Zdravje > Aktualno
275 ogledov

Preplačane proteze za 138 tisoč evrov, preiskujejo nekdanjo uslužbenko

V šempetrski bolnišnici za kolčne proteze plačevali preveč oziroma več kot druge primerljive bolnišnice v Sloveniji.

Zunajrazpravni senat novogoriškega okrožnega sodišča je na predlog tožilstva zoper nekdanjo vodjo bolnišnične lekarne uvedel sodno preiskavo zaradi domnevno preplačanih kolčnih protez v šempetrski bolnišnici, pišejo Primorske novice. Bolnišnica naj bi po ugotovitvah kriminalistov med leti 2012 in 2015 proteze preplačala za 138.000 evrov.

Da je bila preiskava zaradi preplačanih kolčnih protez uvedena na njihovo zahtevo, je za časnik potrdila tudi vodja novogoriškega tožilstva Damijana Bandelj. Kot je pojasnila, so zahtevo za sodno preiskavo zoper eno osumljeno na podlagi pridobljenih dokazov vložili lani poleti.

Preiskovalna sodnica je osumljeno zaslišala v začetku leta, a se je ta na sklep o uvedbi preiskave nedavno pritožila. O njeni pritožbi bodo odločali koprski višji sodniki, navajajo Primorske novice.

Vstavljanje srčnega spodbujevalnika Operacija Vsadki Zdravje Operacija vsadki: Vse bolnišnice te podatke vodijo le po svojih zvezkih

Informacije o tem, da naj bi tudi v šempetrski bolnišnici za kolčne proteze plačevali preveč oziroma več kot druge primerljive bolnišnice v Sloveniji, so v javnost prišle pred tremi leti. Takratna direktorica Nataša Fikfak je zato imenovala delovno skupino, ki je podrobno preverila dogajanje, revizija pa je razkrila očitna odstopanja. O tem so obvestili tožilstvo, Komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Novogoriški kriminalisti so svoje ugotovitve javnosti predstavili že leta 2017. Med drugim so pojasnili, da je bila ocenjena vrednost javnega naročila glede na primerljive podatke posameznega izdelka nerealna oz. previsoka za 10 do 48 odstotkov. Tako je javni zavod v obravnavanem obdobju kolčne proteze preplačal za približno 138.000 evrov.

Po drobnogledom več zaposlenih Zdravje Ovadba javnega uslužbenca zaradi preplačanih kolčnih protez

Kot dodaja časnik, naj bi ovadili takrat 67-letnico, ki je bila v času spornih poslov vodja bolnišnične lekarne. Sumili so, da je zavestno kršila predpise o javnem naročanju, niso pa uspeli dokazati povezave med njo in dobaviteljem, pri katerem niso ugotovili znakov kaznivih dejanj. Prav tako niso mogli potrditi sumov za zlorabo uradnega položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.