Zdravje > Življenjski stil
18509 ogledov

Dokazali povezavo med mlečnimi izdelki in tem najpogostejšim rakom

mlečni izdelki sir mleko jogurt Shutterstock
Najpogostejši rak pri moških: Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okrog 1600 moških, 400 jih umre. Pri tistih, ki redno uživajo mlečne izdelke, za 65 odstotkov večja verjetnost za raka prostate.

Mleko in mlečni izdelki povečujejo tveganje za raka prostate, je pokazala velika študija, objavljena v reviji Ameriškega združenja za osteopatijo. (Journal of the American Osteopathic Association).

Raziskovalci priznane klinike Mayo ob svoji študiji izpostavljajo, da je med prebivalci zahodnih držav, kjer so mlečni izdelki glavni vir kalcija, veliko več tega sicer najpogostejšega moškega raka. V azijskih državah, kjer mleka in sira ne zaužijejo veliko, je stopnja raka prostate bistveno nižja. 

Tako imenovana metaanaliza navaja izsledke 47 raziskav nastalih med letoma 2006 in 2017, v katerih je sodelovalo dober milijon ljudi. "Moški, ki pojedo veliko mlečnih izdelkov imajo do 65 odstotkov večjo verjetnost da bodo zboleli za rakom prostate," ugotavljajo.

Od danes so dražji mleko in mlečni izdelki, olje in jajca. Dražje bo tudi meso,  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Skupina avtorjev je ob tem našla pozitivno povezavo med rastlinsko hrano in rakom, povezanosti med tveganjem za nastanek raka prostate in drugo živalsko hrano, vključno z rdečim, belim in predelanim mesom ter ribami, pa niso ugotovili. "V naši raziskavi izpostavljamo zaskrbljenost zaradi prevelike porabe mlečnih izdelkov," pravi John Shin, onkolog na kliniki Mayo, ki je glavni avtor te študije. Po njegovem je vse več dokazov o "koristnosti uživanja rastlinske hrane."  

Najpogostejši rak pri moških

Na leto v Sloveniji odkrijejo okoli 1600 novih primerov, večinoma pri starejših, zaradi posledic raka prostate pa letno umre okoli 400 moških.

Začetni rak prostate po pojasnilih urologa Dejana Bratuša sam po sebi nima simptomov, lahko pa moški opazi znake povečane prostate pri uriniranju zaradi stiskanja sečnice in draženja mehurja. Bolečine povzročajo napredovane oblike raka, ki so se že razširile iz prostate.

robotska roka UKC Ljubljana UKC Ljubljana Zdravje Robotska roka: Končno dobili prepotrebno tehnologijo

Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, pomembna je tudi družinska obremenjenost, saj ima moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel.

Mednarodna strokovna združenja ne priporočajo organiziranega presejanja za rak prostate pri vseh moških, še pravi zdravnik. Po njegovem so namreč testi za odkrivanje visoko občutljivi, kar pomeni, da bi lahko raka prostate odkrili zgodaj ter posledično po nepotrebnem zdravili tudi rake, ki sicer nikoli ne bi delali težav. "Tak rak je namreč prisoten pri večini starejših moških," dodaja. 

Dolgo in boleče umiranje

V letu 2016 so v 70 odstotkih primerov odkrili raka v omejeni obliki, v 23 odstotkih je bolezen napredovala lokalno, v sedmih odstotkih pa so se pri bolnikih že razvile metastaze. "K dobri stopnji preživetja prispevajo tudi novejša zdravila, ki v zadnjih letih revolucionarizirajo zdravljenje, a življenja se pridobivajo v zgodnjih fazah," pojasnjuje onkologinja Breda Škrbinc.

Umiranje zaradi raka prostate je dolgo in boleče, pravi Franc Hočevar iz Društva uroloških bolnikov, ki je tudi sam zbolel za to boleznijo. Prepričan je, da bi s hitrejšem prepoznavanjem uspelo odkriti in uspešno prepoznavati še kakšnega raka več.

bolnišnica dvigalo Kako je to mogoče? Zdravje S katetrom čakajo tudi po leto dni in to na povsem rutinski poseg

Urologov še vedno primanjkuje

Ob tem je opozoril na pomanjkanje urologov v Sloveniji, saj bi jih potrebovali med 40 in 50, da bi se približali evropskemu povprečju. "Če jih je premalo, je nemogoče kakovostno oskrbeti vse bolnike. S staranjem se kopičijo tudi urološke težave," je dejal.

Rak prostate | Avtor: Profimedia Profimedia
V društvu bolnikom ponujajo pogovor ter vse ključne podatke o bolezni, zdravljenju in okrevanju, saj se pogosto zgodi, da je bolnik po urološkem pregledu ali operaciji v stiski, tudi zaradi pomanjkanja informacij.

Pravočasen pregled in gibanje

Hočevar je pozval tudi k stalni splošni fizični aktivnosti: "Deset tisoč korakov na dan je minimum za vsakega državljana, če hoče vzdrževati svoje telo v primerni kondiciji in sposobno, da se spopada z raznoraznimi psihičnimi in fizičnimi težavami, sploh pa z bolezenskimi stanji."

S tem se strinja tudi fiziatrinja Ana Murko iz zdravilišča Dobrna, kamor na okrevanje po operaciji prostate prihaja tudi vse več moških. Kot je dejala, lahko po posegu za okrevanje veliko naredimo sami s telesno aktivnostjo: "Če bolnik pride na operacijsko mizo v najboljši formi, bo lažje prenesel poseg in se kar najhitreje vrnil v normalno življenje."

Gregor Pirc iz Društva OnkoMan je ugotavljal, da se moški večinoma izogibajo obiska pri zdravniku, tudi če imajo težave. Cilj njihovega društva je zato vse moške spodbuditi k temu, da se vendarle odločijo za obisk zdravstvene ambulante. "Če bomo spregovorili in si pomagali, bo za vse lažje," je ob tem še pozval Pirc.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • mph 00:03 27.oktober 2019.

    Še ena bedarija kot povezava holesterola kot krivca za srčne bolezni. Reševalec, ki nudi prvo pomoč je postal krivec, da se je voznik zabil.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:21 23.oktober 2019.

    Itak, če so pa delal raziskavo s pasteriziranim ali celo homogeniziranim mlekom. To je taka šara, da je zelo malo prehrane večje šare kot to.

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 09:59 23.oktober 2019.

    pa tem oslom je dolgcajt pa pisejo bedarije