Zdravje > Aktualno
15765 ogledov

Če zbolite na Hrvaškem, pripravite 1500 kun

Covid-19 Profimedia
Tujci morajo odvzem brisa plačati, denar pa jim nato povrnejo v matični državi, je dejala predstavnice Hrvaškega zavoda za javno zdravje iz Istre. Cena brisa je okoli 200 evrov. A na ZZZS trdijo, da to velja le v zasebnih turističnih ambulantah.

Četudi je obisk Hrvaške po mnenju naših oblasti še vedno varen, si je letos bolj kot kadarkoli prej dobro urediti zdravstveno zavarovanje. Pred odhodom na Hrvaško si priskrbite evropsko kartico zavarovanja. Slovenci smo namreč na Hrvaškem na podlagi evropske kartice v okviru mreže javne zdravstvene službe enako obravnavani kot hrvaški državljani. "To velja tudi za vse stroške testiranja in zdravljenja v zvezi s covid-19," so nam pred časom pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

Obseg pravic v času začasnega bivanja v tujini torej ostaja enak tudi v času pandemije nalezljive bolezni COVID-19, kartica ga krije, "če gre za zdravstveno stanje, za katerega lečeči zdravnik v javni zdravstveni mreži na Hrvaškem oceni, da je zdravljenje nujno ali potrebno," nam je pojasnil Damjan Kos, vodja sektorja za odnose z javnostmi na ZZZS. 

Vendar pozor, na Hrvaškem lahko prihaja do težav pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico, v primeru, da morate na test za Covid -19, pa je očitno treba imeti pripravljen še dodatni denar, vsaj v hrvaški Istri je tako. 

200 evrov za test

Po poračanju Radia Slovenija so na trenutno na tem območju v samoizolaciji štirje Slovenci, ki so ob prihodu na Hrvaško ugotovili, da so bili v stiku z okuženo osebo - na srečo niso zboleli. Vodja epidemiologov za področje Istre jim je ob tem pojasnila, da morajo tujci odvzem brisa, ki ugotavlja okužbo na covid-19, pri njih plačati, "denar pa jim nato povrnejo v matični državi", Cena brisa, ki ga mora turist plačati na mestu odzvema, je 1506 hrvaških kun, kar je okoli 200 evrov. 

Pazljivo, v katero ambulanto greste...

Na ZZZS so včeraj sporočili, da so nad takšno izjavo presenečeni, zato so HZZO zaprosili tudi za uradno pojasnilo. Iz njega izhaja, da so stroški testiranja na novi koronavirus na Hrvaškem v ambulantah, ki so del javnega zdravstva, kriti na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, torej brez dodatnega plačila testiranega, razen seveda, ko je testiranje izvedeno na lastno željo.

V primeru, ko ima oseba urejeno evropsko zdravstveno kartico in ima napotnico epidemiologa za testiranje, strošek testiranja v ambulanti, ki je del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, medsebojno avtomatično poravnata hrvaška in slovenska zdravstvena zavarovalnica, testirancu pa razen splošne participacije v višini dobrega evra, ki jo zaračunavajo v hrvaškem zdravstvenem sistemu, ni treba doplačati ničesar, dodajajo. 

Zakaj 200 evrov?

Drugače je v komercialnih ambulantah, ki nimajo pogodbe s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO) in niso del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, kot so na primer turistične ambulante. V teh je namreč treba testiranje plačati na licu mesta. Testiranec lahko ob prihodu domov sicer zahteva povračilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), a ta praviloma ne bo pokril celotnega stroška. ZZZS namreč storitve v tujini krije le v višini, kot jih krije zdravstvena zavarovalnica tuje države. Na Hrvaškem to pomeni, da krije ceno testiranja v višini, ki velja v hrvaškem javnem zdravstvu. Ker pa je cena storitev v komercialnih ambulantah praviloma višja, mora razliko pokriti zavarovanec sam, so za STA pojasnili na ZZZS.

Bodite pozorni, če zbolite na Hrvaškem

Kot smo na našem portalu že pisali, so pred letošnjimi dopusti na ZZZS posebej opozorili, da so jih tudi lani nekatere zavarovane osebe obveščale o težavah pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem, zato je dobro, da izvajalce zdravstvenih storitev, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO. To lahko preverite na njihovi spletni strani. Sicer imajo turistične ambulante, kjer je treba storitev plačati, jasno vidno obvestilo o neupoštevanju evropske kartice.

Hrvaška plaža Svet To se bo zgodilo, če na Hrvaškem zbolite za covid-19

In še to: Ko imate evropsko kartico, bodite pozorni, saj nekaterih storitev obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije; na primer stroške prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino.

Na spletni strani Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo na primer piše. "Gosti iz drugih držav, ki jim bo potrjena bolezen covid-19, in tudi njihovi kontakti se bodo lahko pred potekom izolacije vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju transporta."

  • Stroške zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ali druge zasebne ambulante, ki niso del javne, državne zdravstvene mreže, kartica prav tako ne krije. 

Če se zavarujete preko komercialne zavarovalnic, je treba biti pozoren na pogoje zavarovanja v primeru epidemije novega koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 13:29 03.julij 2020.

    Kdo in kateri DRŽAVNI organ dovoljuje prevoz uporabljenih mask in tekstila okuženega s KORONO preko Slovenije v Bosno ????? Ste fuknjeni ali kaj al pa sploh ne veste kaj nam Italijani vozijo čez državo !!! https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:874004-Zale-se-na-nesnosan-smrad-strahuju-da-je-u-paketima-zarazena-medicinska-oprema-Otpad-iz-Italije-izazvao-paniku-FOTO

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 10:49 03.julij 2020.

    Točno tako. Ko imaš gripo ti svetujejo pitje čaja in počitek. jaz sploh ne hodim k zdravniku po take smešne nasvete. kar se tiče te nove gripe je isto samo nekaj so rabli za napihovnje in strašenje ljudi. Dajte se ...prikaži več zbudit. Ko ljudje umrejo za drugimi boleznimi pa se ne poroča samo od nove vrste gripe.

  • matjaz39 09:02 03.julij 2020.

    Ja pa j, kakšnih 1500 kun, nihče me nima pravice testirat proti moji volji, ne v Sloveniji, ne na Hrvaški!