Zdravje > Aktualno
752 ogledov

Razglasili so jo za mrtvo, poklicali svojce, za tem ugotovili, da je živa

Napako so ugotovili, ko se je oglasila, da jo zebe

V Splošni bolnišnici Brežice so živo pacientko razglasili za mrtvo. Obvestili so svojce, ki pa so jih že čez pol ure poklicali nazaj, da je dobrih 80 let stara gospa še živa, poročajo Slovenske novice. 

Napako so ugotovili, ko se je oglasila, da jo zebe. Dogodek je Svet24 potrdila direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar.  

Kot je pojasnila, je zdravnik obvestil svojce o smrti pacientke, preden je opravil EKG, kar zahteva protokol za ugotavljanje smrti. Po njenih besedah se je napaka verjetno zgodila zaradi preobremenjenosti zdravnika, saj so ga v ambulanti čakali nujni pacienti, zato se je prehitro odzval. Kot pravi, so zdravnika poučili o tem, da mora upoštevati protokole, odpustili pa ga ne bodo, saj da ga krvavo potrebujejo. Kot je še dodala, je pacientka živa in so svojci z njeno oskrbo zadovoljni.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da iz bolnišnice niso dobili poročila oz. sploh kakršnekoli informacije o nezaželenem dogodku. O njem so izvedeli iz medijev ter takoj "ustrezno urgirali". Informacije sedaj prihajajo, ko bodo uradne, pa se bodo lahko ustrezno odzvali, je dejal minister. Komentiranje dogodka v tem trenutku pa bi bilo z njegove strani nestrokovno, predvsem pa prejudicirano, je ocenil.

Dobro je, da se je vse srečno izteklo, je dejal minister in dodal, da pa je slabo, "da se je zgodilo nekaj in nihče o tem ni bil obveščen". Ravno zato po njegovih besedah še toliko bolj potrebujemo agencijo za nadzor in kakovost v zdravstvu, kjer bodo morali vsi izvajalci tak dogodek sporočiti takoj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Idioti 10:49 08.april 2023.

    A ni po protokolu , da počakajo vsaj dve uri od "smrti" , če že ne morejo ali nimajo časa ugotoviti smrt z aparaturami . Zdi se mi pa čisti IDIOTIZEM , na mrtvem izvajati EKG , ko veliko ŽIVIH ...prikaži več ne more do njega ! Zakaj trafnati denar ZZZS . Mrtev -mrzel-trd - ne diha- nima pulza -pege -oči . To lahko ugotavlja vsak !

  • rd2dmk2 22:22 07.april 2023.

    odpustili pa ga ne bojo, ker ga krvavo potrebujejo !! za kaj pa ga tako krvavo potrebujejo ! da napiše še ducat osmrtnic !? predvidena doba življenja slovencev je okoli 74 let, a če prekoračiš pa SPIZ pošlje navodilo- SWITCH ...prikaži večH OFF. me zanima kaj bi se zgodilo že bi kakšen vulkanizer pozabil zavijaćit kolesa na avto, ker je imel preveč strank.. a bi tud direktor in on lahko mirno rekla- nič ne bo kazni, imamo preveč strank.

  • Kmodri 21:20 07.april 2023.

    Hi, kako hitro ste pometli novico pod preprogo!