Zdravje > Aktualno
503 ogledov

Čas se izteka, zato pohitite

Gripa Anže Petkovšek
Kdaj se razvije zaščita po cepljenju?

Ker se je gripa letos začela nekoliko prej, so v ljubljanski bolnici Petra Držaja že včeraj odprli posebni oddelek za epidemije. Odprejo ga sicer vsako leto ob sezoni gripe, tokrat pa se je to zgodilo teden dni prej: "Vsaka sezona ima svoje značilnosti. Slabost Slovenije je v tem, da imamo slabo precepljenost proti gripi. Lani je bilo v začetku leta zelo veliko bolnikov z gripo, število bolnikov je tudi zelo hitro naraščalo. Temu smo se prilagajali in letos na podlagi preteklih izkušenj oddelek odprli tudi nekoliko prej,"je dejal nadzorni zdravnik oddelka Blaž Pečavar.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Število bolnikov narašča iz dneva v dan

Pestra kadrovska zasedba

Na oddelku je trenutno pet bolnikov. Povprečno ti bolniki ostanejo v bolnišnici pet dni. Nasploh je kadrovska zasedba Oddelka za epidemije UKC Ljubljana, kjer je na razpolago 21 postelj, zelo pestra: zdravnik, vodja oddelka iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zdravniki specialisti iz Interne klinike in Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter specializanti. Na oddelku so vedno prisotni štirje zdravniki in seveda medicinske sestre iz omenjenih oddelkov: "Oddelek je letos veliko boljši kot lani. Za bolnike se potrudimo, da so vsako leto v boljših razmerah. Letos so velika pridobitev električne postelje, vzmetnice proti preležaninam in osnovna ultrazvočna diagnostika," je dejala koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar.

Oddelek za epidemije deluje že od leta 2011, v letu 2017 je bil odprt cele tri mesece, zdravilo se je 428 ljudi.

Težki bolniki, ki potrebujejo kisik

Nasploh je delo na takšnem oddelku zelo zahtevno: "Oddelek je namenjen predvsem bolnikom, ki prebolevajo akutno okužbo dihal oziroma je ob okužbi prišlo do poslabšanja kroničnih bolezni. Pacienti so večinoma polimorbidni, negovalno izredno zahtevni, zato je delo na tem oddelku zelo zahtevno. Sprejem v ta oddelek poteka 24 ur na dan, vse dni v tednu, zlasti še popoldan in ponoči, zato so naša dežurstva tudi zelo obremenjena. Po izkušnjah zadnjih let delo poteka zelo dobro, brez konfliktov, usklajeno, težave sproti rešujemo. Ko smo prvič vzpostavili oddelek, je bil ta odprt tri tedne, zadnja leta pa ostaja odprt tri mesece. To je odraz povečanega števila starejših  pacientov, ki imajo tudi pridružene kronične bolezni. Zaradi tega se daljša tudi čas zdravljenja in ležalna doba v bolnišnici," je še povedal nadzorni zdravnik

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

In kakšna bo letošnja gripa?

Čeprav tega strokovnjaki ne morejo napovedati, upajmo, da ne tako huda kot lani. Samo januarja so v UKC Ljubljana obravnavali 800 bolnikov in zaradi tega razglasili tako imenovani zeleni alarm, poseben načrt, pripravljen za množične nesreče ali nenaden prihod števila poškodovanih ali obolelih.

Urgenca Razglasili izredne razmere Slovenija Na UKC Ljubljana razglasili izredne razmere

Da je gripa zelo resna bolezen, pove podatek, da so ob zadnji sezoni gripe zabeležili nekaj primerov, ki so se končali smrtjo, šlo je predvsem za starejše ljudi.

Gripa je nevarna zaradi možnosti nastanka velikih epidemij in resnih zapletov, ki se najpogosteje kažejo kot virusne in bakterijske pljučnice. 

vaja Zdravje Tudi v Sloveniji smrtni primeri zaradi gripe

Vrhunec sezone gripe običajno nastopi koncem januarja, ali v začetku februarja, zato je skrajni čas za cepljenje. Po cepljenju se namreč zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni.

Letošnje cepivo učinkuje

 Letošnje cepivo proti gripi sovpada z virusi gripe, ki krožijo, tako da je učinkovito: "Velika večina bolnikov, ki jih sprejmemo na oddelke, ni cepljena," je dejal in dodal, da se je še vedno smiselno cepiti. "Glede na to, da sezona gripe ni v polnem zamahu, se pričakuje, da bi bilo dovolj časa, da bi telo po cepljenju razvilo protitelesa," je pojasnil Pečavar. 

Čas se izteka, zato pohitite

Cepljenje proti gripi je posebej priporočljivo za kronične bolnike, kamor uvrščamo osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv in otroke, ki so dlje časa zdravljeni z salicilati. "Poleg te skupine pa je cepljenje proti gripi priporočeno tudi zdravim osebam starim 65 let in več, otrokom starim od 6 do 23 mesecev in nosečnicam, ker je pojavljanje zapletov bolezni v teh skupinahbolj pogosto kot v ostali populaciji," poudarjajo pri NIJZ, kjer k cepljenju pozivajo tudi zdravstvene delavce. Sicer se je letos cepilo nekoliko več ljudi od lani, dodajajo. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Za preprečevanje širjenja bolezni strokovnjaki priporočajo

  • redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo;
  • pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav;
  • če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma;
  • redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom;
  • redno zračimo prostore;
  • izogibamo se prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi;
  • najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.