa bo verejetno še naraslo, saj jih je tristo v kritičnem stanju, poroča Reuters. 

Do sedaj so cepili že 25 tisoč ljudi, sicer se oblasti že leta borijo zajeziti to hudo bolezen. Gre za že deseti in najhujši izbruh te bolezni v  Kongu, ki ga je prva epidemija ebole (EVB) prizadela leta 1976.

Izbruh EVB se je isto leto pojavil prvič in to istočasno v Sudanu in Demokratični republiki Kongo. V Kongu se je izbruh pojavil v vasi, ki se nahaja v bližini reke Ebola, po kateri je bolezen dobila ime. Bolezen se od takrat občasno pojavlja v različnih državah Afrike.

V Kongu bolezen dobila tudi ime

ebola | Avtor: EPA EPA

EVB je akutna virusna bolezen z visoko stopnjo smrtnosti. Bolezen se pogosto začne s splošnimi znaki kot so nenadna visoka vročina, slabost, bolečine v mišicah, glavobol. Temu sledijo bruhanje, driska, izpuščaj, okvara ledvic in jeter, v nekaterih primerih notranje in zunanje krvavitve. Diagnozo postavimo z laboratorijsko preiskavo krvi, s katero dokazujemo prisotnost virusa ali protiteles.

Virus se med ljudmi prenaša prek stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami in izločki, bolnika ali okuženih živali. 

Za naravne gostitelje virusa Ebole se smatrajo rastlinojedi netopirji, ki prenašajo okužbo na divje živali, predvsem primate. Okužba se na človeka prenese prek stika z mrtvimi ali bolnimi divjimi živalmi (šimpanzi, gorile, opice). 

Med ljudmi se okužba prenaša z neposrednim stikom (skozi poškodovano kožo ali sluznico) s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami bolnikov ali z neposrednim stikom s predmeti, ki so okuženi s temi izločki. Človek postane kužen, ko se pojavijo prvi bolezenski znaki ter njihova kri in izločki vsebujejo virus. Dokler je človek brez simptomov, ni kužen. 

"Običajni socialni stiki (npr. rokovanje) predstavljajo nizko tveganje za okužbo. Človek postane kužen, ko se pojavijo prvi bolezenski znaki in njegova kri in izločki vsebujejo virus. Po do sedaj znanih podatkih je virus najdlje prisoten v mleku doječih mater in spermijih oziroma semenski tekočini."

ebola, zdravniki, zaščitna maska | Avtor: EPA EPA
Najbolj ogroženi so zdravstveni delavci, ki negujejo in zdravijo bolnike ter družinski člani, ki bivajo skupaj z bolnikom.

Čas od okužbe s povzročiteljem do pojava prvih siptomov bolezni je od 2 do 21 dni, v povprečju od 8 do10 dni.

Specifičnega zdravila za zdravljenje ni, zdravi se samo simptome in vzdržuje telesne funkcije. 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice