Zdravje > Aktualno
6499 ogledov

"Boleče je, ko oceniš, da bi nekomu to lahko koristilo, pa ne veš, če si to lahko privošči"

Samo Turk, UKC Maribor
Onkologi menijo, da bi morali biti testi dostopni vsem bolnikom.

Genomsko testiranje raka dojke in prostate omogoča individualiziran pristop k zdravljenju najpogostejših oblik raka dojke in prostate in na tak način zmanjšuje uporabo kemoterapije. V teh deh so pomen teh testov predstavili v mariborskem kliničnem centru, kjer se zdravniki zavzemajo, da bi bila novost, s katero pomembno zmanjšajo število kemoterapij in biopsij, dostopna vsem bolnikom. "Izvedba neinvazivnega urinskega testa bolniku in zdravniku daje večjo gotovost v diagnostiki, kar prinaša pacientu in doktorju večji duševni mir, v skoraj polovici primerov bolnikom prizanese neprijetno biopsijo ter tako zmanjša število (ne)potrebnih biopsij, kar lahko tudi vpliva na zmanjšanje čakalnih vrst ter pravočasno nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje," so povedali na novinarski konferenci. 

Opozorila Zdravje Znaki, ki jih ignorirate in pomenijo alarm

Test je treba plačati

V bolnišnici so testi na voljo že kakšni dve leti, a jih morajo bolniki plačati sami. V nekaterih primerih bolnic z rakom dojke so te sicer dobile denar povrnjen od zdravstvene zavarovalnice, medtem ko se pri raku prostate to po njihovih podatkih še ni zgodilo.

"Veseli smo, da lahko našim bolnicam ponudimo genomske teste, ki nam pomagajo pri odločitvi o izbiri pravilne sistemske terapije. Želeli pa bi, da bi bila preiskava podprta tudi s strani zdravstvene zavarovalnice," je poudarila namestnica predstojnice oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk Nina Čas Sikošek, ki je ob tem dodala. "Zelo boleče je, ko oceniš, da bi nekomu to lahko koristilo, pa ne veš, če si to lahko privošči," je dodala onkologinja.

Bolnici prihranijo zdravljenje s kemoterapijo

"Bolnici lahko tako prihranimo zdravljenje s kemoterapijo in posledično vse neželene učinke, ki jih takšno zdravljenje povzroča, ob tem pa nikakor ne škodujemo dobrobiti oziroma njenemu zdravljenju. Torej dobi resnično najboljše zdravljenje in z najmanj neželenimi učinki," je pojasnila predstojnica oddelka za onkologijo Maja Ravnik. 

Genomski test raka dojke MammaPrint, ki stane okoli 3000 evrov, temelji na prelomni študiji MINDACT, ki je zajela skoraj sedem tisoč pacientov in med drugim ugotovila, da kar 46 odstotkov bolnic nima koristi od kemoterapije, med njimi tudi tiste z zajetim bezgavkami.

Diagnostika pri raku prostate

Predstavnik podjetja DiaGenomi Gregor Krajnc je dodal, da je MammaPrint edini test, ki je bil narejen na podlagi realnih vzorcev, njegova prednost pa je med drugim tudi ta, da daje zelo jasen rezultat. Podobno naj bi veljalo za SelectMDx.

Slednji, neinvazivni urinski test, ki stane 350 evrov, sicer prinaša večjo gotovost v diagnostiki pri raku prostate. "S pomočjo urinskih genomskih testov se lahko bolniki izognejo potencialno nepotrebni biopsiji prostate, pomagajo pa nam tudi ločiti agresivne oblike raka prostate od manj agresivnih. Takšno diagnostično orodje je vsekakor dobrodošlo in bi moralo biti dostopno širši javnosti," je prepričan Uroš Bele z oddelka za urologijo na UKC Maribor.

mlečni izdelki sir mleko jogurt Rak in hrana Zdravje Dokazali povezavo med mlečnimi izdelki in tem najpogostejšim rakom

dezurni@zurnal24.si

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:31 26.oktober 2019.

    Genomski test stane 3000€ ,kar je manj kot stane kemoterapija ? Ena doza stane okoli 4000€ po mojih podatkih . Torej gre za zaslužek farmacevtskih lobijev .